Délmagyar logó

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Tízmillió-kétszázezerért orvos lehet

Az egyetemekre még be lehet kerülni, de a legtöbb helyen már csak úgy, ha a diák fizet. A költségtérítéses képzésre augusztus 12-éig lehet jelentkezni. A Szegedi Tudományegyetemen legtöbbet az orvosin kérnek: félévenként 850 ezer forintot.
A „nyári felvételi" eljárásban csak egy intézménybe és csak egy szakra, szakpárra lehet jelentkezni. A választható képzések listája részletesen megtalálható a www.felvi.hu internetes oldalon. Csak azoknak a jelentkezését fogadják el, akik 2005-ben nem jelentkeztek, vagy akik ebben az esztendőben nem nyertek felvételt egyetlen felsőoktatási intézménybe sem. A jelentkezési lapoknak a jövő péntekig, augusztus 12-éig kell beérkezni. Ilyen lapot térítésmentesen annál a felsőoktatási intézménynél lehet beszerezni, ahol felvételit hirdettek.

Az ország egyetemein, így a szegedin is sok szakon van még hely, de a tanulmányért fizetni kell. A legborsosabb az ára a fogorvosi és az általános orvosi tanulmányoknak: egy félévért 850 ezer forintot kérnek. (Ráadásul a fogorvosin már csak két hely van.) A mai árfolyamon számítva – tizenkét félévet alapul véve – 10 millió 200 ezer forintot kell a családi kasszából elővarázsolni. Az Általános Orvostudományi Kar dékáni hivatalvezetője, Lednitzky András elmondta, hogy az állami normatívának megfelelően alakították ki a díjazást. Hozzátette: az egész világon az orvosképzés a legdrágább. – Aki kitűnő tanuló, a költségtérítés fokozatos csökkentését kérheti. Ha valaki négy-öt szemeszteren át kiválóan tanul, és ha van hely, átvehető az állami finanszírozásba – jegyezte meg Lednitzky András.

A gyógyszerésztudományi karon húsz diákot tudnak még fogadni, a félévi díj 476 ezer forint. Ennek feléért az egészségügyi főiskola hirdetett ápoló, gyógytornász és védőnő szakot öt-öt főnek. Az SZTE többi karán nem ilyen magasak az árak. Ha valaki munkaügyi kapcsolatok vagy társadalombiztosítási szakon szeretne próbálkozni a jogi karon, hatvanezer forintért megteheti. Klasszikus jogászképzésre pótfelvételit nem hirdettek. A Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Karon, ha a jelentkező az alkalmassági és a gyakorlati vizsgán túljut, és még vállalja a 80 ezer forintos félévenkénti tandíjat, akár testnevelő tanár is lehet. Ugyanennyiért pedagógiát is lehet végezni. Valamivel százezer forint felett kell fizetni a földrajz–, a biológia–, és a kémia–technika, valamint a magyar–történelem tanári szakon. A természettudományi karon a tarifa 111 ezer forint, kivétel a biológusképzésen, ahol a felár harminc százalék. A bölcsészeknél csak a kommunikáció–magyar szakon hirdettek pótfelvételit 180 ezerért.

A költségtérítési díjak befizetését általában a beiratkozáskor kell igazolni, egyes karokon azonban – mint például az orvosin – részletfizetés kérhető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kész utak a belvárosban

A tervek szerint halad a négy útépítőcég Szeged útjain, ám sok esetben meggyűlik a bajuk a hőséggel,… Tovább olvasom