Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Több mint harminc forint a tojás ára

Harminchárom forint a legdrágább tojás Szegeden. A legolcsóbban még mindig a piacon szerezhetjük be, ott akár 21 forintért is hozzájuthatunk. A tojás ára az elmúlt héten üzletenként eltérő mértékben, 10-30 százalékkal emelkedett.
A baromfiboltban nem emeltek árat. Fotó: Karnok Csaba
A baromfivész nem volt benne a menetrendben, a piac nem számított arra, hogy a csirkék ezreinek leölése esetleg tojáshiányhoz vezet. Márpedig ez történt: kevesebb a tojás, ezért jobban meg kell fizetni az árát. A napi élelmiszerek közé sorolható termék ára a mögöttünk álló héten hirtelen megemelkedett, és nemcsak az áfakulcs változása miatt. A piacon csak két-három, egyes üzletekben tíz forinttal is többet kell fizetni a tojásért, mint egy héttel korábban.

A Mars téren azt mondták a kereskedők, csak két-három forinttal drágult a tojás, kedd óta, 21 helyett 23-24 forintért adják. Mellár Erzsébet, aki Kondorosról, unokatestvérétől hozza az árut, alig győzi csomagolni a sok tojást, amit egyszerre vásárolnak tőle. Nagy a keletje, sokan ugyanúgy betárolnak belőle, mint régen. A néphagyomány szerint ugyanis szeptember 10-étől, Kisasszony napjától spájzolni kell télire, mivel ősztől tavaszig kevesebbet tojnak a tyúkok. Mellár Erzsébet egy nap öt-hat ládányit ad el, s mivel egy ládába 360 tojás fér, naponta minimum kétezer tojást pakol egyik tartóból a másikba.

A Római Baromfiboltban 25 forint egy tojás, ezt az árat már nem szeretné emelni az üzletvezető, Tóth Árpád. Mint mondta, nála a hús a húzótermék, a tojás csak kiegészítő, és a „sok kicsi sokra megy" elvét követve marad a 25 forintnál. Szerettünk volna fotós kollégámmal bejutni a Sparba, de ezt nem engedélyezték a vezetők. Ott láttuk kiírva a legmagasabb árat, egy tojás 33 forintba került.

A takarmány-, az energiaárak, a bérköltségek, valamint az áfa növekedése miatt drágult a tojás – mondta Földi Péter, a Baromfi Terméktanács titkára –, így az áremelést követően a termék darabjáért átlagosan 19-20 forintot kell majd a kereskedőknek adniuk. Erre az árra jön még az áfa és a kereskedelmi árrés, és így alakul ki az fogyasztói ár, ami üzletenként eltérő. És nagyon sok helyen meghaladja a 30 forintot. A szakember jelezte: a tojáspiacon most a kereslet dominál. Ennek fő oka, hogy a madárinfluenza miatt a Bács-Kiskun megyei termelőknél nehéz volt az úgynevezett állományváltás az elmúlt hetekben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka: Bezzegváros lett Szeged

Egy leszakadó, lemaradó városból bezzegváros lettünk, amelyre Európában is odafigyelnek –… Tovább olvasom