Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Tizenöt évvel tovább tart az életfogytiglani börtön

Szeged - A magyar bíróságok szerint legkorábban csak 30 év után bocsátható feltételes szabadságvesztésre az a két férfi, akiket Ausztriában rablógyilkosság miatt ítéltek el. Ha ott tölthetik le büntetésüket, akkor akár már 15 év múlva kiengedhették volna őket. Most mindketten az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak.
Két, jelenleg a Szegedi Fegyház és Börtönben raboskodó magyar férfit életfogytiglani fegyházbüntetésre ítéltek Ausztriában. Mindkettőt rablógyilkosság és más bűncselek miatt állították Bécsben bíróság elé.
T. 1995-ben egy 7,65-ös FÉG pisztollyal gyilkosságot követett el Bécsben. Kirabolta áldozatát, egy osztrák asszonyt. T-t 1999-ben az imént említett, valamint más bűncselekmények miatt a Bécsi Tartományi Bíróság, majd a Bécsi Tartományi Főtörvényszék életfogytig tartó, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

A másik férfit, S-t nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés bűntette miatt 2003. június 16-án ítélte életfogytig tartó szabadságvesztésre a Bécsi Büntető Törvényszék, amit jóváhagyott a Bécsi Tartományi Fellebbviteli Bíróság. S. 1997. október 6-án Bécsben egy lánccal megfojtotta és kirabolta homoszexuális partnerét, egy osztrák férfit. Alig egy évvel később újabb gyilkosságot követett el, akkor is partnerét gyilkolta meg és rabolta ki. T. és S. esetében is kimondta a bíróság, hogy legkorábban 15 év múlva bocsáthatók feltételes szabadságra.

Nagy Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem jogi karának tanszékvezető egyetemi tanára lapunknak korábban azt mondta, Ausztriában azokat, akiket a bíróság életfogytiglani szabadságvesztésre ítél és egyúttal 15 évben határozza meg a feltételes szabadságra bocsátás legkorábbi időpontját, általában 17-18 év után engedik ki a börtönből.

A két férfit az osztrák hatóságok 2006-ban átadták Magyarországnak. Ez, mint kiderült, számukra kedvezőtlen fordulatot hozott. T. ügyében a Fővárosi Főügyészség fellebbezése után a Fővárosi Ítélőtábla, S-nél pedig a Fővárosi Bíróság – ugyan egyetértve a bécsi bíróságok ítéletével – a magyar jogszabályoknak és a követett gyakorlatnak megfelelően arról hozott végzést, hogy 15 év helyett mindketten legkorábban 30 év múlva bocsáthatók feltételes szabadságra.

– Mielőtt kitérnék T. esetére, fontosnak tartom megjegyezni, hogy a feltételes szabadságvesztésre bocsátás időpontjának megváltoztatása a két ország eltérő joggyakorlatából ered. Ez okozza a „problémát", ami nem csak erre a két esetre vonatkozhat, sőt a jövőben is előfordulhat. A férfi egyébként azzal keresett meg bennünket, hogy segítsünk neki, jogorvoslatot szeretne. Mivel erre más lehetőség nincs, az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulunk – nyilatkozta lapunknak Dobó László. T. jogi képviselője hozzátette, az emberi jogi bíróságnak fel kell hívnia a magyar jogalkotók figyelmét az eltérés megszüntetésére.

Nagy Ferenc professzor szerint S-nek és T-nek jó esélyei lehetnek az Emberi Jogok Európai Bíróságán. A neves büntetőjogász megemlített egy harmadik esetet, amelyben egy magyar férfit Svédországban kábítószerrel elkövetett súlyos bűncselekmények miatt börtönbüntetésre ítélték. Miután átadták a magyar hatóságoknak, börtönbüntetését fegyházbüntetésre változtatták. Ez súlyosabb fokozat, ráadásul 14 hónappal később szabadulhatott volna, ha a legfőbb ügyész jogorvoslati indítványát nem fogadják el. A férfi ügyét egyébként tárgyalta az Emberi Jogok Európai Bírósága is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piros cipő és ajándékok

Reméljük, hogy sokan velünk játszanak péntek este, és piros cipellőben érkeznek a Marica grófnő Dóm… Tovább olvasom