Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

Több ezer cserepet cserélnek ki a Gróf-palotán

Szeged - Megkezdődött a Tisza Lajos körút és az Arany János utca sarkán álló Gróf-palota tetőszerkezetének felújítása. A novemberig tartó, 41,7 milliós beruházás során több ezer cserepet cserélnek ki. A jellegzetes Zsolnay kúpcserepeket eredeti minták alapján gyártják le.
Hatalmas Kato-Berger daruval találkozhattak a szegediek hétfő délelőtt a Tisza Lajos körút és az Arany János utca sarkán, amely segítségével több ezer cserepet mozgatnak meg a Gróf-palotán. Zana Attila projektmenedzser elmondta: az Arany János utcában felállítottak egy állványzatot is, ugyanis a sikeres pályázat nyomán megújul a 2006-ban védett műemlékké nyilvánított épület tetőszerkezete.

A Gróf-palota szinte eredeti állapotában maradt fenn. Pályázati pénzből újítják fel a tetőszerkezetét. Fotó: Karnok Csaba
A Gróf-palota szinte eredeti állapotában maradt fenn. Pályázati pénzből újítják fel a tetőszerkezetét. Fotó: Karnok Csaba

Feketes Sas utcai ékkő

A Századfordulós ékkövek pályázat másik szegedi eleme a szintén szecessziós, egykor attraktív megjelenésű, a Fekete Sas utca 19–21. szám alatt található Schäffer-palota homlokzat- és tetőrekonstrukciójának megtervezése. Az épületet a Reök-palotát is tervező Magyar Ede építész álmodta meg. Most régi képeslapok alapján kísérlik meg visszaállítani eredeti formájába az épület homlokzatát, amelyet később pályázat segítségével kívánnak felújítani.

Az 1912–13 között mindössze 13 hónap alatt felépült, a Tisza Lajos körút 20. szám alatt található Gróf-palota szinte eredeti állapotában maradt fenn, ezért páratlan értéket képvisel. Szeged önkormányzata tavaly nyújtotta be pályázatát Szabadka önkormányzatával közösen a Magyarország–Szerbia IPA határon átnyúló együttműködés harmadik pályázati felhívására. A Századfordulós ékkövek – tematikus kalandozások a szecesszió varázslatos világában elnevezésű pályázaton sikerrel szerepelt a két város. Szabadkán a világörökségi védettségű, veszélyeztetett állapotú zsinagóga északi homlokzata újul meg pályázati támogatással.

A Gróf-palota tetőfelújítása jelenleg a legfontosabb lépés az épület állagának megóvása érdekében, a tető rossz statikai állapota és a folyamatos beázások miatt. A több mint 30 millió forintba kerülő tetőrekonstrukcióval, a fedélszék megerősítésével és a tetőfedés cseréjével a tervek szerint novemberben végez a kivitelező, a szegedi Tetőmesterek Kft. Érdekesség, hogy a tetőzet jellegzetes Zsolnay kúpcserepeit – amelyek ma már csak hiányosan és rossz állapotban találhatók meg – eredeti minták alapján gyártják le.

Olvasóink írták

 • 5. Byron67 2013. július 31. 21:04
  „Szép lesz, szép, de... A ház 4 lakás kivételével önkormányzati (IKV) tulajdonban van. A felújítás önrészét így Szeged vállalta.... kivéve a 4 lakást!! Volt aki fizetett, a többire pedig ráterhelték. Mi lesz, amikor a homlokzatfelújításra is nyer a város pályázati pénzt? Ennek az önrésze egy lakásra vetítve már lassan vetekszik a lakás értékével. Mi lesz ezzel a 4 lakóval? Elveszik a lakásukat? Persze anno nem kellett volna nekik megvenniük horribilis áron!”
 • 4. tol 2013. július 31. 17:46
  „ez már betegség a szecesszióba belevinni a politikát. Milyen gyönyörü az épület a lemenö nap sugaraiban! A világ építészetének egyik ékköve!”
 • 3. kumisz 2013. július 31. 16:16
  „Addig cseszteti az uniót azorbán, hogy még ezek a pénzek sem lesznek.”
 • 2. bicikliör 2013. július 31. 15:08
  „Az 1879-es árvíz után, a VIlÁG adományaiból épült fel a város....ez így rendben van. De azt viszont nem értem,hogy állandóan az EU van szapulva szidva viszont a markunkat oda nyújtjuk.”
 • 1. tatam 2013. július 31. 15:05
  „Szép lesz az a Zsolnai!:-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ez biza nem bakfitty! Nyert belépőket a Rózsa Sándor-napokra?

Kisorsoltuk a páros belépőket az ópusztaszeri Rózsa Sándor-napokra. Ott van a szerencsések között? Tovább olvasom