Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Több napon át tetőzik a Tisza

Változatlan a Tisza vízállása, folyamatban van a tetőzés. Még néhány napig folyamatban is lesz, azután végre megkezdődik, igaz, nagyon lassan, az apadás. A Csongrádnál megrepedt Körös-gátnál ellennyomó medencét építenek.
Fotó: Schmidt Andrea
Szegednél tegnap reggeltől estig folyamatosan 1009 centinél állt a Tisza – minden jel arra mutat, hogy a tetőzés megkezdődött. Mindszentnél 1061, Csongrádnál pedig 1061 centi körüli vízállással kezdődött el a tetőzés. Lényegében Szolnoktól egészen a Dunába való betorkolásig tetőzik a Tisza. Ez négy-öt napig is elhúzódhat, s csak azután kezdődik meg a rendkívül lassú, napi egy-két centis apadás. Hogy a folyamat ilyen lassan zajlik le, annak köszönhető, hogy a Duna vízállása a Tisza-torkolat környékén még mindig rendkívül magas, apadását a szintén a Dunába torkolló Száván levonulóban lévő árhullám tovább lassítja.
Szintén a Duna – és annak következtében a Tisza – visszaduzzasztó hatásából adódóan a Hármas-Körös is nagyon magas, a tetőzés Szarvasnál 986. A Maros 515 centi magas, a tegnapelőtti tetőzéshez képest néhány centit csökkent.

Lesz elég katona és jármű is

Azt egyelőre nem tudják, hogyan fogják megoldani, hogy a helybeli és az ország más vidékéről érkezett katonák szavazhassanak vasárnap. Joguk van hozzá, ugyanakkor az mégsem fordulhat elő, hogy emiatt hátrányt szenvedjen a védekezés munkája. A Kovács István dandártábornok által vezetett egység – amely zömmel a szentesi dandár katonáiból áll, de tataiak és szolnokiak is vannak közöttük – a Körösön Öcsödtől délre, a Tiszán egészen Mártélyig dolgozik a gátakon. A Kovács József ezredes parancsnoksága alá tartozó vásárhelyiek és a kaposváriak Mártélytól délre, így Szegeden is dolgoznak. Helikopterek mellett kis motoros csónakok által vontatott kompok, teherautók, ha kell, lánctalpas úszó járművek segítik a munkát.  
– Szegeden a homokzsákos gátmegerősítés teljes egészében megtörtént – jelentette be Botka László polgármester, a helyi védelmi bizottság elnöke. A gátakat százezer homokzsák erősíti, és ötvenezer áll fölhalmozva. A polgármester köszöni a lakosság segítségét, ugyanakkor, mint mondja, további emberek munkájára most nincs szükség, elegendően dolgoznak a gátakon.

Váratlan esemény is bekövetkezett a megyében tegnap: a Körös jobb partján, Csongráddal szemben megrepedt a töltés. A környező tanyavilágból kitelepítettek az embereket, állatokat.

A védekezés pénzügyi, szakmai, szervezeti föltételei továbbra is biztosítottak – hívta föl ennek kapcsán a figyelmet Gombos András államtitkár. Hozzátette: a román partnerekkel sikerült megállapodni abban, hogy a tározókból nem engedik a vizet a Körösökbe, ezzel csökken az árhullám utánpótlása.

A Hármas-Körös bal partján a töltés szintjével megegyező magasságú vízállás ellen kell küzdeni – érzékeltette a leküzdendő veszély mértékét Dobi László központi védelemvezető, az Atikövizig igazgatója. Itt tehát tegnap tovább folytatódtak a töltésmagasítási, -erősítési munkák. Ugyanez folytatódik Mindszent, Csongrád, Szentes térségében is a Tiszán.

Frank József, a megyei védelmi bizottság elnöke azt mondta, hogy a katonákkal, polgári védelmisekkel, katasztrófavédelmi szakemberekkel és önkéntesekkel együtt most már több mint ötezren dolgoznak a megyében a folyók gátjain.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Király Levente már túl van az első műtéten

Király Levente színművész bal térdét tegnap reggel operálták meg. Délben meglátogattuk a kórházban.… Tovább olvasom