Délmagyar logó

2019. 03. 23. szombat - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Több mint tíz méter magas fa dőlt az útra Sándorfalván - valamennyi országos közút járható

Kidőlt fák akadályozták a forgalmat a megyében, de az utak egyébként járhatóak.
Kedden kora reggeltől késő estig havazott Csongrád megyében, a délutáni órákban havas eső formájában érkezett nagy mennyiségű csapadék a térségbe. Az elmúlt tizenkét órában három, a téli időjáráshoz köthető lakossági bejelentés érkezett a szegedi főügyeletre - tudtuk meg a katasztrófavédelem megyei szóvivőjétől. A felázott talaj miatt több helyen is kidőlt fák akadályozták a közút forgalmát. Mórahalom külterületén, a Kissori úton két helyen is végeztek műszaki mentést a tűzoltók, éjfélkor pedig Szegedhez közel, a Sándorfalvi út mentén dőlt az úttestre egy több mint tíz méter magas fa. A mentésekhez a szegedi hivatásos és a mórahalmi önkéntes tűzoltókat riasztották, személyi sérülés egyik esetben sem történt.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a havazással érintett térségekben a kora reggeli órákban mintegy 400 munkagéppel végezte a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat. Valamennyi országos közút járható, de az autósokat arra kérik a szakemberek, hogy továbbra is fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.
 
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának szerda reggeli összesítése alapján a Dunántúl túlnyomó részén szállingózik a hó, Bicskénél hódara esik, a csapadékmentes területeken is borult, felhős az ég. A Dunától keletre Gödöllő, Monor, Kecskemét, Hajdúnánás és Ófehértó környékén havazást, másutt többnyire hószállingózást, havas esőt jeleztek. A Tiszától keletre jellemzően eső esik.
 

A gyorsforgalmi utak mindenhol jól járhatóak, jellemzően sónedvesek. A főutakon az ország középső részében, a havazásban érintett területeken előfordulhatnak még latyakos szakaszok. A mellékutak az intenzívebb havazásban érintett területeken, így az ország középső harmadában többnyire latyakosak, Sárvár, Kiskunhalas és Heves térségében pedig egyelőre téliesebb útviszonyokra számíthatnak a közlekedők.

 
tfő óta több száz munkagép végzi folyamatos rotációban a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat az országos közúthálózaton. A ten eddig összesen mintegy 14 tonna sót és csaknem 500 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki a szakemberek a havazásban érintett területekre. A reggeli órákban mintegy 400 munkagép dolgozott az utakon.
 
A hóeltakarítási munkákat tfő este óta ütemezetten látja el a közútkezelő, első körben a gyorsforgalmi- és főutakon avatkoznak be, majd ezt követik a mellékutak. Az egyes területekre előre beosztott munkagépek körülbelül 30-50 kilométernyi utat tudnak egy fordulókörrel bejárni, egy ilyen beavatkozás, függően a forgalom nagyságától és a beavatkozási igényektől, domborzattól, mintegy 2-5 órát vehet igénybe, amit bizonyos esetekben többször is meg kell ismételni, főleg intenzív havazás esetén.
 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek és csak megfelelő mintázatú, profilmélységű téli gumikkal induljanak útnak és érdemes még az utazás előtt tájékozódniuk!

A legfrissebb és leggyorsabb információt a társaság megyei diszpécsereitől és Útinform szolgálatának munkatársaitól szerezhetik be, továbbá minden telefonos elérhetőségük megtalálható a www.utinform.hu és a www.kozut.hu oldalon. Az Útinform weboldalán kora reggeltől késő estig, minden nap háromóránként tesznek közzé országos összesítést az aktuális útviszonyokról, amely ezen a linken érhető el: http://utinform.hu/hirek/ut-es-latasi-viszonyok-a-kozutakon-2017-2018.

(leadképünk illusztráció - a szerk.)

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ütötte, harapta a rendőröket a falunapon a domaszéki férfi

Ütötte, harapta a rendőröket a falunapon a domaszéki férfi
A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség Ügyészségi Nyomozások Csoportja vádat emelt azzal a domaszéki… Tovább olvasom