Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Több ezren vettek részt a tiszai halfesztiválon

A hét végén valóban Szeged főutcája lett a Tisza: a nemzetközi halfesztiválra a folyó mindkét partja benépesült. A Huszár Mátyás rakparton a profik, a Partfürdőn az amatőrök készítették a halászlét.
A hét végén valóban Szeged főutcája lett a Tisza: a nemzetközi halfesztiválra a folyó mindkét partja benépesült. A Huszár Mátyás rakparton a profik, a Partfürdőn az amatőrök készítették a halászlét. A boszorkány az égből jött, a sárkányhajó-fesztivál versenyzői pedig a vízen mérték össze tudásukat.

Huszár Mátyás rakpart, szombat délelőtt tíz óra: egy „szegedi boszorka" röpülve hozza a paprikát az óriásbográcsba.

A landolás után médiahad szállta meg a bástyát és a berepülőt kérdezgették. Itt találkoztunk Kim Jahunnal, aki Dél-Koreából érkezett Szegedre, hogy filmet forgasson a városról és a fesztiválról, mivel Szöulban ugyanígy főzik a halászlét, mint nálunk.

Erdélyi korhely

A zsűri végigkóstolta az összes lefőzött halászlét a Partfürdőn. A legtöbbet – Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács szerint – az erdélyi Bencző György főztjénél tartózkodtak. Frank Sándor, a zsűri tagja, a halfesztivál megálmodója óriási lelkesedéssel mondta az erdélyi korhely halászléről, amit Bencző Györgyék főztek. – Aranyló sárgás volt a halászlé színe. Az íze enyhén savanykás, pikáns és selymes. Roppant benne a zöldség, a tetején pedig úszkált a citrom és mindenféle vágott zöld fűszernövény. Fenségeset főztek erdélyi barátaink – áradozott a mesterszakács.
Érdekes kísérlet volt Zacsok Tibor tárkonyos haászléje is, amely ugyancsak elnyerte a zsűri tetszését.

A rakparton sátrat vert halászcsárdáknál egyöntetűen 1200 forintba került egy adag halászlé. Néhány étterem kis teraszt rendezett be a vendégeknek, mások maradtak a kevésbé macerás sörpadnál.

Harcsa, világítós párna, Menő Manó

Akiknek már nem jutott hely a rakparton, azok az ártérre állították standjukat. A fesztiválról nem hiányozhattak az ajándéktárgy (rossz nyelvek szerint bóvli) árusok sem, akik a rakparton kívül a Roosevelt teret és a Stefánia játszóterét is birtokukba vették. Portékáik között női tangát, halászhálót és világítós párnát is találtunk.
A Tisza-parton a horgász Guinness-rekord résztvevői pecáztak, türelmesen várva a nagy fogásra. Ottjártunkkor a vízi színpadon a Menő Manók kápráztatták el tánctudásukkal az akkor még igen csekély közönséget.

Dél körül egyre többen érkeztek a fesztiválra ebédelni. Az 1200 forintos halászlén kívül kóstolhattak harcsafilét 1600- ért, vagy sült kolbászt 450 forintért. Egy korsó sör 300 forintba került.

Röpült a sárkányhajó

A Roosevelt téren délután egy órakor nyitották meg az első Szegedi sárkányhajó-fesztivált, ahol lapunk munkatársai is megmérettek. A színes pólós csapattagok szurkolótáborai a rakpart lépcsőin, a Szabadság úszóháznál foglaltak helyet. Voltak, akik dudával, mások hangos üdvrivalgással biztatták a bátor sportembereket. Az indulók között akadtak profik, de többen voltak a kezdők: hobbi rögbi játékosok, MelóDiák-osok vagy éppen autókereskedők. Minden csapatnál nagy volt a lelkesedés, még egy-egy összeakadt lapát és az utolsó előtti helyezés sem szegte a versenyzők kedvét.
Az Antor-kupát a Dunai vagányok vitték haza.

Egyszerre 228-an horgásztak

A tiszai halfesztiválon magyar rekord is született. A Szegedi Felsővárosiak Civil Egyesülete olyanokat várt közös horgászatra, akik állami horgászjeggyel rendelkeznek. Szombaton kora reggel egyszerre 228-an vártak a nagy fogásra. – A rekordkísérlettel az volt a célunk, hogy rámutassunk a horgászat mindennapos örömeire, illetve a szabadidő hasznos eltöltésére – mondta az egyesület elnöke, Sándor Zoltán. A meghívásnak leginkább a fiatalok tettek eleget. A szervezőtől megtudtuk, hogy ajándékokat is sorsoltak ki a résztvevők között. A fődíjat, egy elektromos kerékpárt egy 24 éves béketelepi horgász, Kovács Ferenc vihette haza.

Rózsavízben főtt a tészta


A Tisza túlsó partján, a Partfürdőn az amatőr halászléfőzők sürögtek-forogtak a bogrács mellett kora reggel óta. Az ügyesebbek már délre készen lettek, de találkoztunk olyan társasággal is, amely estebédként fogyasztották a halászlét. Sokan a rádiót, a hűtőszekrényt, és voltak, akik még a mikrót is kiköltöztették.

Rózsa Miklós és a Nagy csapat első alkalommal nevezett a versenyre – éppen századikként. Emlékül oklevelet kaptak. Sátruknál az oklevélen kívül látható volt az az ötkilós harcsa, amit a horgász Guinness-rekord kísérlet részeként fogott az egyik ismerősük.

A Szőregi Rózsahölgyek a rózsavízben főtt tésztáért kaptak különdíjat.
A megyei jogú városok sporttalálkozójának résztvevőin kívül – akik a Széchenyi téren mérték össze tudásukat, az egyik versenyszámuk pedig a halászléfőzés volt – még sokan viseltek egyenpólót. Némelyek „Ne fűrgyé le!" feliratost...

Sötétedésre minden sátorban elfogyott a halászlé, az asztalokra felesek és nagy korsó sörök kerültek. A víz áthozta a hangot a túlpartról, ahol a Rozsdamaró zenekar játszott. Az alkalmi szakácsok és halászléimádók hajnalig mulatoztak.

Tízszer főzött

A balástyai Palotás István a tizenegy alkalomból már tízszer főzött a nemzetközi tiszai halfesztiválon. – 1999-ben is ott főztem a Roosevelt téren. Akkor még saját magunk hoztunk mindent, még a fát is – mondta a Búfelejtő söröző tulajdonosa. Palotás csak egy évet hagyott ki, mert Németországban dolgozott és nem tudott hazajönni. Az idén kicsit változtatott. Most batyus hallét tálalt – agyas módra.– Több hétig gondolkodtam, agyaltam, kísérleteztem, hogy milyen batyut készítsek – árulta el az elnevezés titkát. A batyu készítésének módjáról viszont csak annyit mondott: gyúrt tésztából és halbelsőségből állította össze a batyukat, amelyeknek az íze a halászlében jön ki igazán.

Rekordok dőltek meg

Szinte minden rekord megdőlt az idei halfesztiválon. Tíz százalékkal több vendég, vagyis 180-200 ezer ember volt kíváncsi az idei szegedi halünnepre, mint tavaly. Az időjárás is kedvezett a kilátogatóknak, hiszen nem volt kánikula, így jobb kedvvel ették a különböző halételeket. – Míg egy évvel ezelőtt 200 mázsa hal fogyott el, addig az idén 220 mázsát ettek meg a vendégeink a Partfürdőn, a rakparton, a Stefánián és a Roosevelt téren – összegzett Kipper György főszervező. Hozzátette: a Partfürdőn Daka József társaival 110 kilogramm keszeget sütött meg. A 3500 literes nagy bográcsba és az 1500 literes kis testvérében összesen 8500 adag halászlét főztek meg. Összességében a fesztiválon 75 ezer adag halétel fogyott el. A partfürdőn minden eddiginél többen főztek. Míg tavaly 154 halfőző társaságot regisztráltak a szervezők, addig az idén 181-en rotyogtatták a bográcsokban a különböző halászleveket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az emberek félnek a kecsketejtől

Szeged - Az országban eddig összesen huszonhárman kerültek kórházba vírusos agyhártyagyulladással,… Tovább olvasom