Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Több pénzt hagyhatnak itt a vendégvadászok

Mesterséges fácánnevelés helyett: fácánélőhely-teremtés. Az idei évtől ez a jelszó a Dalerdnél. Ha egy-egy mezőgazdasági terület tíz százalékán nem alkalmaznak vegyszert, és a megfelelő mennyiségű rovartáplálékot „termő" növényekkel vetik be – a fácán magától is kitűnően szaporodik. S az ilyen fácán vadászatáért több pénzt fizetnek a külföldiek, mint a tenyésztettéért.

A fácánt nem muszáj keltetni, ha van élőhely számára. Fotó: DM/DV
A mesterséges fácánkeltetés és -nevelés ma már nem éri meg. Nagyon megemelkedett a tápár, nőttek az egyéb költségek is – ismerteti Vass Sándor, a vadgazdálkodással, vadásztatással is foglalkozó Dalerd Dél-alföldi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója az előzményeket. A vadászat üzlet, a fácánozásért kemény pénzeket fizetnek külföldi vendégvadászok. Egy-egy fácán lelövéséért 11–11,5 eurót lehet kérni – a nevelési költségük meg ugyanennyibe, vagy még többe kerül. Már ez is gond lenne, ennél azonban sokkal rosszabb a helyzet, mert nevelt fácánnak legjobb esetben is csak 40 százalékát lövik le, a fönnmaradó 60 százalék ősszel – mivel a mezőgazdasági növények betakarítása után búvóhely nélkül marad – elvándorol, kóbor kutyák, rókák, s más ragadozók zsákmányává lesz. Tehát óriási a veszteség.

Ezen változtat az idei évtől kezdve a szegedi központú Dalerd Zrt. a derekegyházi és a tompaháti határban lévő vadászterületein. Az összesen nyolcezer hektáros terület tíz százalékán a fácánnak, s minden egyéb apróvadnak megfelelő, szigorúan vegyszermentes gazdálkodást vezetett be. A mezőgazdasági táblák szegélyét – tíz méter széles sávot – bevetették olyan növényekkel, melyek kellő mennyiségű rovartáplálékot biztosítanak a fácánnak és társainak. Ez a sáv egyébként gyakran húsz-harminc méter, hisz többnyire csatornaparton helyezkedik el, s a csatornának két partja van.

Támogatás jár érte

S a terület tulajdonosainak – a zrt. csupán vadászatra jogosult, illetve együttműködik a tulajdonossal – mi a haszna abból: a mezőgazdasági táblák tíz százaléka mintegy „kivonódik a forgalomból?" Az, hogy az agrár-környezetvédelmi program annyi támogatást biztosít a tulajdonosnak, amekkora bevétele átlagtermés esetén lett volna; a támogatás jövőre esedékes. Ráadásul az így kezelt földdel nincs költség, nem kell rajta szántani-vetni, gázolajra költeni. Emellett persze a földalapú támogatás is jár. A vezérigazgató fölhívja a figyelmet: igazán hatékony akkor lehet az élőhelyfejlesztés, ha minél több vadgazdálkodó áttér erre a módszerre.

Az egyébként is nádas-növényes, a madaraknak ivóvizet is biztosító csatornapart, ha mindkét oldalán burjánzik a pohánka, csillagfürt, füves herekeverék, napraforgó, édeskömény, kender, len, cukorrépa, kukorica, búza, árpa, zab, lucerna – a lehető legkitűnőbb élőhelyet jelenti. Ez a mezőgazdasági betakarítás után is itt marad, hiszen nem vágják le – nem kapnak tehát sokkot a fácánok a hirtelen üressé vált területtől, nem repülnek világgá, nem fogják el őket a ragadozók.

– A program az idén kezdődött, és fényesen működik. Tíz-tizenkét csibét vezetnek a fácántyúkok, és semmi jele annak, hogy fogyatkozna az állomány – mondja a vezérigazgató. A zrt. számításai szerint az élőhelyfejlesztéses, „természetes fácánnevelés" sokkal kifizetődőbb, mint a korábbi, a mesterséges. Ráadásul a vadon kelt, nevelkedett fácán nemcsak sokkal nagyobb százalékban marad életben, mint a nevelt, hanem vadászatáért is jobb árat lehet kérni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gregor József csalódott a mai politikában

Gregor József rosszul viseli az Operaházzal kapcsolatos történéseket, és csalódott a politikában.… Tovább olvasom