Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Tizenöt szereplő a csőcselékkiállításon

Péter Árpád szerint sikeres volt az utcai demonstrációt felváltó kormányellenes kreatív performance. Hetente rendeznek egyet.
A performance résztvevői a miniszterelnöknek üzentek. Fotó: Segesvári Csaba
– Rosszabb vagy, mint a tizedik vodka – ezt üzente az egyetemista Gyurcsány Ferencnek tegnap az első élő csőcselékkiállításon. A tanár szerint „Feri megbukott", az orvos pedig azt kérdezte: Magyarországot ki éleszti újra? A kőműves közölte: Gyurcsánynak nem falazok. A vállalkozó szerint „a Feri kertje mindig zöldebb", a dániai magyar pedig felhívta a figyelmet: még Dániában is bűzlik.

A fenti mondatok kivetítőn voltak olvashatók a szegedi Klauzál téren délután négy órától megrendezett „kiállítás" ideje alatt. A foglalkozások megtestesítői, az „élő csőcselék", ez idő alatt táblával a nyakában hirdette hivatását vagy annak hiányát. Volt köztük pap, tanár, orvos, vállalkozó, rendező, kőműves, nyugdíjas, munkanélküli – összesen tizenöten. A rendezvény célja azon társadalmi rétegek bemutatása volt, akik „a hatalomcentrikus politikai irányzatok ellen vonulnak az utcára".
„Madame Tisza Tanoptikumát" Péter Árpád szegedi gyógyszerész rendezte és nyitotta meg. Az élő kiállítás résztvevőivel bárki beszélgethetett.

– Érdektelenek az emberek, de ha csak pár embert elgondolkodtatunk, akkor már megérte. Ha minden városban mindennap csak néhány ember gondolkodik el, akkor nem kell sok hozzá, hogy az egész ország gondolkodóvá váljon – fogalmazott Tóth Boromisza Béla, hegymászó.
A kiállítás tizenöt szereplője háromnegyed órát állt, ült vagy feküdt – ez utóbbi az egyetemistát megtestesítő Tóth Péter egykori jobbikosnak jutott – a Klauzál téren, közben néhányan megszólították, sokan csak megbámulták őket.

A performance végén Péter Árpád közölte: a kiállítás elérte célját, hiszen felkeltette a média és a szegediek érdeklődését. Szerinte a rendezvénynek Gyurcsány Ferenc számára is van üzenete: „nem az a fontos, amit az utcán lát, hanem amit az emberek a szívükben éreznek. Az igazság vakít, de mi nem vagyunk hülyék." A tervek szerint hasonló megmozdulásokra ezentúl hetente lehet számítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valentin gyorsan motorra pattant

Tavaly betegsége miatt nem tudott részt venni Valentin a babafotózáson, idén viszont már nem maradt… Tovább olvasom