Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Több mint 8 millió a város háza tájára

Lépcsőjáróval megközelíthető ezentúl a szegedi városháza sárga épülete is. Megújult a díszterem világítása és hangtechnikája.
Megújult a városháza dísztermének világítása. Fotó: Schmidt Andrea
Akadálymentesen eljuthat már mindenki a polgármester irodájáig és a díszterembe. A szegedi polgármesteri hivatal szürke épületét már a tavalyi felújításkor akadálymentesre építették át. Azóta fogyatékosok számára is biztonságos lift közlekedik az emeletek között, a napokban pedig a szürke és a sárga házat összekötő sóhajok hídját akadálymentesítették. Ezentúl a szürke irodaház felől elérhető a sárga épület emelete.

– A sóhajok hídja előtt a szakhatóságok iránymutatása szerint eltávolítottak a lépcsőfokot. A feljáró szélére elektromos lépcsőjáró került. A személyszállításra alkalmas emelő 2,5 millió forintból készült el a felújítási keret terhére – tájékoztatott Zádori Balázs osztályvezető. A másik, ötmillió forint értékű lépcsőjárót a házasságkötő-teremhez tervezik. Felszerelése a műemlékvédelmi hatóság engedélyére vár.

A díszterem berendezése is korszerűsödött. Fél éve felújították az egyik hatalmas csillárt, most a másik ötvenégős fényforrás is megfiatalodott. A restaurálást egy fővárosi műhelyben végezték. Az eredetileg világítógázzal működő lámpa több évtizedes villanyvezetékeit cserélték, és újraöntötték a töredező rézkarokat. A polírozást, csiszolást követően a csillár visszakapta eredeti fényét. A napokban emelték vissza a helyére, a négyméteres tartórúdra. A restaurálást – most is, mint az elsőét – 2,2 millió forintért végezték.

Nemcsak jobban látják egymást ezután a városatyák, jobban is hallanak majd a tanácsteremben. A díszterem hangtechnikája ugyanis 3,5 millió forintból újult meg és bővült. A hangosítást a kilencvenes évek elején cserélték ki teljesen, az különösebb javítást nem igényelt. A falban futó vezetékeket azonban cserélni kellett, és három pluszhangfallal bővült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyárra már csak délelőttre lehet esküvőt lekötni

Lassan betelnek a szegedi anyakönyvi csoport házassági előjegyzései. Májusra találni még helyet,… Tovább olvasom