Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Több település is kártyázna

Szeged - Év végéig 500 önkormányzat tervezi bevezetni a Monokon kitalált szociális kártyát, amivel ételt, ruhát, rezsit lehet fizetni – alkoholt, cigarettát és szerencsejátékot viszont nem. A kártyarendszert üzemeltető cég állítólag 10–12 Csongrád megyei településsel is tárgyal.
Szociális kártyát vezet be hamarosan a rendhagyó intézkedéseiről ismert monoki önkormányzat – de a kezdeményezéshez eddig 19 másik önkormányzat is csatlakozott, és a hírek szerint év végéig legalább 500 helyhatóság tesz ugyanígy.

A kártya lényege, hogy az embereknek különféle jogcímeken nyújtott állami támogatások egy részét – Monokon például a szociális segély 60 százalékát – a kártyára utalja az önkormányzat, csak a többit kapják meg készpénzben. A kártyával az arra kijelölt boltokban élelmiszert, ruhákat, tanszert, tisztító- és tisztálkodószereket, gyógyszert, tüzelőt lehet venni, és ki lehet belőle fizetni a rezsit. Alkoholra, cigarettára, játékgépekre viszont nem lehet költeni, és az uzsorások sem kapnak belőle, mert készpénzt nem lehet vele felvenni – a magyarázat szerint ugyanis ez a célja.

– Ez egy országos rendszer. Mivel 19 ezer olyan helyen lehet vele fizetni, ahol van bankkártya-leolvasó, nem sérül a vásárló választási szabadsága – magyarázta Dózsa István, a kártyarendszert üzemeltető Cafeteria-card Kft. ügyvezetője. Csongrád megyében 10–12 önkormányzattal tárgyaltak eddig a bevezetéséről. Ez viszont egy két, két és fél hónapos folyamat: az önkormányzati testület többségi döntése után a jegyző határozatot hoz, azt kihirdetik, szerződést csak ezután köthet a település és a cég. Hogy mely önkormányzatokkal tárgyaltak eddig róla a megyében, az csak a testületi döntés után lesz publikus – hárította el kérdésünket.

Monok a jelek szerint példát mutat. Megyénkben is többen követnék a példát. Illusztráció: DM/DV
Monok a jelek szerint példát mutat. Megyénkben is többen követnék a példát.
Illusztráció: DM/DV

Búza Zsolt, a számos segélyből élő családnak otthont adó Baks polgármestere nem tartja rossz ötletnek, de csak akkor csatlakoznának a rendszerhez, ha az törvényes. Molnár Róbert kübekházi polgármester szerint viszont jogilag aggályos a kártyás rendszert: bár a céljával egyetért, az eszköz szerinte rossz. Ők inkább egy törvényjavaslatot szorgalmaznak arról, hogy játékgépek beállítására csak az önkormányzatok adhassanak engedélyt. Valós problémára keres megoldást a kártya Varga Péter apátfalvi polgármester szerint – akit megkeresett a cég a kártyás javaslattal –, de ő inkább a szociális egyeztetésekben bízik a „kártyás pedagógiai módszer" helyett.

Tiltakozás

Ferge Zsuzsa ismert szociológus szerint a kártya nem oldja meg az alkoholizmus, a játékgépezés vagy az uzsora problémáját. Az Újkorcsoport nevű civilszervezet szerint alkotmányellenes a bevezetése, ezt jelezték Szabó Máté ombudsmannak is, aki azonban elmondta: csak a konkrét rendelet ismeretében tud állást foglalni. Hasonlóan reagált a szociális tárca is: egyelőre vizsgálják a rendeletet, ennek eredménye nélkül nem lehet kijelenteni, hogy törvényt sért.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. makákó 2009. október 28. 11:49
  „most majd jönnek a kártyacsalók:)
  elő a lapokkal!:))))))))))))”
 • 37. flexsnake 2009. október 28. 06:49
  „Ugyanúgy megkapják a pénzt, semmivel nem jelent kisebb kiadást, sőt a kártya miatt még többe is kerül.
  Nem ez a megoldás. A rászorultságot kell szigorúan ellenőrizni. Ez egy szarnak a pofon. A kajajegyed sem csökkenti a munkáltatód kiadását. Látszatintézkedés.”
 • 36. Hmmm... 2009. október 26. 08:45
  „Akkor lepjen fel a karhatalom es a torveny!!!!!!!!!!!!!!”
 • 35. savos 2009. október 26. 08:37
  „Hamarosan megjelennek majd azok a játékgépek, amelyek elfogadják a kártyát.”
 • 34. mosómasa 2009. október 25. 16:05
  „Akinek nem tetszik az ily módon utalt segély, ne tartson rá igényt , s menjen el dolgozni! Senkire se kell ráerőszakolni a kártyát! Lehet menni melózni! Itt, mifelénk alig lehet napszámost találni, mert a munka mindenkinek- tisztelet a kivételnek- büdös. Jobb a kocsmában ücsörögni, s közben várni a segélyre. Jó példa a gyerekeiknek is!”
 • 33. madártej 2009. október 25. 08:17
  „Van egy "Iván" nevű csóka a helyi "kamatospénz" forgatók bandájában. 1 hétre ad kölcsön és a dupláját kéri vissza. Aki nem fizet, szétverik, mint libaszart a jégeső. Nem is tudom, a yard ilyenkor kit szolgál és véd? Talán ezt az Ivánt...”
 • 32. valakiiii 2009. október 25. 00:20
  „ELÉG VOLT!!!!!!
  nekik mindent szabad????

  Megtámadtak október 23-án éjjel egy magyar zászlóval a megemlékezésekről hazafelé tartó fiatalembert Budapesten, Angyalföldön. Az áldozatra állítása szerint ketten támadtak rá késsel. A Hír Televíziónak elmondta: ,,Egyszer csak hátulról a sötétből belevágott késsel a cigány az arcomba". Nemzetiszínű zászlaját megtaposták.

  Arcát és karját összevagdosták, bal szemét mindössze egy centiméterrel kerülte el az egyik szúrás. Sem pénzt, sem más értéket nem vettek el tőle. Amikor elmenekült, akkor látta, hogy támadói nemzetiszínű zászlóját tapossák a földön. A fiatalember feljelentést tett, sebeit kórházban kellett összevarrni.”
 • 31. TomeeFiesta 2009. október 24. 23:55
  „ez a monoki önkormányzat már nem az első nem hülyeséget találta ki... ki is ott a polgár mester? lehet ő kellene miniszternek?!”
 • 30. web 2009. október 24. 22:03
  „Megszüntetni a munkanélküli segélyt! Munkát kell adni és kész, akármilyent is. Aki nem vállalja nincs rászorulva. Ja, természetesen nem kell lenézni azt az embert,aki bármilyen munkát elvállal.”
 • 29. web 2009. október 24. 21:58
  „Segélyből élnek, a piacon árulják a kínai holmit, és a kocsma teraszán isznak bagóznak.Ha elunták magukat,beülnek a fekete autójukba és tovább hajtanak újabb áru után.”
 • 28. Hmmm... 2009. október 24. 19:38
  „Ha nem is 100%-os lesz a hatas, azert lenyegesen lecsokkenti a pocsekolast es bizony az mar eredmeny. Addig, mig ennel jobbat ki nem talal valaki, elegedjunk meg ezzel, hiszen a segelyezettek legalabb erzik, nem egeszen azt csinalnak amit akarnak a fizeto allampolgarok adojabol. Az anyagi szamonkeres mellett en fontosnak tartom az etikai oldalat is. A szociologus pedig nem igazan a lenyeget ragadja meg szakvelemenyevel.”
 • 27. 620829 2009. október 24. 17:44
  „helyes...de én minden ilyen segélyt-járadédkot beszüntetnék....lásd munkanélküli segély....sok élősködő dolgozni nem akaró ember..lehet menni közmunkára...aki diplomás az magasabb helyen takarítson --ennyi......megszüntetni a sok élősködő ingyenpénzét!!!”
 • 26. Norman_Bates 2009. október 24. 14:33
  „5. hozzászólás szandokán 2009.10.24. 10:04
  Ez igaz amit írtál csak, hogy a "haver" is valószínűleg munkakerülő, meg annak a haverja is valszeg az, tehát az is szocc. kártyára kapja a lét.
  Magyrul nem lesz kitől kp.-ra váltani, ha 100-ból csak 1 ember dolgozik a faluba.
  Szóval bizonyos hatásfokkal azért működhet a dolog véleményem szerint.”
 • 25. maz 2009. október 24. 14:30
  „24. hozzászólás flexsnake 2009.10.24. 14:14
  teljesen igazad van vannak akik ezt valasztjak megelhetesnek ha par ezer forint a kulombseg a segely es a munkaber kozot”
 • 24. flexsnake 2009. október 24. 14:14
  „szarnak a pofon. Vissza lehet vele élni.
  Szó nincs arról hogy felülvizsgálják a szocsegélyeket! Pedig ez a probléma, nem az hogy mire költik!Az a probléma hogy olyanok kapják akik nem szorulnak rá!”
 • 23. Esovaro 2009. október 24. 14:11
  „"esovaro, es itt tartunk? vagy arra is tobb milliarnyi beruhazas szukseges, az ez zoldsegesemnek nincs vonalkodleolvasoja, es a piacon se lattam meg ilyet, te hol lattal? "

  Majd lesz, ez a trend,nyaron somogyi falvak kis boltjaiban lattam kiirva a Visa ,Mastercard logot,pl a Gyekenyesi vasutallomassal szembeni Coop boltban es a mellette levo maszek kisboltban is.Vagyis kis bolt is ki tudja gazdalkodni.

  Piacon is lattam, csak nem MO-on,de piacra nem is akarja senki kiterjeszteni. ajhol bevezetik ott van egyaltalan piac,mert eddig falvakrol van szo”
 • 22. vmagdi 2009. október 24. 14:07
  „annyi boldogsagot kivanok, amennyi korty alkoholt megiszok, sot annak a duplajat is kivanhatom, meg annyit amenyni szal cigarettak elszivok.
  Valoban sok ember elherdalja a penzet, de igen sokan lopnak a magyarok kozul, kezdunk errol hirhedte valni... mondjuk , dontsunk ugy hogy mindenki tolvaj, ezert a boltokbol kilepo minden egyes ember vizsgaljanak at tetotol talpig, mert tolvaj.
  Sajnos az empatiat nem lehet vasarolni, pedig kuldenek neked szivesen, csak elkepzelem, hogy elveszti egy pedagogus az allasat, ilyen mintha elofordult volna mar, en emlekszem ilyenre, nem eleg krizis helyzet ez, hanem a penztarnakl vegye elo a szocialis kartyajat, mig esetleg mogotte all a volt tanitvanya es turelmetlenul toporog, estleg megjegyzeseket tesz ra... csak egy pelda. En csunya dolognak tartom az emberek megalazasat, lehet, hogy te nem, mert pont egy vagy ezek kozul. En ragszkodom a sajat velemenyemhez, te is ragaszkodhatsz a tiedhez. Nincs ebbol semmi gond. Elmondtuk. Ennyi.”
 • 21. 751510 2009. október 24. 13:56
  „Nem baj az, ha megsértődsz, mert nem vehetsz piát a segélyből, csak akkor ne lepődj meg, ha senki nem fog egyetérteni veled.”
 • 20. vmagdi 2009. október 24. 13:51
  „ugy latom szovegertesi problemaid vannak, sajnalom, vagy lehet hogy csakirsz, de nem olvasol, megjobban sajnalom”
 • 19. 751510 2009. október 24. 13:41
  „vmagdi

  Állandóan jössz azzal, hogy bárki kerülhet abba a helyzetbe, hogy segélyre szorul, csak azt felejted el, hogy sokakat nem fogja zavarni (úgy tűnik, te kivétel vagy), hogy a kapott pénzt nem költhetik cigire és piára.”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnep, politikai üzenettel

Városi ünnepség délelőtt, megyei délután – a néző az utóbbin volt több. Kozma József a Gárdának üzent, Magyar Anna a kormánynak. Tovább olvasom