Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Több lakás árába kerülhet, míg felnő a gyerek

Minimum egy nagyobb vidéki lakás vagy nyaraló ára a gyerek, ha a szülő 24 éves koráig diplomát szeretne adni a kezébe. De akár több ingatlan ára is rámehet arra, hogy az utód a munkaerőpiacon versenyképes végzettséggel várja a kihívásokat.
„Ti még nem vettetek nyaralót?" – kérdezte az egyik szomszéd a másiktól egy karikatúrán. „Az én nyaralóm ott sétál" – válaszolta az, akit megszólítottak, és rámutatott serdülő gyermekére. Mindez a kilencvenes évek elején jelent meg egy napilapban, akkor, amikor még éppen csak kezdtek elszakadni egymástól a fizetések. Ma már több nyaraló árát is rá lehet költeni arra a gyerekre, akinek versenyképes diplomát szeretnének a kezébe adni a felmenők.

Számolgatni kezdtünk, vajon mennyibe is kerül egy gyerek tisztességes felnevelése, és próbáltuk a kapott számokat táblázatba foglalni. Eszerint egy átlagos család egy gyermekre évente 630 ezer forintot költ, ha az élelmiszerek, a ruházat, az iskoláztatás, az utazások, valamint a nyelvvizsgák, tandíjas oktatások költségeit is figyelembe vesszük. Az összeg első hallásra éppúgy tűnhet alacsonynak, mint magasnak, hiszen egy óvodás gyerekre ennél kevesebbet kell költeni (ugyanakkor a csecsemő kezdőcsomagja akár meg is közelítheti ezt a számot).

A kapott összeget lapunk úgy számolta ki, hogy a műszaki cikkek vagy a bicikli, görkorcsolya, sífelszerelés árát is megpróbálta bekalkulálni a számításba és elosztani az évek számával, ugyanakkor nem vette figyelembe a lakásrezsit: a magasabb fűtés-, víz- és villanyszámlát. Az átlagon felüli életszínvonalon élő családnál viszont a külföldön megszerzett nyelvvizsga vagy az évenkénti síelések árát már a csecsemőkorú kisgyerekre is „kivetítette". Számításaink alapján egy gyermekre alaphangon 24 éves koráig 15 millió forint körüli összeget kell költeni, de akár 43 millióba is kerülhet az utód – ha megengedhetjük magunknak.

A szakirodalmat böngészve kiderült, hogy a Tárki készített egy kutatást a témával kapcsolatban, amelyből tudományos módszerekkel dolgozva, de 2003-as áron számolva az derül ki, hogy az érettségiig több mint 20 millió forintba kerül a gyermek. Az összegben azonban az eltartottak fogyasztásán, költségein kívül a gyermeknevelésre fordított háztartási munkát, és a szülők emiatt kieső jövedelmét is beszámították, ugyanakkor levonták az állami támogatásokat. Még azt is figyelembe vették, mennyi a „humántőke-veszteség": a felnőttek a gyermekre fordított idő miatt mennyivel lassabban lépkedhetnek előre a szakmájukban a ranglétrán.

Még árnyaltabbá teheti a képet, hogy az egy utódra jutó költségek az egygyermekes szülőknél magasabbak, mint a több csimutát nevelők esetében, és a legkevesebbet az egyedülállók tudják nyújtani a családjuknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gátlástalanul építik a hulladékhegyeket

Szinte minden település szabálytalanul működteti a hulladéklerakóját – derült ki a… Tovább olvasom