Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Tizenötezren várják, hogy kapás legyen

Szeged - Tizenötezren érzik úgy ezekben a napokban Csongrád megyében, hogy a horgászszezonnak most már el kell kezdődnie. A múlt héten csak egy napon két egyesület tíz helyre telepített mintegy ötven mázsa pontyot, hogy idén is legyen mit kifogni. A pénzesebb pecás drága fölszerelésével sokszor barkácsösztön, lelemény áll szemben – és győz. Ez tehát tényleg sport.

Akadnak elszánt emberek, akik – a videós portálok tanúsága szerint – már két hónapja, mínusz tíz fokban, botzsákkal a hátukon, maguk elé homokot szórva araszolgattak a paksi atomerőmű vízkifolyójának zúgója fölötti keskeny párkányon, a tuti helyig. Az igazi horgászszezon mégis tavasszal kezdődik. A többség csak most veszi elő botjait, zsinórjait, vált engedélyt. A megyében működő horgászegyesületek mostanában gondoskodnak a halutánpótlásról. Múlt csütörtökön az algyői Kormorán Horgászegyesület több mázsa pikkelyes pontyot – köztük kéthárom kilósakat is – telepített a tavaiba, a szegedi Herman Ottó egyesület pedig negyven mázsa méretes pontyot engedett szabadon, a helyszínek:
Fehérpart-Szilvás, Keramit, Gumis, Tejes, Rab-víz, Medencés kikötő, Sándorfalvi tó, Holt-Maros, Algyői csatorna. Mindkét egyesületnél tegnap, szombaton reggel hatig tilalmat rendeltek el emiatt.

Pontytelepítés Algyőn, a Kormorán Horgászegyesület taván.
A legtöbb magyar pecás erre a halfajtára megy. Fotó: Karnok Csaba

A megye egyik legismertebb „pályáján", a Maty-éri tározóban nincs víz az átalakítások miatt, március végétôl azonban ismét feltöltik, és akkor jöhetnek a halak is. Az Atkai-holtágnál már telepítettek, és még fognak is. Március 14-én fél nyolctól tisztaságnapra várják a pecásokat. Aki takarít, az azonnal horgászhat is a friss telepítésre – ami azért csábító ajánlat, mert a ponty ilyenkor azonnal elkezdi keresni a helyét. A legtöbb helyen pontyot tesznek a vízbe. – Ezt a halat ismeri el a magyar konyha a leginkább, könnyű tenyészteni, nevelni, mint a brojlercsirkét, kihelyezve azonnal keresni kezdi az ennivalót, így könnyen megfogható horoggal, mégpedig a legtöbbféle módszerrel – összegzi az okokat Láda Gáspár, a megyei szövetség ügyvezető elnöke. Egy kiló pontyhoz most 6–700 forintért jutnak hozzá az egyesületek. De azért vesznek keszegeket és ragadozóhalakat is, mert nem csak a többség ízlését kell kiszolgálni. A pecások évről évre többen vannak: a megyében tavaly 14 ezren váltottak engedélyt, köztük egyetemi tanárok, csúcsmenedzserek is, akik egy évben csak nyolcszor-tízszer jutnak le a vízre – vagy kisnyugdíjasok, munkanélküliek, akik közül sokan ott töltik idejük nagy részét. Utóbbiak számára a tizenegynéhány ezer forintos engedély megvétele befektetés, nekik nem mindegy, fognak-e valamit. A horgászat azért nevezhető sportnak, mert aki rászánja az időt, a figyelmet és a fáradságot, az a jegy árának többszörösét „foghatja vissza" télig. Aztán lehet megint várni a tavaszt – vagy csattogó mínuszok közepette homokot szórni a jégre magunk előtt.

Erős paprikát eszik a hal?

A horgászboltban egy szempillantás alatt el lehet költeni öt-hatezer forintot, úgy, hogy a megvett holmi kis túlzással elfér a farzsebben. Ennél komolyabb beruházás a botvásárlás: öt-hatezer forinttól kétszázezerig is fölmehet az ára. A rendes orsó is öt-hatezernél kezdődik, a zsinór öt-hatszáz, a horgok zacskója négy-ötszáz. Léteznek olyan szupercsalik, úgynevezett bojlik, amelyekből 800 gramm 3500 forintba kerül. Ezeknek angol nevük van: ahogy a kőművesszakma nemzetközi műnyelve a német, a horgászaté az angol. Az egyik ilyen drága csali nevében a dynamite szó szerepel, egy másikéban a sweet chili.

Áldás a pecabotra

Bár egyre hatékonyabb holmikat használhatnak, a horgászok egy része mégis nagyobb jelentôséget tulajdonít egyéb körülményeknek... Ha hajnalban elindul az ember otthonról, és eszébe jut valami, ami otthon maradt, jobban teszi, ha nem fordul vissza érte. Ha viszont az első emberi lény, akivel találkozik, nő, jobb, ha hazamegy, mert úgyis annyi a szerencséjének. Sokan tárgyakhoz ragaszkodnak: szerencsebothoz, -orsóhoz, -sapkához, halnyálkás pulóverhez. Utóbbit viselik harmincöt fokban is. Akadnak, akik kifejezetten allergiások a jókívánságra. Nyika Sándor sporttárs (Sanyamester) a www.haldorado.hu-n közölt írása pedig olyan papról szól, aki már több horgászfelszerelést is megáldott, mert ezt kérték tőle.

Olvasóink írták

  • 1. pille 2009. március 09. 11:09
    „Bocsánat, hogy nem igazán a cikkhez szólok hozzá! A sánbdorfalvi horgásztóhoz kellene 1-2 szemetes "hordó", mert a szeméthalmaz a tóba kerül ám!Évek óta nincs igazi gazdája aterületnek!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden 320 taxis dolgozik, de 200–220 is elegendő lenne

Szeged - A gazdasági válság a szegedi taxisokat sem kímélte. Ugyanúgy fuvarhiánnyal küzdenek a társaságba tömörültek, mint a magánzók, s a különféle akciók, kedvezmények sem érik el céljukat. Körkérdésünk során kiderült, hogy alig
nyitja rájuk valaki kocsijuk ajtaját. Tovább olvasom