Délmagyar logó

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Több évtizedes lemaradásban a sziksósi utak

Néhány napos eső után sártengerré válnak Szeged-Sziksósfürdő útjai. A térségben élők már most félnek a megpróbáltatástól. Helyzetük kilátástalan, mert az önkormányzatnak nincs pénze a szilárd burkolatra.
Bitó Sándorné, Szabó János és Kalmár László (a kép előterében) a sziksósiak régi útgondjait magyarázza. Fotó: Gyenes Kálmán
Már előre félnek Szeged-Sziksósfürdő lakói az esős, havas évszaktól. Az üdülőövezetben, ahol az állandó lakók körülbelül 1500-an vannak, most még járhatók az utak. Több csapadékos nap után viszont dagasztani lehet a sarat, amiben legfeljebb a malacok érzik jól magukat.

Nem hívnak vendéget

– Az elmúlt években közüzemi beruházások történtek – ismeri el Szabó János, a kint élők szóvivője –, de a legnagyobb problémát, az úthálózat fejlesztését nem sikerült megoldani.

– Ha huzamosabban esik az eső csak gumicsizmában tudunk kimenni a műútra a buszmegállóba. Ott átcseréljük a lábbelinket, hogy ne fél lábszárig sárosan utazzunk a városba – magyarázza helyzetüket Bitó Sándorné, aki azt is elpanaszolja, hogy a Cseresznye utcában vaksötétben járkálnak, mert nincs közvilágítás. – Ezért nem is hívunk vendégségbe senkit – jelenti ki az asszony. A rögtönzött délelőtti lakógyűlésen Kalmár László azt taglalja, hogy a kiskunhalasi útról bevezető félig homokos Vereshomok utcát kellene először rendbe tenni.

Levél az útépítőkhöz

– Enyhítene a gondunkon, ha az utca felső része is, körülbelül háromszáz méteres szakaszon, szilárdburkolatot kapna – jelenti ki a férfi.
Az üdülőterületen lakók próbálták már törmelékkel feltölteni a gödrösebb részeket és elsimítani az utat, de a Ruzsáról érkező munkagépek hamar tönkretették és kezdődött minden elölről. Sárban a kicsiket legfeljebb hernyótalpas babakocsival lehet kivinni a buszmegállóhoz, az autókat több esetben traktorok húzzák ki a kátyúkból, a gépkocsik alváza pedig gyakran megsérül.

– Nem akarunk nagy dolgot: a legolcsóbb megoldás, a zúzott köves út is megfelelne, csak járható legyen – közli a sziksósfürdőiek kérését Szabó János, aki a Nemzeti Autópálya Rt.-től is kért már segítséget. Mivel az M5-ös autópálya Szeged–Kiskunhalas útvonalat keresztező szakasza és csomópontja településüktől néhány száz méterre épül, az ott keletkező mellék- és hulladékanyagokból, valamint a szükséges építőanyag biztosításával elkészülhetne a néhány száz méter is. Levelüket a cég két hónappal ezelőtt továbbította az M5-ös autópálya beruházójához, az AKA Rt.-hez, ahonnan eddig választ nem kaptak. Garai Valéria sajtószóvivőtől megtudtuk: a kérést továbbították a fővállalkozóhoz.

Tómederben

A Sziksósfürdőn élők hat éve leveleznek a szegedi önkormányzattal is, de forráshiány miatt változás nem történt. Önkormányzati képviselőjük, Fábián József a Vereshomok út egyengetésére kétszázezer forintot költött az alapjából és további egy milliót a város adott a környék útjainak kohósalakos javítására.

– A panaszosok olyan helyen laknak, ahol régen tó volt. A területet ilyen állapotban nem lett volna szabad felparcellázni – jelenti ki a képviselő. Sziksósfürdő legmélyebben fekvő részén első lépésben meg kell építeni egy átemelő szivattyút. A tervek már készülnek, de több tízmillió forintja nincs a városnak a megvásárlására és megépítésére. Az viszont már biztos – tudjuk meg a helyi képviselőtől –, hogy a Vereshomok úton hamarosan nem járhatnak öt tonna feletti járművek. A képviselő úgy gondolja: a térség több évtizedes lemaradása néhány év alatt nem hozható be.


Terv

Az önkormányzat a szegedi külterületi utak javítására összesen ötmillió forintot költött ebben az évben. Molnár László, a városüzemeltetési iroda vezetője elmondta: valószínűleg jövőre megterveztetik a Subasánál haladó, domaszéki út néven ismert szakaszt. Arra viszont nem lát esélyt, hogy háromszáz méteres részt külön kezeljenek, mert szakaszonként nem érdemes terveztetni, engedélyeztetni és építeni. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áder János szerint a 22-es csapdájában vagyunk

Áder János szerint a 22-es csapdájába manőverezte az ország gazdaságát az MSZP–SZDSZ-kormány,… Tovább olvasom