Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Tízéves az Odú Fejlesztő Központ

Szeged - Láthatóvá teszi a fogyatékkal élő gyerekek problémáit, és szakszerű, térítésmentes szolgáltatást nyújt a dél-alföldi régióban az idén tízéves, szegedi Odú Fejlesztő Központ, amelynek fenntartója a KORINTA Alapítvány.
– 1994-ben jött létre a Szegedi Korai Fejlesztést és Integrációt Támogató Alapítvány (KORINTA). Fogyatékos gyerekek fejlesztését segítette egy Boldogasszony sugárúti bölcsődében. Az alapítvány – főleg szakemberekből álló – munkatársai kezdtek a várossal tárgyalásokat folytatni arról, hogy létrejöhessen egy ambuláns intézmény Szegeden. Sok szülői és egyéb segítséggel 2002-ben a KORINTA fenntartásában, a várossal kötött közoktatási megállapodás keretében elindult az Odú Fejlesztő Központ – beszélt a megalakulásról Magyar Adél, a KORINTA Alapítvány elnöke.

6 gyerekkel kezdték a munkát, a tanév végére már a 35 fős működési keret is betelt. Korai fejlesztésben, fejlesztő felkészítésben jelenleg 75 fővel foglalkoznak, 20 óvodában integrált gyerek és 6 fejlesztő iskolai fiatal tartozik hozzájuk – tudtuk meg Futó Gabriella intézményvezetőtől. A látás, hallás, mozgás fejlesztésén túl értelmi fejlesztéssel és autisztikus problémákkal foglalkoznak térítésmentesen, a legújabb tudományos módszereket alkalmazva.

– Az intézmény szolgáltatása komplex vizsgálat és tanácsadás. Beutaló nélkül érkezhetnek a gyerekek, nem feltétel az orvosi diagnózis. Ha a szülő szükségesnek érzi, bátran felkereshet minket – mondta Futó Gabriella. Működési területük elsősorban Szeged és vonzáskörzete, de szomszédos megyékből, sőt Szerbiából is jönnek hozzájuk tanácsért, segítségért.– Sajátos nevelési igényű gyerekek megsegítésére utazó gyógypedagógus hálózatot alakítottunk ki, kezdetben csak kísérleti jelleggel öt szegedi óvodában. Mára a Tisza-parti város valamennyi óvodája integrálóvá vált – teszi hozzá Bacsa Judit intézményvezető-helyettes, aki nyolc évig igazgatta az Odút. Szinte minden szolgáltatásuk valamilyen hiányra reagálva indult. Ilyen például a logopédiai szakszolgálat az SZTE Batthyány utcai óvodájában. Tapasztalatuk szerint a nem önkormányzati fenntartású közoktatási intézmények nehezen férnek hozzá szervezett szakszolgálati ellátáshoz.

A Gáspár Zoltán utcai óvoda egyik épületszárnyában működő fejlesztő központban az elmúlt tíz év során közel 900 család fordult meg a tanácsadással egybekötött szűrővizsgálatokon. Közülük több mint 380 gyerek részesült rendszeres fejlesztésben. Önkéntesek is segítik őket például az egyetemről, a piarista gimnáziumból és a Karolina-iskolából.

Tizedik születésnapjukat szombaton 9–13 óráig családi nappal ünneplik az Alsóvárosi Kultúrházban – vendégük lesz Szalóki Ági és zenekara.
Érzékenyítés. A társadalom érzékenyítését is megkezdték Magyar Adél szerint az 1990-es évek közepén azzal, hogy egy normál gyermekintézményben a szülőkkel és a pedagógusokkal egyeztetve megjelentek a fogyatékos gyerekek. – Az őket nevelő családok láthatóvá tétele történt meg. Ahhoz, hogy a gyerek jól fejlődjön, a családjának is jól kell működnie – hangsúlyozta a KORINTA elnöke. Elmondta, nem másod- vagy harmadrendű állampolgárként tekintenek a fogyatékkal élőkre, hanem ugyanúgy, ahogy a többiekre.

„Túlélés" öt évre
– Hitelesíti az eddigi munkát, hogy a Közoktatási megállapodás 2012 című pályázatban, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma írt ki, ott vagyunk a 27 magyarországi nyertes pályázó között. Öt évre megkapjuk a központi költségvetésből a finanszírozást, ez nagyjából a túlélést jelenti – fogalmazott Magyar Adél. Kiemelte, hogy az Európai Unióban az elérhetőség, a költségfedezet, a változatos szolgáltatás és az interdiszciplináris csapatmunka a korai fejlesztés alapelve.

Olvasóink írták

 • 3. OdúFejlesztőKözpont 2012. november 28. 09:30
  „Köszönjük a hozzászólásokat és az elismerő szavakat! Továbbra is szeretettel várunk minden családot, ahol szükségesnek érzik 3 éves kor alatti gyermekük fejlődésének felülvizsgálatát!

  További információt olvashatnak rólunk honlapunkon (www.odukozpont.hu), illetve napi szinten követhetik munkánkat Facebook oldalunkon (https://www.facebook.com/odufejlesztokozpont).

  Az Odú Fejlesztő Központ munkatársai”
 • 2. adalen27 2012. november 24. 21:45
  „Az én kisfiamhoz is jár tőlük 2 fejlesztő pedagógus,és nagyon hálás vagyok a munkájukért!Igaz a mi kálvárián még nem ért véget,mert még vizsgálják,hogy mi lehet az oka a kisfiam elmaradásainak,de sokat fejlődött,amióta járnak hozzá az óvodába!Nagyon köszönjük a segítséget!!!”
 • 1. segedi 2012. november 24. 14:02
  „Gratulálunk, és további sikereket és erőt kívánunk áldozatos munkájukhoz, megköszönve minden régi és új pedagógus és munkatárs közreműködését!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgármesteri piknik az ONTE-ban

Ópusztaszer - Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban tartották csütörtökön a Kiskunsági… Tovább olvasom