Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Több bérlet fogyott az idén

Nagyobb sebességre kapcsolt a Szegedi Nemzeti Színház: az elmúlt év hasonló időszakához képest 22,6 százalékkal nőtt az eladott bérletek száma, és változatlan árak mellett 44,6 százalékkal emelkedett a jegybevétel. Úgy tűnik, a két játszóhely működtetéséhez túl kicsi a társulat létszáma.
Erősít a marketing: Pataki Ferenc színművész is beállt bérletet árulni. DM/DV-fotó
Elsősorban a népszerű programnak köszönhető, hogy az elmúlt év hasonló időszakához képest jelentősen emelkedett a Szegedi Nemzeti Színház előadásai iránti érdeklődés. A most záruló bérletezési időszak eredményei különösen látványosak: míg az előző évadban 11 ezer 819 bérlet talált gazdára, idén 14 ezer 490-et vásároltak a nézők. Ez 22,6 százalékos növekedést jelent. Ennél is nagyobb mértékben, 43,3 millióról 62,6 millió forintra, azaz 44,6 százalékkal nőtt a teátrum bérletekből és jegyekből származó bevétele november elejéig, miközben a jegyárak nem változtak tavaly óta.

Különösen a nagyszínházi zenés produkciók keresettek, nemcsak a Hegedűs a háztetőn, hanem a Carmen előadásai is telt házzal mentek. Lényegesen több diák- és nyugdíjasbérlet fogyott, mint az előző évadban. A szervezési osztály munkatársai művelődési házakban, teleházakban, iskolákban és nyugdíjasklubokban népszerűsítik a színház kínálatát, így egyre több csoport érkezik Bács-Kiskun és Békés megyéből is Szegedre. Kecskemétről például különvonatot indítanak a Hegedűs a háztetőn előadására.

– Noha nem dőlhetünk hátra elégedetten, ezekre az eredményekre ma minden színház büszke lehetne. Remélem, egy folyamat kezdeténél tartunk, és jövőre még több bérlőnk lesz. A kiugró érdeklődés- és bevételnövekedést lakmuszpapírnak tekintem, ami azt mutatja, hogy olyan színházat vár tőlünk a szegedi polgár, amilyet csinálunk – mondja Székhelyi József színidirektor, aki szerint a felújított kisszínház birtokbavételével a korábbiaknál sokkal gazdagabb kínálatot tudnak nyújtani, ugyanakkor dinamikusabb szervező- és marketingmunkába kezdtek.

A bőségesebb kínálat persze komoly gondot is jelent, hiszen a társulat létszáma nem nőtt ezzel arányosan. A színészek túlterheltek, a korábbi formában szinte megoldhatatlanok a próbák, és nem tudnak egyszerre mindkét színházban nagyobb létszámot igénylő darabot játszani.
– Majdnem lehetetlen ekkora együttessel két játszóhelyet ellátni – állítja a színigazgató. – Meg kell győznöm a várost arról, hogy bővülnünk kell, mert hosszú távon nem fogjuk bírni. Még csak évad eleje van, de néhány kolléga már most tántorog a fáradságtól. Nemcsak a mennyiség, a minőség is megsínyli, ha a leterheltség miatt kidőlnek. Amikor a hetvenes évek elején a kecskeméti színházban játszottam, az ottani prózai társulatnak 34 szerződtetett színész tagja volt. Mi most harmincan sem vagyunk két házra.


Megosztó fél 8

Megosztja a közönséget a kisszínházban bevezetett esti fél 8-as előadáskezdés. Székhelyi József színidirektor azért is döntött úgy, hogy a nagyszínházi 7 óránál 30 perccel később kezdenek a Horváth Mihály utcai felújított teátrumban, mert az egyetem több karán 7-ig órákat tartanak. Így sokan nem tudnának odaérni azokra a prózai előadásokra, amelyek fő célközönsége épp az egyetemi polgárság. Sokan viszont azt panaszolják: ha hosszú a darab, fél 8-as kezdés esetén problémás lehet elérni bizonyos tömegközlekedési eszközöket. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napszámosa gyújtotta fel az idős asszony tanyáját

Akkor is a tanyáján akar élni az a hetvenéves bordányi asszony, ha agyonüti a napszámosa, aki a múlt… Tovább olvasom