Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Tízezer hektár víz alatt

Tízezer hektár szántóföld és gyep került a belvíz fogságába Csongrád megyében. Nyolc településen elrendelték az elsőfokú belvízvédelmi készültséget. A bordányi Elek István tanyáját is veszélyezteti a víz. Az átlagosnál több csapadék hatására megemelkedett az állóvizek szintje is.
Főként a mély fekvésű területeket veszélyezteti a belvíz. Fotó: Schmidt Andrea
A bordányi Elek István a kitaposott úton már nem tudja megközelíteni a házát. Sárban, vízben tocsogva nagy kerülőt kell tennie a tanyájáig. Az udvar nagy részét elöntötte a belvíz és a mezőgazdasági gépei is veszélybe kerültek.

– Rozsdásodnak az alkatrészek. Attól függően, hogy hol jön fel a víz, egyik helyről a másikra kell pakolnom a gépeket. És ez még csak a kezdet – sopánkodik a kerékpárjával hazafelé tartó férfi, aki attól fél, hogy a víz a házát is eléri. Elek István minden évben ilyen gonddal küzd, mert portája mélyebben fekszik a környező szántóknál.

Jelenleg tízezer hektárt borít belvíz Csongrád megyében, ami az összes terület négy százaléka. A víz alá került földek egy része, 2500 hektár bevetett, míg a nagyobb rész műveletlen szántó vagy gyep.
– Főként a mély fekvésű területeket veszélyezteti belvíz, de nincs rendkívüli állapot a megyében – mondta Szabó László, az FVM Hivatal vízgazdálkodási főfelügyelője, aki tegnap bejárta a megyét. Az Algyő–Tápé–Gyála–Körös-éri, a Baks–Csanytelek Dong-éri, a Maros–Tisza közében a Torontáli, a Csongrád és Csanytelek közötti Vidra-éri, a Mártély–Tisza–Maros-zugi szakaszon, valamint Szentesnél a Kurca belvízvédelmi vonalában rendeltek el első fokú készültséget és indították be a szivattyútelepeket. Nagymágocs belvízelvezetése miatt a Mágocs-éri főcsatornán két kilométeres szakaszon már másodfokú a védekezés: a víz lefolyását gátló akadályokat, főként a zöld növényzetet gépekkel távolítják el.

A rakpart megússza

Nem kell nagyobb árhullámtól tartani a Tisza alsó szakaszán – közölték tegnap az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletén. A napokban Szegednél várhatóan 10-15 centiméterrel emelkedik a folyó vízszintje. Ez azt jelenti, hogy az autósok továbbra is használhatják a rakpartot.

Jelenleg tizenöt szivattyútelep üzemel, melyek egy nap alatt fél millió köbméter vizet emelnek át az elvezetőkbe – tudtuk meg az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletén.
Nemcsak a külterületeken okoz gondot a belvíz, hanem a településeken is: Bordányban, Csanyteleken, Csongrádon, Eperjesen, Makón, Mártélyon, Újszentivánon és Szentesen is első fokú helyi vízkár-elhárítási készültséget vezettek be.

– Készenlétbe helyeztük a védekező eszközöket. A város nyugati részén több helyen szivattyúzni is kellett. Talán az elmúlt napokhoz képest alacsonyabb a veszélyeztetettség foka – mondta Bedő Tamás, Csongrád polgármestere.

Mivel december utolsó tíz napjában a sokéves átlagnál harminc milliméterrel több, azaz 70 milliméter csapadék, eső vagy hó esett, a megyében az állóvizek szintje is megemelkedett. A csongrádi Holt-Tiszánál is megfigyelhető a megszokottnál korábbi növekedés. Szabó László vízgazdálkodási főfelügyelő azonban azt is hangsúlyozta: a csapadék hatására – melyből az idén az 50 éves átlaghoz képest 140 milliméterrel több hullott a megyében – az őszi hézagos magkelés után szépen pendülnek a növények. Megemlítette: a mezőgazdasággal foglalkozó társaságoknak, gazdáknak azt is érdemes mérlegelni, hogy az elvezető csatornákat milyen mértékben ürítik ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénze után fut a MÁV-kollégium

A szegedi MÁV-kollégiumnak 700 ezer, a városi sportigazgatóságnak pedig 143 ezer forinttal tartozik… Tovább olvasom