Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Több nyelv többet nyal - belvárosi fagyiteszt Szegeden

Szeged - Kánikula, tehát jeges émelyítés. Mindet lehetetlen, de azért jó sok szegedi fagyit megkóstoltunk a fullasztó csokihaláltól a perverz aszúig. Olvasson, nyaljon, bíráljon!
Alapvetően szőrösszívűek akartunk lenni, de sajnos nehéz. Rengeteg jó fagyi várja a pénzt nem sajnálókat a szegedi belvárosban. Krémesek, hívogatóak és felveszik a versenyt. Ezúttal a belvárosi cukrászdákat jártuk végig, főleg a fantázianévvel ellátott, rejtélyes fagyikra koncentrálva, véletlenszerűen választva azok között. A szempontok, így a maximális öt pontból lecsippentő bírálatok is szubjektívek természetesen, tekintsék kiindulási pontnak. Mondják el véleményüket ezekről és az itt nem szereplő többtucatnyiról, ugyanis nem bizonyultunk annyira gépnek, mint egy ismerősünk ismerőse (persze, persze), aki 74 gömböt nyomott le egy nap (viszont nem is lettünk rosszul). A cikk bővülhet még, és a folytatásban a többi fagyilelőhely felkeresése sem kizárt, most tehát csak kiskörúton belül.

"ZéNagy", Dugonics tér - egy gömb 120 Ft

Velencei Álom - romantikusoknak

Nem más ez, mint narancs-vanília fagylalt csokidarabokkal, ki is írták, nincs panasz. A Velencei Álom fantázianév persze elsőre gyanús, a romantika árnyékára is rávetődő, elvágyódó lelkek csapdája, mert milyen velencei narancsligetek, ugye. De szakadjunk el ettől, mert megéri. Az Álom felváltva hol nagyon narancsos, hol nagyon vaníliás, enyhe szaloncukor flash-sel. Édes, de könnyed, amolyan párocskafagyi, remekül összerakva.

5/4

Kinder Tojás - csak profiknak

A Kinder tojás fagyinak, kapaszkodjanak meg, szinte semmi köze híres névadójához. Se műanyag lenyelhető játék a közepén, se könnyed, de tipikus Kinder-íz. Viszont. Mire a szkeptikus kóstolóban végigfut ez a rosszindulatú gondolat, máris egy gigantikus csokitömbbe ragadt a fogazata, ami döbbenetes, letaglózó és meglehetősen émelyítő élmény. Szögezzük le, ez a "kis" meglepetés ellenállhatatlan, és azonnali elismerést kiváltó, ám szinte kivégezhetetlen. A ragadós, tömény nagyoncsoki felnőtteknek pár perc üres tekintetű bambulást, gyerekeknek azonnali kifekvést okoz. (Már ha kerül bele az említett csemegéből.)

5/3 - mint fagyi
5/4.5 - mint csoki

Berényi Kata és Tóth Dia az A Capella teraszán falatozik. Fotó: Nagy Zoltán (Galéria)

"Acapella", Klauzál tér - egy gömb 130 Ft

Ali Baba és a 40 rabló - igazi édeszájúaknak

A keleti egzotikum mézesmadzagát lebegteti meg a név az ugyanolyan meséken szocializálódott egyenmagyar előtt. Tulajdonképpen a szezámmagról van szó, ami határozottan igazítja helyre a 3 féle csokival megalapozott vajkaramella-mérgezést. Jó kis bonboníz, a nap kis csokibogyója, csak vízzel.

5/4

Tokaji Aszú - gyerekeknek

Hát, ez perverz. Az aszúíz tejes ágyon gyomorforgatónak is tűnhetne, ha második nekibuzdulásra nem citromfagyinak érződne. Azért az alkoholaroma vissza-viszaköszön, a lágy mazsolák pedig jótékonyan kenődnek szét a savankás bázis dominanciáján. Érezzük, hogy lehet ezt utálni is, de nem tudjuk. A gyerekeket viszont már most a sírvavigadást megalapozó hungaricumok delejes világába lehet terelgetni.

5/4

Nyári Gábor a tokaji aszúval. Fotó: Nagy Zoltán (Galéria)

"KisVirág", Klauzál tér - egy gömb 140 Ft

Meggyes Mák - turistáknak

Illat, íz: mákos bejgli vagy tészta. Az biztos, hogy valami túl mákos. A meggy is túl meggy, valahogy túl igazi az egész. És mégis, az erőszakos ízek tukmáló fojtogatása ellenére is működik a dolog. Kesernyés, gyümölcsös kikapcsolódás a csokicsodák után. Nesze neked, EU!

5/4

Virág Frissítő - citromosteásoknak

A Variegató Meggy helyett, amit elsőre varjúriogatónak olvastam. Nos, ránézésre bármi megtörténhet, a tetején sárgadinnye és lime díszeleg, szép fehér a színe, ki tudja, ettől még krizantémíze is lehet. Valójában pedig csalódást okozó citrompótló. Nem olyan rossz, de hát nem citromot vettem. Mindegy, jó savanyú, relatíve tényleg frissítő, és a végén olyan tutti-fruttisra jön ki. A tulaj későb elárulta, most a lime-osok mennek, elhiszem.

5/3

A Teréz utcai ovisok fagyiszünete. Fotó: Nagy Zoltán

"Dómcuki" (a klasszik Palánk), Oskola utca - egy gömb 100 Ft


Eszterházi - feudális sznoboknak

Azaz diófagyi. Tökéletesen hozza a hasonló nevezetű torta ízét. Egyszerű, mégis elegáns, és a krémes masszában megbúvó dióhéjak jelzik, ez nem dejó, ez valódi. Erősen ajánlható azoknak a tömegeknek, akik nem bírták végigolvasni a Harmonia Caelestist. Ár-érték arányban tökéletes.

5/4

Mozart - muzikális sznoboknak

A Mozart csoki, ebben provokatíve megegyezhetünk, nem olyan jó, mint a híre. Ez tesztelőnk szerint erre a fagyira is igaz. A mandula-marcipán kombó ezúttal rátelepszik a csokira, viszont az Eszterházinál tapasztalt igazi magv itt is előnyt jelent. Túl édes, de van, hogy ez kell. A markáns keserű csoki hiánya nem emeli a legnagyobbak közé, de egy tisztes közepes mindenképpen kijár neki.

5/3.5

Elszabadult fagyi. Fotó: Nagy Zoltán (Galéria)

Palánk (azaz új Palánk), Oskola utca a hídnál - egy gömb 100 Ft

Pisztácia - a mű-élvezőknek

A pisztácia fagyit nagyon könnyű elrontani, így valójában ez egy gonosz választás volt. Sikerült is belefutnunk a vizes műpisztácia ízbe, ami bár csak nyomokban, azért tartalmazott pisztáciatörmeléket. Viszont a boltban nagyon drága ez a magvas csemege, így jobb híján a tesztelő is gyakran beéri ezzel. Csak végszükség esetén.

5/2.8

Melba - a kakaósoknak

A Melba név számos fogyasztóban azonnali retrónyugalmat okoz. A sokak által kedvelt kis kockadesszert viszont nem igazán köszön vissza. Más, jól ismert íz viszont igen, mégpedig a dobozos/zacskós kakaóé. A fagyott meggyek vízíze egyáltalán nem befolyásolja ezt az uzsonnára való gyermekélményt, ami végső soron kellemes, de azért gyenge.

5/2.8

A "Palánkok" védelmében el kell mondani, hogy ezek a cukrászdák azért mindig is klasszikus gyümölcsfagyijaikkal vonzottak tömegeket, ám ezek most nem képezték vizsgálatunk tárgyát.

Mindent összevetve érdemes próbálkozni, mert egészen érdekes és üdítő fagyikat lehet megkóstolni, hogy aztán ahelyett, hogy hűsítenénk magunkat, csak még szomjasabbak legyünk. Jó tesztelést, várjuk véleményeiket!

Olvasóink írták

 • 18. Renato 2008. június 02. 04:37
  „Ne haragudjon a világ, de azért az skandalum, hogy van ahol még mindig "csak" 100 forint egy gombóc, máshol meg 140, azaz majdnem a harmadával több! És nem hiszem hogy annyival jobb is lenne, sőt...
  Én még emlékszem, amikor 3 forintért egy három gombócosat lehetett kapni... no persze az még a 70-es években volt...”
 • 17. seleron 2008. május 29. 11:07
  „Mit mondjak a Katát és a Diát elnézve nekem is a nyalás jutott az eszembe.”
 • 16. persona 2008. május 29. 08:46
  „Nekem is a Raffaello és a Van Roche a Dóm cukiban, az Acapellában pedig a Sex on the Beach, de az most asszem új magyaros nevet kapott az inglis helyett:-)”
 • 15. hellócsaj 2008. május 28. 23:34
  „Üdv!
  Szerintem a Börgeres 100as tölcséres fagyi is nagyon jó egynek!! :D Mekibe ugyanis nem száz ft asszem.. :D”
 • 14. wsanko 2008. május 28. 22:50
  „Szivesen megmutatom a Tisztelt kóstolóknak hogy az Acappellában
  a Tokai aszú nem aromából készül,nem is tartalmaz egy cseppet sem.......”
 • 13. zimezum 2008. május 28. 22:13
  „Szánom-bánom moderátor,kicsit elragadtattam magam.
  bocsibocsi”
 • 12. Sly7 2008. május 28. 21:02
  „Nekem abszolút a Dóm cukrászda a kedvencem. A többit amúgy se tudom megfizeti...:)) Az Eszterházi a favorit, de a Rafaello meg a Van Roche is nagyon fincsi!:)))”
 • 11. érdeklődő 2008. május 28. 20:24
  „Én is a Palánkos gépi fagyikra szavazok! Mindegyik nagyon finom! A csoki-vanília lágyfagyival nosztalgiázni szoktam, kár hogy csoki nincs rá, mint régen... A szivárvány fagyi meg valami isteni, különösen áfolya öntettel! ;)”
 • 10. ínyenc 2008. május 28. 18:38
  „A Palánkban fantasztikus a vaníliás lágyfagyi..
  A Novotel mellett nyílt a Nádor kávézó, szerintem ott a legjobb a fagyi... Tényleg...”
 • 9. balcsis 2008. május 28. 17:25
  „Berényi Kata és Tóth Dia! Ráértek nyáron? Végig balcsin leszek, összehozhatnánk egy találkozót!: ))”
 • 8. elder 2008. május 28. 17:23
  „Én nem velük együtt nyalnék hanem... :d”
 • 7. egy 2008. május 28. 17:18
  „Én személy szerint szeretem a változatosságot, megkostóltam az összes fagyit szinte a Capellában...
  De most Katát, és Diát elnézve, szeretnék velük együtt nyalni... :)))”
 • 6. édestölcsér 2008. május 28. 16:33
  „Csoki , vanilia,puncs.
  A munkás osztály,kedvenc hármasa.
  Kesernyés.
  Édeskés.
  Szines.”
 • 5. érdeklődő 2008. május 28. 16:12
  „Mi ez a Palánk-háború???
  A Palánk nálam egyetlen cukrászdát jelent, ami volt van és lesz.... A másik csak gyenge utánzat! :P”
 • 4. Maxx 2008. május 28. 15:25
  „A legjobb fagyi akkor is Hattyason van. A legnagyobb és legfinomabb gombócot ott adják!!! Csak hát odáig nem mennek ki.”
 • 3. Diaz 2008. május 28. 15:17
  „Mukkermann átérzem maximálisan...nekem is a sporszelet a best of:)”
 • 2. krémfagylalt 2008. május 28. 14:29
  „Diófánál a krémfagyi a legjobb - a nagy adag tényleg nagy - és a belvárosi árakhoz képest igencsak olcsó. A fagylalt minősége és az íze pedig a legjobb Szegeden. Szvsz.”
 • 1. mukkerman 2008. május 28. 12:28
  „nekem idén a Sportszelet elnevezésű fagyi a favoritom!!
  Egyszerűen nem tudom nem ezt választani egyik íznek, ha bemegyek az A´capellába. Szinte már nem is fagyi, hanem egy tökéletes desszert.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepelték a 75 éves Gyimesi Kálmánt

Szeged - „Áldást, békét adjon Isten!" címmel Gyimesi Kálmán operaénekes, a Szegedi Nemzeti Színház örökös tagja 75. születésnapja tiszteletére telt házas ünnepi hangversenyt és baráti találkozót rendezett kedden este. Tovább olvasom