Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 13°C Még több cikk.

Több jogot kér a régió a kormánytól

Szeged - Több vállalkozástól is muszáj visszakérnie a támogatást a regionális fejlesztési tanácsnak, mert a válság miatt nem tudták 100 százalékig teljesíteni, amit vállaltak. Így viszont tönkremehetnek, munkahelyek szűnnek meg. A tanács ilyen esetekre most mérlegelési jogkört kér a kormánytól.
Telephely-fejlesztésre és városok, községek közötti bicikliutak építésére kétszer annyi támogatási igény érkezett be, mint amekkora a keret – számolt be Kiss Imre, a fejlesztési ügynökség igazgatója csütörtökön a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács ülésén. A Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében fejlesztésre fordítható uniós és hazai pénzekről határozó testületnek szomorú kötelessége volt: vissza kellett követelnie a korábban odaadott támogatást a Békésben takarmánykeverő üzemeket működtető, nyíregyházi Abo-Mix Zrt-től, mert felszámolási eljárás indult a cég ellen. Kamatokkal együtt 114 millió forintról van szó. Ha nem kéri vissza a testület, később már nem formálhat rá igényt. Font Sándor, a tanács elnöke ezzel kapcsolatban vetette föl, hogy ez esetben tényleg nincs mit tenni. A válság következtében viszont más, pályázatot nyert vállalkozások sem tudták teljesíteni, amit a támogatási szerződésben vállaltak. Most két ilyen cég is van. Ilyenkor a tanácsnak a törvény szerint nincs mérlegelési lehetősége, vissza kell kérnie a támogatást. Ez azért nagy baj, mert az esetek többségében nem felelőtlen vállalkozói magatartás, hanem kívülálló okok állnak a háttérben, és ha a tanács visszakéri a már beépített, fölhasznált pénzt, az érintett cég biztosan tönkremegy. Munkahelyek szűnnek meg, holott épp az lenne a cél, hogy a létrejöttüket, megtartásukat segítse ez a testület. Font és mások javaslata nyomán a tanács levélben fordul a kormányhoz: készüljön törvénymódosítás, ilyen esetekben bizonyos kereteken belül hadd döntse el önállóan a tanács, hogy visszakéri-e a pénzt.

Tanulmány készült az öt leghátrányosabb helyzetűnek ítélt kistérség – a kisteleki, a sarkadi, a bácsalmási, a mezőkovácsházi és a jánoshalmi – eddigi fejlődéséről. Az derült ki, hogy közülük a kisteleki élt a legjobban a fölkínált lehetőséggel.

Olvasóink írták

  • 2. sügér63 2011. október 08. 07:09
    „Olyan cégnél dolgoztam akik töbször is kaptak támogatást (egyszer csalással) el is tékozolták.”
  • 1. TomTaylor 2011. október 06. 19:17
    „Még azt is visszakérik, amit adtak. Csodálkozik még valaki, hogy senki nem akar ebbe az országba jönni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

35 hektáron égett az avar Kisteleknél - galériával

35 hektárnyi avar égett Kistelek és Balástya között az M5-ös autópályától nyugatra. A tűz három tanyát is veszélyeztetett. Tovább olvasom