Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Több pénz folyik el

Naponta kell megküzdeniük a közbeszerzési eljárás abszurd elvárásaival a szegedi egyetem kutatóinak. A több százmilliós pályázatokat nyerő tudósok szerint idejük, energiájuk jelentős részét erre pazarolják. A kifizetések csúsznak, így a kutatók a műszereket, alapanyagokat jóval drágábban szerezhetik be.
Mindig örömteli, ha arról számolhat be egy sajtóorgánum: újabb pályázati pénzt nyert valamelyik egyetem kutatócsoportja, tanszéke – főként, ha olyan városban történik mindez, mint Szeged, amely deklaráltan a tudásiparra épít. A pályázat sikere azonban nem biztos, hogy segíti a kutatók munkáját.

Dékány Imre, az SZTE TTK kolloidkémiai tanszékének vezetője, tudományos és nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettes még januárban hívott össze gyűlést, ahol az ötven legeredményesebben pályázó professzor tűrhetetlennek minősítette a közbeszerzési törvény jelenlegi szabályozását. Szerintük munka- és szabadidejük jelentős része azzal telik, hogy az állami pályázatok adminisztrációját látják el. A rektorhelyettes elmondta: ha például egy műszaki eszköz beszerzéséhez szükséges tenderkiírásban hiányzik egy jelentéktelen paraméter, vagy egy kisebb számbeli hibát ejtenek, a minisztériumi háttérintézmények rögtön visszadobják az elszámolást, vagy egy elutasított konkurens cég támadhatja meg a közbeszerzési eljárást.

– Maga a tenderezési folyamat is hónapokig tart, a fenntartások miatt további hónapokat csúszunk, a kifizetéseket eltolják, és még mindig nincs műszerem – jellemezte az abszurd helyzetet az egyetem többmilliárdnyi pályázati pénzfelhasználását felügyelő akadémikus. Hozzátette: a kutatásban mindennap számít, a kiesés lemaradást, a világszínvonalú eredmények elmaradását jelentheti. A professzor szerint a legbosszantóbb mégis az, hogy a közbeszerzésen kívül akár harminc-ötven százalékkal olcsóbban is megvásárolhatók lennének ugyanazon műszerek, alapanyagok, alkatrészek, a törvény miatt mégis a magasabb árak kiegyenlítésére kényszerülnek. Dékány Imre elmondta: a magyar közbeszerzési törvény az unióra hivatkozva, de annál lényegesen szigorúbb követelményeket szab, teljesen fölöslegesen. A jelenség ellen, a törvény megváltoztatásáért országos aláírásgyűjtés kezdődött. E kezdeményezéshez több ezer kutató csatlakozott eddig.


Napi abszurdumok

– A központi pályázatoknál nem fogadják el a teljes rezsiköltségünk beszámítását, csak azét a helyiségét, ahol az adott pályázattal kapcsolatos kutatás folyik. Mivel az egyetemet amúgy is a helyhiány jellemzi, kutatáshoz minden helyiséget használunk. Ez a szabály nonszensz – mondta Kovács Kornél, egyetemi tanár, a biotechnológiai tanszék vezetője. Hozzátette: a kéthavonta változó szabályok, és a lassú kifizetési rendszer miatt egyre több az olyan kutató, aki nem pályázik, mert nem akar ennyi nyűgöt a nyakába venni. Kemény Lajosnak, a bőrgyógyászati és allergológiai klinika tanszékvezetőjének a mindennapi vegyszerrendelésben is fennakadást okoz a közbeszerzés. A különféle tanszékek szükségleteit összeadják, a szereket az egyetem a közbeszerzési eljárásban nyertes cégtől rendeli meg – amelynek azonban gyakran nincs számukra megfelelő alapanyaga. Így aztán a nyertesen keresztül megrendelik a mással nem helyettesíthető vegyszert – tizenöt százalékos felárral. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kika is jönne Szegedre

Bevásárlóközpontot terveznek Szegeden, a Szabadkai út és Móravárosi körút kereszteződésében. Lapunk… Tovább olvasom