Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Több pénzt osztanak, csak nem tudni, hogyan

Több pénzt osztanak, csak nem tudni, hogyanAdomány a szegedi cigány tanodáknak Belgiumból. A nemzetiségi pályázati forrásból is járna, csak nem jut. Archív fotó: Karnok Csaba
Derüljön ki, melyik pályázat miért nyer, a többi miért nem! - kérte az Országos Roma Önkormányzattól a szegedi cigányvezető. Végül az sem derült ki, kihez címezheti ezt a levelet.
A korábbiaknál több támogatás jut a hazai nemzetiségeknek. Tavaly önkormányzataik működési, feladatalapú támogatásként és civil szervezeteik programjaira összesen 2,6 milliárdot adott az állam, idén 4 milliárdot. Ez nagyon jó – jelentik ki az érintettek. Az elosztás módjára azonban többen is kíváncsiak. A nyolc nemzetiségi önkormányzatot és ugyanennyi szervezetet tömörítő, tizenhat éve működő szegedi Nemzetiségi Szövetség elnöke, Purosz Alexandrosz április elsején levelet írt az Emberi Erőforrások Minisztériumához. Szeretett volna látni olyan összesítést, amelyből kiderül, melyik pályázó milyen támogatásban részesült, ki mennyi pontot szerzett, melyek a szempontok.
Lehet találgatni

– Mi is írtunk pályázatot, benyújtottuk, nem kaptunk semmit. Néztem volna, akik nyertek, miben voltak jobbak, hiába. Lehet találgatni: ha azt látjuk, a pályázók fele nyer, fele nem, szigorú szűrőt feltételezünk. Ha 95 nyer, 5 nem, fölmerül: nem lehetett volna a többinek kevesebbet adni, hogy annak az ötnek is jusson? – gondolkodik hangosan Kosztopulosz Andreász, a szegedi görög nemzetiségi önkormányzat elnöke.

– Nem kaptunk választ. A megadott számokat hiába hívtuk, senki sem vette föl a telefont. Pedig fontos lenne, hogy ha pénzt osztanak, tegyék átláthatóan, igazságosan. Az sem világos, hogy a több nemzetiséget képviselő szervezetek miért vannak kizárva a lehetőségből, de ezt már régóta hajtogatjuk, hiába – mondja Purosz Alexandrosz.

Azt tudják, hogy az országos nemzetiségi önkormányzatok delegálnak egy-egy személyt a pályázatokról döntő albizottságba. Vajon kit? Ő milyen szempontok alapján dönt? A Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke ez iránt érdeklődött, hazai pályán, az Országos Roma Önkormányzatnál. A hivatalvezetőhöz írt e-mailjére azt írta a tisztségviselő, már nem ő az illetékes. Az újabb címről is visszapattant a levél.

A szegedi romák, bár feladatalapú támogatást kaptak, ahogy Nagy Mihály elnök mondja, az elmúlt öt évben egyszer sem nyertek nemzetiségi pályázaton. – Két tanodát tartunk fönn, hagyományőrző programokat rendezünk, több száz résztvevővel. Ezeket átcsoportosított pénzből, a várostól, helyi cégektől, támogatóktól kapott segítséggel megrendeztük. Mégis különös, hogy ott van felcímkézve az a pénz, és hozzánk nem jut, máshová, számunkra ismeretlen szervezeteknek igen – mondta Nagy Mihály.

Pályázatügyben nekünk válaszolt az Emberi Erőforrások Minisztériuma: leírta, hogy 2011 és 2016 között a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat összesen 6 millió forint feladatalapú támogatást kapott. 2012 és 2015 között pedig nem adott be nemzetiségi pályázatot. – Márpedig többször adtunk be!– tromfol az elnök. – A kulturális keretre, az idei kérelmünk sem nyert, és választ sem kaptunk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Repce helyett pipacs virágzik a bajai úton

Repce helyett pipacs virágzik a bajai úton
A Magyar Közút egy alkalommal már irtotta a gyomokat a bajai út padkáján. Tovább olvasom