Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Több a kullancs, drágább a védőoltás

Sokkal több kullancsra kell számítani idén az enyhe tél miatt, mint a korábbi években. A vérszívók által terjesztett agyvelőgyulladást védőoltással előzhetjük meg – ha bírja a családi kassza. Egy négytagú családnak huszonnégyezer forintjába is kerülhet a védettség.
A komolyabb fagyok nélküli tél miatt idén jóval több kullancsra kell számítaniuk azoknak, akik kirándulást terveznek Csongrád megyében. A vérszívók több mint százféle betegséget terjesztenek, ezekből azonban az emberekre „csak" a Lyme-kór illetve az agyvelő- és agyhártyagyulladás kórokozója jelent veszélyt. Az előbbit kizárólag hosszas gyógyszeres kezeléssel lehet gyógyítani, az utóbbira azonban létezik védőoltás is – borsos áron.

Hétvégétől invázió

– Száraz időben lesben állnak, a csapadékos, párás időben szaporodnak a kullancsok. A hétvégére jósolt esők utáni napokban rajzásra kell számítani – tájékoztatott Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke. Elmondta: a védőoltás mellett nem árt riasztó spray-ket, kenőcsöket használni, és figyelni kell a kutyákra is, akik – amellett, hogy a csípéstől súlyosan megfertőződhetnek – a környezetünkbe is bevihetik az élősködőt. Azt ajánlja: ha kirándulunk, óránként vizsgáljuk át egymást, a vérszívót pedig speciális kullancseltávolító kanállal szedjük ki, hogy a kórokozók ne kerüljenek a vérünkbe. Arról egyébként nekik sincsenek pontos adataik, hogy az ország egyes részein mekkora és mennyire fertőzött a kullancsállomány. Ilyen fölmérés utoljára ötven éve készült.


 

Mint Tombácz Zsuzsanna, az ÁNTSZ kistérségi járványügyi osztályvezetője elmondta: a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás elleni teljes védettség háromszori oltás felvételével érhető el. Ebből kettőt egy hónapon belül fel lehet venni – ez már jó eséllyel megóv a fertőzéstől –, a harmadikat hónapokkal később, mintegy az immunrendszer emlékeztetőjeként. Az oltások hatása azonban csak három évig garantált, utána meg kell ismételni.

A doktornő szerint nem kell különösebben győzködni az embereket a védőoltás hasznáról, sokan föl is vennék azokat – ha beleférne a családi költségvetésbe.

Tóth Tamás, a Debreceni utcai gyógyszertár vezetője szerint a felnőttek egyszeri vakcinája kétezer-háromszáz, a gyerekeké ezerhatszáz forintba kerül. Ha tehát egy négytagú család elmegy kirándulni, csak az agyvelőgyulladással szembeni védettségért közel huszonnégyezer forintot fizethet. A védettség ára azért emelkedett meg ilyen mértékben, mert csökkent a vakcina OEP-támogatottsága: mára húsz százalék alá került ennek mértéke.

A járványügyi osztályvezető szerint azonban ennek ellenére is ajánlott fölvenni az oltásokat az iskolai kirándulások előtt, hiszen az alföldi diákok körében népszerű Dunántúlon például gyakori az agyvelőgyulladást hordozó élősködő. A dél-alföldi térségben inkább a Lyme-kórral fertőzött kullancsok fordulnak elő. Évente nagyjából negyven-ötven ilyen esetről értesül a megyei ÁNTSZ, a valós szám ennél kicsivel több lehet. Kullancs által okozott agyvelőgyulladásból viszont csak egy volt tavaly a megyében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehangoló szegedi sportpályakörkép

Szomorú látványt nyújtanak a szegedi sportpályák. A nézőtér – ahol még beszélhetünk ilyesmiről… Tovább olvasom