Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Több mint 150 ezer látogató a Dóm téri adventen

Szeged - December 23-án zárta kapuit az immár tizenkét éves Dóm téri advent. A mintegy egy hónapos rendezvénysorozat száznál is több programjára nagyjából százötvenezren látogattak el, a vasárnapi gyertyagyújtásokra átlagosan hat-nyolcezren.
A vásárt és programokat szervező Ördögszekér művészeti vezetője, Kémeri Attila Rampai elmondta, bár hivatalos látogatószámlálást nem végeznek, a becslések szerint 150 ezren látogattak el idén a Dóm térre. Ebben minden bizonnyal szerepe van annak is, hogy az összes program ingyenesen látogatható. Idén minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektettek a reklámokra.

„Azt valljuk, hogy a különleges adventi vásárok hangulata nemcsak a világvárosoknak jár ki, így törekedtünk arra, hogy esti hangulatot varázsoljunk ide, reménykedve abban, hogy este még nyüzsgés lesz" – mondta Kémeri Attila. A tapasztalat azonban azt mutatta, hogy az este nyolcra-kilencre szervezett programokra már nagyon kevesen voltak kíváncsiak, talán a hideg miatt. „Hiába jött el rengeteg előadó, hiába reklámoztuk, ebből a szempontból nehéz volt összeegyeztetni az időpontokat: ki mikor lépjen fel. Úgy vettem észre, kevesen érkeztek kifejezetten a programokra, holott számos olyan produkciót is idehoztunk, amelyeket egész évben nem látni Szegeden – erre büszkék is vagyunk –, de hiszem, hogy ez hosszú távon megtérül. Tizenöt évvel ezelőtt alig nézte meg valaki Pintér Béláékat a Thealteren, ma pedig ismertek. Magam is elcsodálkozom azon, hogy évről évre mennyi fontos zenekar lép fel nálunk; nem a populáris irányra gondolok, hanem az izgalmas világzenei vonalra. Mindenféleképpen ki kell emelnem a fővárosi underground fontos szereplőjét, a Cabaret Medranót és a Vízöntőt, akik tizenöt éve nem álltak Magyarországon színpadra, de nagyon népszerűek azok körében, akik népzenével foglalkoznak" – mondta az Ördögszekér művészeti vezetője.

Ennek ellenére sokan úgy is belebotlottak egyes előadásokba, hogy nem is kifejezetten abból a célból érkeztek meg a Dóm térre. Ráadásul ettől az évtől már a weben is láthatóak a műsorok. – Az a célunk vele, hogy minél többen lássák a programokat és kedvet kapjanak a többihez is. Fontosnak tartjuk, hogy a hagyományos értékeket a korszellemnek megfelelően tálaljuk, amibe szerintem belefér, hogy otthon, karosszékből nézzék. Sőt, tudomásom szerint volt, aki Ausztráliából követte az egyik előadást. Azért is fontos a webes közvetítés, mert referenciát jelent azoknak, akik itt mutatkoznak be először közönség előtt vagy nagyobb helyszínen – tette hozzá Rampai. A következő évben éppen emiatt is erősíteni kell majd a műszaki és technikai hátteret, valamint azt szintén végig kell gondolni, hogyan tegyék védettebbé a Bálaszínházat az időjárás viszontagságaival szemben.

„Sokan azt hiszik, hogy ez hatalmas üzleti vállalkozás, pedig ezt csak az elhivatottak csinálják. A nagyjából négymillió forintos költségvetésből körülbelül négyszázezer forinttal segít minket a város, a többit az Ördögszekér kasszájából előlegezzük meg. Akik megtiszteltek minket azzal, hogy itt vásároltak valamit, a hasznot kapták vissza programokban, látványban, élményben" – mondta Kémeri Attila Rampai.

Olvasóink írták

 • 15. dodó 2010. december 25. 18:11
  „flexsnake***

  Nem vagyok semmilyen vallás híve, pláne nem el/lekötelezettje. Felekezetenkívüli ateista vagyok.”
 • 14. valoperes_zugugyved 2010. december 25. 04:43
  „dodo
  ez amoylan hanukás karacsony
  szinhaz”
 • 13. valoperes_zugugyved 2010. december 25. 04:41
  „ez huje”
 • 12. flexsnake*** 2010. december 25. 00:39
  „dodoka a karácsony annyira keresztény, mint orbán viktor árja. a karácsony egy barbár szokás volt. A keresztények sokáig a születésnap megünneplését is ilyen barbár dolognak tartották. Karácsonyi ajándékozás meg pláne nem keresztény szokás. ne akard a gyilkos vallásod másra erőszakolni.
  Éljen a sátánizmus!”
 • 11. dodó 2010. december 24. 21:04
  „Kissé furcsa volt egy keresztény(?) ünnepen a díszítéshez felhasznált dávid csillagok mennyisége. Különösen meglepő a két torony között büszkén feszülő óriás méretű "betlehemi" hatágú.”
 • 10. flexsnake*** 2010. december 24. 19:37
  „http://www.origo.hu/videouzenetek/karacsony/index.html”
 • 9. CID. 2010. december 24. 12:57
  „smerdis
  valoszinüleg bemásolta valahonnan
  Ennyit azért illene tudni.
  Shalom!
  Békés hanukát!
  puszika.
  minden fiunak.”
 • 8. CID. 2010. december 24. 12:55
  „sha-lom!
  hanukázzunk elvtár-ss-akk
  :D”
 • 7. Smerdis_of_Arshak 2010. december 24. 06:34
  „valoperes_zugugyved 2010.12.23. 20:19

  valahol nem érzed viccesnek, hogy az oldal legnagyobb gyűlöletkeltőjeként ilyen idézetekkel jössz nekünk? érdekes, most kikapcsoltad a caps lockot is?”
 • 6. jay_és_néma_bob 2010. december 23. 23:09
  „és ezt honnan tudják?”
 • 5. kispacni 2010. december 23. 21:43
  „2.

  Akinek tulpolitizált a Dóm téri Adventi vásár, annak ott van a politikamentes liberális Széchényi téri bóvlivásár. Nem kell a Dóm térre menni.”
 • 4. maci52 2010. december 23. 21:27
  „Jó sok cukros vizet eldtak amibe belemosták az üres borospalackokat.”
 • 3. sebajtóbiás 2010. december 23. 21:20
  „Kedves baloghkatica!
  Ezt a kijelentést mire alapozod? Melyik vásározó vagy program politizált?”
 • 2. baloghkatica 2010. december 23. 20:20
  „Az ördögszekér egy politikai kavalkád.

  Remélem lesz helyette egyszer a Dóm előtt is egy őszinte és tényleg örömből működő karácsonyi vásár. Létezik olyan egyáltalán???”
 • 1. valoperes_zugugyved 2010. december 23. 20:19
  „Karácsony készül, emberek!

  Szépek és tiszták legyetek!

  Súroljátok föl lelketek, csillogtassátok kedvetek,

  legyetek újra gyermekek, hogy emberek lehessetek

  Wass Albert”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lions-adomány a gyerekotthonnak

A Cora Áruházban gyűjtöttek három napon keresztül a Szeged Első Lions Club tagjai a közelmúltban. Tovább olvasom