Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Több mint háromszázmillió a bíróság kintlevősége

Szeged - Sokan nem tudják – még többen nem akarják kifizetni a bíróság által megállapított bűnügyi költséget az államnak. A pénzbüntetéstől ugyanakkor jobban félnek
az elítéltek: ez szabadságvesztésre is változtatható.
Majdnem 300 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte a táblabíróság azt a baksi férfit, aki még tavaly húsvétkor brutális kegyetlenséggel megölt egy helybeli 98 éves asszonyt. A költséget pedig csökkentette is az ítélőtábla: első fokon ez az összeg majdnem 400 ezer forint volt. Mivel a baksi férfi rendkívül szerény körülmények között él, kíváncsiak voltunk: az ilyen nagy összeget milyen módon tud behajtani a bíróság?

– Előfordul, hogy az elítélt a bűnügyi költséget jövedelmi, vagyoni viszonyai miatt egy összegben nem tudja kifizetni. Kérelemre lehetőség van részletfizetés, illetve halasztás engedélyezésére – mondta Cseh Attila, a megyei bíróság elnökhelyettese.

Hiába szabják ki, a bűnügyi költségeket képtelenek behajtani a bíróságok Illusztráció: Segesvári Csaba
Hiába szabják ki, a bűnügyi költségeket képtelenek behajtani a bíróságok
Illusztráció: Segesvári Csaba

Bűnügyi költségen egyébként a büntetőeljárás során felmerült költségeket értjük, ami az államnak jár. Ezek leggyakrabban a szakértői díjak, a tanúk útiköltségének térítése, a kirendelt védők díja, esetleg tolmácsdíj – tudtuk meg a megyei bíróság elnökhelyettesétől. A kiszabott összeget azonban a vádlottnak csak akkor kell megfizetnie, ha a bíróság megállapítja a bűnösségét. A költség megállapítása a bíróság hatáskörébe tartozik: összesítik a nyomozás során és a bíróság előtti eljárásban felmerült költségeket.

– Gyakori, hogy az elítélt tudna fizetni, de nem hajlandó. Ilyenkor végrehajtási eljárás kezdeményezhető: jövedelméből tilthatják le a bűnügyi költséget, ingóságait, esetleg ingatlanát foglalhatják le és árverezhetik el. A bűnügyi költség a hozzátartozókra azonban nem hárítható át – magyarázta Cseh Attila. A Csongrád Megyei Bíróság kintlévősége 2007 végén csak a bűnügyi költségek kapcsán több mint 314 millió forint volt.

– A behajtás eredményessége viszonylag alacsony. Mindössze 18 százalék – mondta az elnökhelyettes. Ezzel szemben a pénzbüntetés, illetve pénzmellékbüntetés behajtási aránya jóval magasabb. Előbbi esetén több mint 62 százalék, utóbbinál majd 50 százalék volt tavaly.
– A pénzbüntetés és a pénzmellékbüntetés fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre változtatható át. Ilyen „veszély" a bűnügyi költségnél nincs. Ez is közrejátszhat abban, hogy a fizetési hajlandóság itt jóval alacsonyabb – mondta Cseh Attila.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székhelyi szerint Cura megérte

Szeged - José Cura szegedi gázsija – ami hivatalosan üzleti titok, de a találgatások szerint százezer euró, azaz huszonötmillió forint – ötmillió forinttal volt több, mint a két telt házas Otello-előadás jegyárbevétele. Tovább olvasom