Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Több mint kétezren voltak a domaszéki lovasnapon

Több mint kétezren látogattak ki szombaton a Domaszék melletti lovaspályára, az Equest Sport Közhasznú Alapítvány másodszor megrendezett lovasnapjára. Csikós, cowgirl, magasugrás szórakoztatta a nagyérdeműt, s újfent bebizonyosodott: lovas nemzet a magyar, és nem is az ügyetlen fajtából.
– Az a két ló többet ér, mint két Mercedes – hallhattuk egy idős házaspár értékítéletét szombaton a Domaszék melletti lovaspályán, ahol az Equest Sport Közhasznú Alapítvány második alkalommal rendezte meg lovasnapját. A világbajnoki ezüstérmes kettesfogat-hajtó Hódi Károly lovai láttán nem tűnt elrugaszkodottnak a kijelentés: Titán és Mester aranyos lószerszámban bőszen rótta a köröket, a díszes fogatot hajtók pedig peckesen, mellényben, keménykalapban ültek a bakon. Van is okuk büszkeségre: egyik csődörük már 437 csikót nemzett – kiérdemli a szupermén jelzőt.

Ismét megerősítést nyert: lovas nemzet a magyar, és nem is az ügyetlen fajtából. Erre ékes bizonyítékot szolgáltatott Győző-Molnár Attila és csapata akrobatikus bemutatója. Szegény Fukar – amiről megtudtuk, akár 150 kilogrammos málhával is üget – hátán hárman is fickándoztak: Gábor menet közben is gond nélkül pattant a nyeregbe, Viktória pedig szinte az összes ismert tornagyakorlatot bemutatta a lovon: mérleg- és kézállást, bukfencet.

– Ez a ló nem annyira akciósan mozog – mondta a westernlovaglást kommentáló férfi. Ám Istenes Csilla „cowgirl" és lova, Coco rácáfolt: hátsó lábát szinte nem is mozdítva forgott körbe-körbe. Majd nekifutott, hátsó lábán fékezett és legalább öt métert csúszott a homokon. – Nézd, majdnem a fenekén csúszik – lelkendezett a kis Alexandra édesanyjának, ám aztán hátrahőkölt, mikor a hatalmas mén fújtatva elrobogott előtte. Mellette egy kisfiú is lovacskázott éppen, igaz, nagyapja nyakában. Coco végül megköszönte a tapsot: hatalmasat nyerített.

Több mint kétezren tapsoltak a csikósnak, Molnár Lászlónak, aki előbb elfektette, majd leültette lovát, mindeközben hetykén pattogtatva karikás ostorát. Az egész napos programban előbb a gyerekek versenyeztek, délután pedig az Equest-kupáért 12 ugrásos viadalon mérték össze tudásukat a profik. Talán a magasugrás volt a leglátványosabb program: egy hatalmas kőfalat kellett átugraniuk a versenyzőknek, a legjobbak 1, 8 métert teljesítettek.

A gyerekek egész nap sétakocsikázhattak a rónán, de akár paintballozhattak is. Különféle lovas szuveníreket, méteres plüssállatot, posztert, törülközőt vásárolhattak – utóbbit Bényi Viktória egyenesen a „legjobbnak" minősítette. Az általános iskolás lány gyakran jár erre a lovaspályára, ahol nemcsak lovagolhat, de tisztogathatja, etetheti is kedvenceit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy igazi boszorkány a szegedi platánok alatt

Amit a szervezők csak remélni mertek, az tökéletesen beigazolódott, Szeged egyetlen valódi… Tovább olvasom