Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Tízmilliót ér az átlagember lakása

Minden ingatlan után adót kellene fizetni 2008-tól – egy kiszivárgott pénzügyminisztériumi tervezet szerint. Csongrád megyében az ingatlanállomány több mint 90 százalékának 10 millió forint alatti az értéke, így a tulajdonosok zömének legfeljebb 15 ezer forintot kellene befizetnie, amennyiben nem változnak az elképzelések.
Lehet, hogy 2008-tól ezeket az ingatlanokat is megadóztatják. Fotó: Karnok Csaba
Egyelőre csak az a biztos, hogy 2008-tól lesz ingatlanadó, mivel az adófajta szerepel a Brüsszel által elfogadott konvergenciaprogramban is. Egy minap megszellőztetett pénzügyminisztériumi munkaanyag azonban már azt is tartalmazza, hogy általános ingatlanadó kivetéséről van szó, és mindenkit érint, mértéke pedig progresszíven emelkedik: minél többet ér a vagyontárgy, annál jobban megsarcolják a tulajdonost. Egy 15 millió forintra értékelt ingatlan után 2008 január elsejétől például 30 ezer forintot kellene befizetni minden évben, míg egy 30 milliós után 95 ezret.

Az ingatlanok megadóztatására 1991 óta van hatályos törvény – emlékeztetett Sándor Zsuzsanna ingatlanközvetítő –, de kevés önkormányzat él vele. Budapesten több kerületben alkalmazzák, információi szerint a második kerületben például 90 forintot vetnek ki egy négyzetméterre. Szerinte a tervezett értékalapú számítás ennél igazságosabb lenne. Saját napi praxisa alapján azt nyilatkozta a szakértő, hogy ma Szegeden a panellakások értékének felső határa 10-11 millió forint, és legfeljebb 20-25 millió forintért kelnek el a társasházi lakások. Ez azt jelenti, hogy az átlagos ingatlanadó összege 15 és 30 ezer forint közé esne.

Tervezett sávok, értékhatárok

A lakásoknál és lakóépületeknél sávosan változik az ingatlanadó összege a megszellőztetett munkaanyag szerint: az első sávban 10 millió forintig másfél ezreléket, a másodikban a 10 és 20 millió közötti részre további három ezreléket, a harmadikban a 20 és 50 millió közöttire pedig még plusz öt ezreléket kellene befizetni. Az ennél értékesebb ingatlanokat további két sávba sorolja be a dokumentum.

Ződi Zoltánnal, a Csongrád Megyei Illetékhivatal vezetőjével a hivatalhoz 2006-ban beérkezett szerződések alapján próbáltuk meg felbecsülni, milyen értékű ingatlanban laknak az emberek. A vezető azt mondta, az adásvételekre, a cserékre és a tartási szerződésekre kirótt illetékek alapján a lakosság 92-93 százaléka legfeljebb 10 millió forint értékű lakásban él. Harminc millió forint feletti ügyek pedig csak fél százalékban fordultak elő idén.

Mellesleg a városokban a vállalkozások, gazdasági társaságok fizetnek adót az ingatlanaik után, ezt építményadónak hívják. Mértéke a megyében Szegeden a legmagasabb, 630 forint négyzetméterenként, amelyet az adózók évente egyszer, egy összegben fizetnek meg. A rendelet nem differenciál aszerint, hogy az ingatlan a belvárosban, avagy külterületen található-e, és nem veszi figyelembe annak értékét sem.

A pénzügyi tárca az indulatok lecsillapítására azt közölte, hogy a kormány csak az átlagos értéket meghaladó lakó- és üdülő ingatlanokra kívánja bevezetni az ingatlanadót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Anna a Fidesz-frakció megyei közgyűlési elnökjelöltje

Magyar Annát jelöli a Fidesz a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöki posztjára. A frakció erről a tegnap… Tovább olvasom