Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Több mint kétezer ágyat számolnak fel

Elvileg az is megtörténhet, hogy megszűnik a makói vagy a vásárhelyi kórház. A két intézménynek ugyanis – mint várható volt – pályáznia kell a jövőbeni ágyszámkapacitásra a regionális egészségügyi tanácshoz, amelyben viszont három megye ellenérdekelt küldöttei vesznek részt. A Csongrád megyét képviselő Nógrádi Zoltán gusztustalannak tartja az eljárást.
Fotó: Karnok Csaba
A fideszes politikus szerint az Egészségügyi Minisztériumnak kellett volna vállalnia az egyeztetést és a várható konfliktusokat. A dél-alföldi régióban a kormánydöntés értelmében összesen 2200 ágyat kell megszüntetni.

Amint arra számítani lehetett, az egészségügyi törvénytervezet kormány által elfogadott tervezetében nincs a szakminisztérium által kiemelt kórházak között a makói és a vásárhelyi. Ez azt jelenti, hogy ennek a két intézménynek a regionális egészségügyi tanácsnál kell egyeztetnie arról, hogy a jövőben milyen ágyszámmal működhet tovább. Az Egészségügyi Minisztérium lapunkhoz elküldött közleményéből kiderül, hogy az új rendszer 2007. január elsejével lép életbe. A benyújtott ágyszámigényekről március végéig kell konszenzusos döntést hozni a Dél-alföldi Regionális Egészségügyi Tanácsnak. Ennek elmaradása esetén az szakminiszter maga dönt az adott régió normatívájának felosztásáról.

A dél-alföldi régióban – ahová Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye tartozik – összesen 2200 kórházi ágyat kell felszámolni – tudtuk meg Nógrádi Zoltántól, aki a régió kórházfenntartóiból álló tanácsban Csongrád megyét képviseli. Egyébként nem csupán a makói és a vásárhelyi kórháznak kell pályáznia, hiszen a deszki és a szentesi kórház ágyszámkapacitásának is csak egy része áll minisztériumi védelem alatt – a többi alku tárgya. Nógrádi Zoltán nem akart jóslásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy mennyi ágyszámmal működhet a jövő évtől a makói és a vásárhelyi kórház.

– Természetesen küzdeni fogok az itteni intézményekért, és ha kell, ebben a megyei közgyűlés támogatására is számíthatok. Ugyanakkor a tanácsban három megye egymással ellentétes érdekeket képviselő küldöttei hozzák meg a döntést, így elvben fennállhat annak a veszélye is, hogy nekünk már nem marad kapacitás, ami az intézménybezárással egyenlő – mondta Nógrádi Zoltán.

A fideszes országgyűlési képviselő gusztustalannak tartja a kormány eljárását. Szerinte az Egészségügyi Minisztériumnak kellett volna megszervezni – szakmai szempontok figyelembe vételével – az érdekegyeztetés lebonyolítását, illetve vállalni az ebből adódó konfliktusokat. A szaktárcát csak pénzügyi szempontok vezetik, nem törődik a döntése nyomán keletkező feszültségekkel – vélekedett Nógrádi Zoltán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Illatos tananyag a Fodor Józsefben

Az ötvenéves jubileumára készülő szegedi Fodor József szakközépiskolában az élelmiszeripar szinte… Tovább olvasom