Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Több mint 5 és félezren az Íjásztalálkozó első napján

Ópusztaszer - Az eső, és a kifejezetten hűvös idő ellenére is sikeres volt a IV. Íjásztalálkozó első napja Ópusztaszeren. Az érdeklődőket vasárnap is várják a szervezők.
Több mint 1600 íjász lőtt együtt a Nyílzáporban, amelyet mintegy 4000 vendég csodált meg az ópusztaszeri emlékparkban. A programsorozatot, amely ma is folytatódik, idén a Csongrád Megyei Önkormányzat, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és a Nemzeti Íjászszövetség szervezte közösen.

Ópusztaszer közös nemzeti kincsünk, és itt az idő, hogy végre elfoglalja a méltó helyét a szívünkben. A nemzet találkozóhelyévé kell válnia, és a sikeres íjásztalálkozók sorozata is egy-egy újabb lépést jelent ahhoz, hogy ez sikerüljön - mondta el a megnyitón Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, aki szerint az új kormány értékrendjébe ez biztosan beilleszkedik. Az elnök célul tűzte ki, hogy a megfelelő kormányzati támogatást megszerezze mindehhez.

Ópusztaszer a hagyományőrzés központja kell, hogy legyen – ezt már Tokovics Tamás, az ÓNTE Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója mondta szombaton este. A nap tapasztalatait úgy összegezte: mindenhol csak mosolygós arcokat látott, ami azt mutatja, nem volt hiábavaló az elmúlt hónapok kemény munkája. Megvan az igény az emberekben arra, hogy megóvjuk nemzeti kincseinket.

Íjásztalálkozó Ópusztaszeren. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A sok vendég között külföldi érdeklődőket is felfedezhettünk: az ausztrál és a mongol nagykövetet, dán, mongol, lengyel delegációt, és az 1600 íjász között saját íjával vett részt Kovászna megyei elnök, Tamás Sándor is.

"Kívülről" nézte végig a Nyílzáport Faragó Csaba és Magyar Attila. A Nemzeti Íjászszövetség két alelnöke már most azon gondolkodik, hogyan lehet majd még szebbé, érdekesebbé tenni a jövő évi, immár ötödik nemzeti íjászünnepet. Látványosságból ugyanakkor most sem volt hiány, a Nyílzáport egy 60 méter hosszú vármakettel, a pozsonyi csatát és az első augsburgi ütközetet felidéző csatajeleneteket pedig lovasíjászokkal, a világhírű Kassai Lajos tanítványaival, valamint Dömös János csapatával tették színesebbé. A jurtafaluban idén közel 40 jurtában rekonstruálták, hogyan élték mindennapjainkat eleink.

A IV. Íjásztalálkozó résztvevői emellett vándorsólymot simogathattak és különleges autentikus ételeket, például gabonafélékkel, úgy, mint kölessel készült honfoglaláskori étkeket kóstolhattak meg.

A vendégeket vasárnap is várják lovasíjász bemutatójukkal Dömös János és tanítványai, egész nap kipróbálhatóak lesznek középkori játékok és ügyességi feladatok, megcsodálhatóak nyílvesszőgyártók különleges termékei, és természetesen bárki beszélgethet történészekkel, hadtörténészekkel Árpád vezérről és a honfoglalás koráról a jurtafaluban.

Olvasóink írták

 • 7. zsuci 2010. július 28. 22:42
  „A beharangozóban szerepelt, hogy június 26-27-én az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban
  Kassai Lajos remekművét is megpróbálhatják kifeszíteni. Aki legtovább tartja ki a 220 fontos íjat, az egy oklevél kíséretében jutalmul hazaviheti a különlegességet.
  Mi az oka, hogy nem hozták nyilvánosságra a győztes nevét? Hány embernek sikerült ? Ki tartotta legtovább? Mikor volt eredmény hirdetés? Jó lenne tájékoztatni az embereket, ha már az érdeklődésünket felkeltették e nem mindennapi esemény iránt!!!”
 • 6. na_mit_talaltam 2010. június 28. 08:50
  „Találtam videót az íjászokról:
  http://www.youtube.com/watch?v=AdE-vCCUqzU”
 • 5. VBeáta 2010. június 27. 20:34
  „A nyílzápor tényleg gyönyörű volt,de mi 3x jártuk körbe az egész parkot,de se a középkori ügyességi játékokkal, se a tülkös-kürtös versennyel nem találkoztunk tegnap!!!”
 • 4. niemand 2010. június 27. 18:50
  „Ha minden rendezvény ilyen lenne, még az élet is szebb lenne! Köszönet a rendezőknek és a támogatóknak!”
 • 3. gubanc 2010. június 27. 16:41
  „Mag Annuska nélkül.”
 • 2. kok 2010. június 27. 12:27
  „Ilyen rendezvényekre van szükség! Le a kalappal!”
 • 1. Elendur 2010. június 27. 10:38
  „De szép is lenne ez, POLITIKA NÉLKÜL!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

La Bamba, Ave Maria és Sweet Dreams - Megasztár-válogatást tartottak Szegeden

Az eső sem vette el a sztárjelöltek kedvét, több mint százan próbáltak szerencsét a szegedi Széchenyi téren szombaton. Tovább olvasom