Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Több lesz a szúnyog és a kullancs

Az ár- és a belvíz miatt idén jóval több kullancsra és szúnyogra számítanak a szakemberek, mint a korábbi években. A Lyme-kórt és a védőoltással megelőzhető vírusos agyvelőgyulladást is terjesztő kullancsok már tél végén megjelentek, a szúnyoglárvák viszont még csak most kelnek ki – két és félszer akkora vízzel borított területen, mint tavaly.
Az idén az ár- és belvíz miatt jóval több kullancsra és szúnyogra kell számítanunk, mint a korábbi években. Előbbi szaporodásának a kifejlődő sűrű növényzet, utóbbinak a hatalmas vízfelületek kedveznek. A védekezést mindkettő esetében már most tanácsos elkezdeni: a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás ellen oltással, a bosszantó, viszkető szúnyogcsípések ellen pedig gyérítéssel.

A növényzet a kullancsok, a víz a szúnyogok szaporodásának kedvez Fotó: Tésik Attila
Hogy mennyi szúnyogra számíthatunk idén, a szakemberek egyelőre még csak megbecsülni sem merik. Egy biztos: a csapadékos periódus miatt évek óta kritikus a helyezet Szegeden és környékén, a mostani ár- és belvízhelyzet pedig mindezt csak tovább rontotta.

Lehet oltást kérni

A vírusos agyvelőgyulladás ellen érdemes oltást kérni, ez a betegség ugyanis halálos kimenetelű is lehet. A vakcina egész évben kapható a patikákban. Az első oltás után az év folyamán még kettőt kell beadatni, hogy három évre kialakuljon a védettség, utána már csak egy évben egyszer kell ezt megismételni.  
– A hónap elején megkezdtük a lárvafigyelést. Az első beavatkozásra előre láthatóan huszadika után már szükség lesz, amennyiben 3-5 napon keresztül folyamatosan 20 fok körül marad a hőmérséklet – mondta el Szabó Ferenc, a környezetgazdálkodási kht. ügyvezető igazgatója. – Ekkor biológiai irtást végzünk, egy baktérium-kivonattal a vízben pusztítjuk el a lárvákat.

A korábbi 400 hektár helyett idén ezer hektárnyi vízfelületet kell így kezelni, vagyis már az első irtás két és félszer több pénzt emészt fel. A belvárosban a számítások szerint május elseje előtt megkezdik a kémiai gyérítést, május első hetében pedig a légi irtás mindenhol beindul, ahol a csípésszámlálás alapján szükségesnek ítélik.

A kullancsok már az ország minden területén felbukkantak. Ez a vérszívó egyre elterjedtebb és egyre jobban tűri a hideget: az idén például már februárban is találtak. Árvizes és belvizes területeken ráadásul rendkívül gyorsan szaporodik.

A kullancsok többfajta betegséget is terjesztenek, ezek közül kettő jelent igazi veszélyt az emberre: a Lyme-kór és a vírusos agyvelőgyulladás. A szakemberek a legveszélyesebb erdőket Zala és Somogy megyében tartják számon, a vérszívók itt a legfertőzöttebbek. Csongrád megyében évek óta nem fordult elő vírusos agyvelőgyulladás, Lyme-kórban azonban évente átlagosan tízen megbetegednek.

– A Lyme-kór ellen nem létezik védőoltás, időben felfedezve azonban jól gyógyítható – mondta el Tombácz Zsuzsanna, az ÁNTSZ Csongrád megyei intézetének járványügyi osztályvezetője. – Éppen ezért nagyon fontos, hogy kirándulások után alaposan átnézzük magunkat, előtte pedig tegyünk meg mindent, hogy a kullancsok ne mászhassanak fel ránk az aljnövényzetből: viseljünk zárt ruhát, és fújjuk be magunkat riasztóval.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lendvai Ildikó: Még nem vagyunk a végén

Sokan várták tegnap délután Szegeden Lendvai Ildikót, az MSZP frakcióvezetőjét, aki az első… Tovább olvasom