Délmagyar logó

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Több ezer szegedit érint a 13. havi bér megvonása

Szeged - Akár húszezren is eleshetnek Szegeden a 13. havi bértől jövőre. A pénz törvény szerint egyelőre jár nekik, ezért törvénymódosítás kell a nem fizetéshez. A Fidesz szerint országosan közel kétmillió ember lehet a kárvallottja a kormány által tervezett megszorító csomagnak.

Nagyjából húszezer keresőt érint közvetlenül Szegeden a kormány stabilizációs terve, annak is a 13. havi fizetést megvonó rendelkezése. Köztük legnagyobb számban az egyetemi dolgozókat, a tanárokat, az orvosokat, az önkormányzat munkatársait.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ugyanis a pénzügyi válság miatt szükségessé vált stabilizációs intézkedések közé sorolta, hogy a kormány nem vállal kötelezettséget a 13. havi bér automatikus kifizetésére a közszférában.

A közszérában dolgozók alatt Budai Bernadett kormányszóvivő tájékoztatása szerint a közalkalmazottakat és a köztisztviselőket is értik, valamint ide tartoznak a politikai tanácsadók, főtanácsadók is.

Szegeden nagyjából 20 ezres a kör – ennyien vannak a közalkalmazottak, köztisztviselők és a hivatásos szolgálati viszonyban állók (ilyenek például a rendőrök).

Az APEH-dolgozók idén még megkapják. Illusztráció: Miskolczi Róbert
Az APEH-dolgozók idén még megkapják. Illusztráció: Miskolczi Róbert

Földesi András, a szegedi önkormányzat személyzeti osztályának osztályvezető helyettese elmondta: a köztisztviselőknek és a közalkalmazottaknak törvény szerint jár a 13. havi bér, amit az elmúlt években különbözőképpen fizettek ki. Volt, hogy egy összegben decemberben kapták meg, később a tárgyévet követő januárban. Jelenleg – a kormány és a munkavállalók érdekképviseletének megegyezése szerint – tizenkét részletben, havi lebontásban jutnak hozzá a 13. havi fizetésükhöz. A válság előtti terv az volt, hogy 2009-től visszaáll az a korábbi állapot, mely szerint decemberben egy összegben jutnak hozzá.

Mivel a 13. havi illetmény törvényes juttatás, törvénymódosítás kell a nem kifizetéséhez. Várhatóan azonban ez nem lesz gátja a változásnak, hiszen a parlament egyszerű többséggel módosíthatja a közalkalmazottakról és a köztisztviselőkről szóló törvényt.

Kétmillió kárvallott a Fidesz szerint

A Fidesz szerint országosan közel kétmillió ember lehet a kárvallottja a kormány által tervezett megszorító csomagnak. Köztük 700 ezer orvos, tanár, ápoló és szociális munkás, közel 100 ezer vasutas, postás, útfenntartó és a villamos energia szektorban dolgozó, aki nem kapja meg a 13. havi bérét, és befagyasztják a fizetését. - mondta Navracsics Tibor, az ellenzéki párt frakcióvezetője tegnapi sajtótájékoztatóján Budapesten.

Olvasóink írták

81 hozzászólás
 • 81. v3632 2009. január 01. 17:17
  „A tájékoztatón kitért arra is, hogy a közszféra szakszervezeteivel való megállapodás értelmében a közszolgák bruttó 180 ezer forint alatt jövőre is teljes egészében megkapják 13. havi fizetésüket, afölött pedig havi bruttó 15 ezer forintos kiegészítésben részesülnek.
  Budai Bernadett kormányszóvivő tájékoztatoja alapjám fogalmazva korrektebb lett volna a cikk Kedves Zsuzsanna!!!!!”
 • 80. gabianya 2008. november 11. 12:27
  „megnézném én hány politikus mond le a 13,havi fizetéséről.Mindeggyik aazt kérdezi mért én?? Inkább a szegény közalkalmazott.Nembeszélve arról hogy ha akar adózik ha akar nem:Én sem akarok de muszály.De ha csökkentenék az adót több lenne a bejelentett munkás és nem a feketegazdaság gyarapodna.Na meg kina,mért jobb a beteg kinai csirke a magyar egészséges csirkénél,,?Azért hogy pusztuljon a magyar?????????Ne kelljen nyugdijjat fietni???Amagyarárukra kellene inkább koncentrálni.Lendülne is a gazdaság ha nem nagyot is.Az egész naplópó parlamentet le kellene cserélni,csak az a baj hogy minden szentnek magafelé hajlik a keze is.Nekem mikor vesz a komány uj autót hogy menjek vele dolgozni,mikor kapok uj butorokat?telefont?Csak akkor ha az adóm befizetése után(ha marad)veszek magamnak.ez is fölösleges kiadás 50e telefon mért nem jó nekek a 10eres.Ők az igazi adókerülők.Ezt kéne kötelezővé tenni hogy mindeneggyes fillérük után FIZESSÉK CSAK BE AZ ADÓT.nnyi”
 • 79. benq11 2008. október 30. 22:20
  „basszus engem is érint...”
 • 78. zed 2008. október 30. 19:58
  „Jövőre is ennyiért védik a parlamentet?A Hitelt felvevő (nép akarata) pártoktól...”
 • 77. csak 1 vélemény 2008. október 30. 19:52
  „Ezt az javaslatod a Fidesz kormány miért nem csinálta meg ? A bankok az adóikat rád nyomnák,mint a munkáltatók,a munkavállalókra.”
 • 76. zolcsi44 2008. október 30. 19:45
  „Hát igaz ami igaz birka a magyar de nagyon is. Sok mindent türünk már évek ota és nincs egy olyan vezér aki az élére éllna az igazság harcba mint régen. Példa van sok. Sosem gondoltam, hogy az MSZP minket mer megzsarolni-közalkm., nyugdijas- ugylátszik ez a leggyengébb réteg. Mi meg gyáva szaralakok vagyunk, hogy tgürjük.
  Elég volt!!!! küzdjünk és ne engedjük, hogy sárba tiporjanak!!!
  Miért nem saját magukon kezdik, miért nem a bankok 1000 milliárdos profitját adoztatják meg??? ahoz gyáva, büdös bagázs az egész MSZP. Saját magukat bocsájtották áruba, olcson, olyanok is!!!”
 • 75. ukukunak 2008. október 30. 19:45
  „Ha nem hallottad volna ezt a szót Gyurcsánytól,most néma lennél .”
 • 74. Ukuku 2008. október 30. 19:33
  „Na, ugyan, ennyi BÖSZME embert :D”
 • 73. hekaté 2008. október 30. 18:15
  „MARTINÁNAK! -Az, hogy minden megszorítást a "pórnépen kezdenek" egyáltalán nem csoda. Vegyen elő papírt,ceruzát és hozzávetőlegesen számolja ki, mennyit lehet spórolni a milliós nagyságrendű "pórnépen" és mennyit a néhány ezres "felső tízezren". Ki fog jönni, hogy a pórnépen nagyságrendekkel többet lehet "megtakarítani". Kupa Mihály is azt mondta egykoron, hogy a "masszából" dől a pénz.”
 • 72. csak 1 vélemény 2008. október 30. 18:12
  „Sosem volt 13.havi fizetés,sem nyugdíj,csak pár éve van.A Horn kormány adta.Nem vonják meg,csak rövid időre felfüggesztik.
  Azonban,régen is a közalkalmazottak mindég kevés fizetést kaptak.
  Azzal egyetértek,hogy akinek 200 ezer a nyugdíja a 13.havi már nem szükségszerű.Ugyanígy a magas fizetéseknél is.
  Apropó,Orbánék 14.havit is ígértek...”
 • 71. vágo 2008. október 30. 17:23
  „De ugyan miért nem saját maguk létszámán és fizetésén "tiszteletdíján" kezdik a hatalmasok a spórolást.
  Minek kell ennyi önkormányzati képviselő, megyei képviselő, mesésés fizetéssel? Ezek a saját maguk zsebe ellen soha nem szavaznak. Lásd a parlament megfelezésének felvetéseit.Vagy minek képzik még most is a rengeteg jogászt , háromszor több ügyvéd MO-on mint Ausztriában?
  Az osztogatásnak előbb utóbb vége lesz,Tökmindegy , hogy Viktor vagy Feri. A népet egyszer valaki vagy valami MUNKÁRA fogja
  kényszeríteni. A birkák meg fizetik a hatalmi harcokat.”
 • 70. ubi2 2008. október 30. 16:25
  „Tényleg érne egy országos sztrájk? Én nem ezt látom, hanem hogy megegyeznek a szakszervezetekkel. Megalázóan alacsony a "közszolgák" bére. Még 13. havi fizetéssel is!! Diplomás emberek, orvosok, tanárok, óvónők - épp annyi pénzt kapnak, hogy éhen ne halljanak.”
 • 69. micsibucsi 2008. október 30. 15:37
  „IGEN! IGEN! Furkó Ferkó újabb agymenése! Bezzeg a választások előtt csak azt ígérte. Megcsináljuk! IGEN! IGEN! Hát azóta folyamatosan csinálja! IGEN! IGEN! Énekeljük együtt IGEN! IGEN!”
 • 68. XXL 2008. október 30. 15:10
  „Az adórendszerünk mindig is kitagadta a szülők jövedelméből gyermekeink létminimumát, amelyet egyébként megilletne az adómentesség. Gyermekeinket mindig is szigorúan megadóztatták és ezt egy silány családtámogatási rendszerrel helyettesítették.
  Érdekes, hogy éppen az óriási méretű államadósságot okozó nagy beruházások, pályázatok haszonélvezői állították, hogy az ő zsebükből vennék ki gyermekeink adómentességét.
  Mit is hangozattak? ,,Miért az én zsebemből fizessék mások gyermekeinek taníttatását?",,Nem kell több gyerek, így is nagy a munkanélküliség!"
  Úgy tűnik, hogy ez sem volt elég nekik, most gyermekeink jövőjét is elveszik. Az IMF hitelből soha semmit nem fogunk látni, nemhogy kapni, mert a készenléti hitelből a pénz egyenesen a hitelező külföldi bankok kezébe folyik. Most azért leszünk megrövidítve, megszorítva, hogy hitelezőink ne menjenek tönkre, amit elvesznek tőlünk, gyermekeinktől, unokáinktól és dédunokáinktól azt a külföldi bankok kapják meg.
  Hat év alatt a felelőtlenül gazdálkodó Gyurcsány-kormány megötszörözte Magyarország államadósságát. Hogyan nézünk majd gyermekeink, unokáink szemébe? Mit gondolnak majd rólunk dédunokáink?”
 • 67. kzsz 2008. október 30. 15:02
  „Megint csak az jön ki a dologból, hogy akinek nincs 13. havi fizuja, az irígységből : "Persze vegyék e!!!".
  Igen közalkalmazott vagyok, diplomás (mérnök), a 13 havival együtt nettó 85E a fizetésem! Lehet irigykedni! E nélkül 75-78 Ft lesz!

  Legfeljebb nem dőzsölök ebből az összegből, nem megyek majd annyi kaját venni, stb. Majd akkor jól kirúgják a termelő szektorban dolgozókat is. Úgy kell nekik!
  Ugye milyen jó irigynek, rosszindulatúnak lenni .

  Sajna még mindig igaz a magyarra: "... dögöljön meg a szomszédé is!"”
 • 66. minimum 2008. október 30. 14:58
  „Kezdjék a kormánypárti politikusok önmagukon! Hány Mszp-és képviselő van (Botka, Szirbik, stb.) aki fizetést és pótlékokat kap mert országgyűlési képviselő, kap a megyétől és a polgármesteri hivataltól is mert polgármester is! Ez legalább három fizetés! Nem sok ez egy kicsit a semmi munkáért?”
 • 65. Ukuku 2008. október 30. 14:10
  „Miután csökken a fizetőképpes kereslet, így tönkremehetnek a vállalkozások is, sok munkahely fog még megszűnni, de nyugodtan vonjanak csak el az aktív lakosságtól. A 13. havi is adózott jöv. Ha erre nincs forrás, akkor a nyugdíjakra honnan van?”
 • 64. Martina 2008. október 30. 13:44
  „Nekem csak az a furcsa, hogy minden megszoritó intézkedésrt a pór népen kezdenek: Egyszer hallanám már, hogy ugy inditanak,ogy a többmilliós fizuk mondjuk 3o %-át leveszik, Csak gondoltam egy számot/ mert hogy még akkor is millión fölü lesz a havi, de ha mindig csak a kicsiktől vessszünk el az nagyon igazságtalan. A pártoknak egy fillért sem adnék, régen is a saját pénzükből kortekedtek a képviselők. Nagyon sok léhütőt tartunk el, minden szinte. Tul sok a rokkant nyugdijas is, aki ugyanugy, ugyanazt a munkát végzi. Együttérzek a bete emberrel, de mitől rokkant az ilyen? A kellő helyre adott zsozsótól!Csak nekem sok ilyen ismerősőm van! A laborokból még hamis leleteket is vásárolnak! Persze tudom ,hogy a nagyok lenyulásaihoz ez csak aprópénz. De minden vonalonrendnek kellene lenni! Nem kellene irreálisan magas fizukat adni a vezetőknek sehol!Én elég öreg vagyok, a Rákosi pajtás idejében is éltem és mindig azt hallottam gyerekkoromtól, hogy most egy kicsit megszoritjuk, és majd utána jobb lesz. A sir szélén meddig várjak még a jobbra? És engem azzal se ámitsanak, hogy majd az unokámnak jobb lesz! Ugyanis a nagyimat isezzel hülyitették annak idején, és ime mi lett belőle.Ja és tényleg nem egymásnak kellene ugrani, meg üzengetni főleg mocskos szavakat, inkább összefogni! Szépséges napot mindenkinek!”
 • 63. mugri 2008. október 30. 13:21
  „Nem találom, hol van? 2008.10.30. 11:03
  Olvasom a hozzászólásokat, sajnos ez a mindennapi feladataim közé tartozik, hogy a gép előtt keresek, kutatok. Keresem azt a munkahelyet, ahol kaphatok a munkámért 12 hónapon keresztül fizetést. Valamennyit..13. havit átengedem másnak. Mert szerintem egy év 12 hónap.Mióta kormányon van Gyurcsány úr, nem hozott ilyen jó döntéseket mint a mostaniak.

  A zÁNTSZ vizsggállatja szerént a nyelvödönn lévő barnáss fótocska Flettó alfelibül szármadzikk, he-he”
 • 62. sdfsdfs 2008. október 30. 12:37
  „Nem csoda, hogy Magyarországon van a legtöbb rokkantnyugdíjas Európában...”
81 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még mindig titkos, honnan telefonált a bombával riogató

Szeged - Továbbra is titokban tartja a rendőrség, honnan telefonált az az ismeretlen nő, aki a Széchenyi téri CIB Bank, a városháza és a nagyposta levegőbe repítésével fenyegetőzött. Tovább olvasom