Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Több munkanélküli, több foglalkoztatott

Látszólag két ellentétes folyamat figyelhető meg a megyében: a foglalkoztatottság kismértékben növekszik, miközben egyre több a regisztrált munkanélküli. Tavaly átlagosan 18 ezren jelentkeztek munkáért Csongrád megyében.
Csongrád megye gazdasági teljesítménye fejlődik ugyan, de ez elmarad az ország gazdasági növekedésétől. A megye évek óta esik vissza az országos rangsorban, bár a hivatalos statisztikák szerint a Dél-Alföldön a legmagasabb bruttó hazai terméket itt állították elő. A megye gazdaságának kedvezőtlen szerkezetéből következik, hogy a foglalkoztatottak száma ugyan nő, de ugyanez a munkanélküliségről is elmondható.

A statisztikai módszertan változásai miatt nem lehet olyan idősort készíteni, amely a foglalkoztatottsági mutatókat ábrázolja. A munkanélküliségről (a regisztrált munkanélküliekről) azonban a rendszerváltás óta összevethető statisztikát vezetnek. 1991-től két éven át jelentősen nőtt a munkanélküliek száma, megközelítette a 30 ezer főt. 1993-tól kezdett ez csökkenni, 1995-ben körülbelül 20 ezer munkanélküli szerepelt a regisztrációban. Egy ideig lényeges változás nem következett be, majd 1998-tól csökkenés indult. A legkisebb számot 2001-ben jegyezték fel: novemberben 13 ezer munkanélkülit tartottak nyilván. 2002 végétől újra nő a munkanélküliség a megyében, tavaly átlagosan 18 ezren szerepeltek a megyei munkaügyi központ adatbázisában.

Fiatalok: ötezer álláskereső

Uniós összehasonlításban aggasztó a fiatalokat sújtó munkanélküliség Magyarországon. Csongrád megyében évente átlagosan ötezer pályakezdő fordul a munkaügyi központhoz, a diplomások aránya tíz százalék fölött van – legtöbben pedagógusok. A közvélemény különösen odafigyel a diplomás pályakezdő munkanélküliekre, ők azonban mozgékonyak, ügyesek, általában előbb-utóbb találnak állást – vélik a szakemberek. A legnehezebb helyzetben a szakképzetlenek vannak, bár a hamarosan induló szakképzési programok számukra is új lehetőséget kínálnak.

Ezekkel az adatokkal azonban óvatosan kell bánni. A foglalkoztatottság vizsgálatakor például azt veszik figyelembe, hogy az illető az elmúlt héten végzett-e legalább egy óráig fizetett munkát. A munkanélküliséget ezzel szemben a regisztráltak számával mérik. A „regisztációs kedv" azonban nő. – Az utóbbi időben egyre többen csak azért jönnek el a munkaügyi központokba, hogy a nyilvántartásba fölvegyék őket. Ennek egyrészt az az oka, hogy egyre kisebb az esélye, hogy önállóan munkát találjanak, másrészt egyes önkormányzatok csak ezzel a feltétellel adnak segélyt – magyarázta Fejes Ágnes. A Csongrád Megyei Munkaügyi Központ elemző közgazdásza hozzátette: az elmúlt év jellemzője, hogy a foglalkoztatottság és a munkanélküliség is emelkedett. A statisztikák mindenesetre jelzik: az inaktívak száma csökken, egyre többen meg akarnak jelenni a munkaerőpiacon.

A munkanélküliek száma számos más ok miatt is nőhet: például megszűnt a sorkatonai szolgálat. De munkanélkülinek számít az is, aki alkalmi munkavállalói könyvet vált ki. Ennek óriási sikere volt a megyében, tavaly majdnem 18 ezer talált gazdára. Ráadásul a képet összezavarja, hogy aki alkalmi munkavállalóként dolgozik, a mérési módszerek miatt egyszerre lehet benne a regisztrált munkanélküliek nyilvántartásában és a foglalkoztatottak között is számba veszik.

Az adatok azt mutatják, a nagy elbocsátások éve Csongrád megyében 2003 volt. Akkor csoportos létszámleépítés keretében 1680 főt küldtek el a megyében – ez azonban csak a 10 főnél nagyobb egyszeri elbocsátásokat összegző szám. A regisztrált munkanélküliek száma azonban nem mutatja egyértelműen a nagy elbocsátások hatását. Fejes Ágnes szerint a feldolgozóipar átalakulása a megyében lassan véget ér. Most már inkább a szolgáltató szektor szívja föl a munkaerőt, a kereskedelmi beruházások nyomán például több száz új munkahely jön létre: a makói, szentesi hipermarketbe százas nagyságrendben vesznek föl dolgozókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valami bűzlik a Szivárvány utcában

Évek óta szenvednek az elviselhetetlen bűztől és tartanak a fertőzéstől az egyik móravárosi ház… Tovább olvasom