Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Több sport, kevesebb cigi. Megfogadta? Betartja?

Szeged - Nem túl népszerűek az újévi fogadalmak. Vagy nem hiszünk bennük, vagy nem tudjuk betartani (tisztelet a kivételnek!). Ön mit fogadott meg? Betartja?
– Ááá, nem fogadtam meg semmit, mert úgysem tartanám be! Fogyókúráznom kellene, azt hamarosan elkezdem, de nem hiszek a fogadalmakban – mutatott a hasa környékére Szabó Renáta, amikor arról faggattuk a 23 éves lányt a Dugonics téren, hogy tett-e szilveszterkor újévi fogadalmat, és betartja-e.

A fogyókúra az egyik leggyakoribb fogadalom ilyenkor, de versenyben van még többek között a „leszokom a dohányzásról", a „tényleg többet tanulok", az „idén spórolok" és a „rendszeresen eljárok sportolni" is.

– Pont tegnap mondtam a többieknek, hogy nálam nem működik ez a fogadalmasdi! Képzelje el: nagyon komolyan azt gondoltam, hogy leszokom a dohányzásról. Erre tegnap a második kávénál automatikusan rágyújtottam, és csak akkor jutott eszembe a fogadalom, amikor már elszívtam a cigarettát – nevetett a 32 éves Péter. Amikor arról győzködtük, hogy egy szál még elnézhető, ha utána is törekszik a leszokásra, már minden hiába volt: azt mondta, ezzel már megszegte a fogadalmat, majd jövőre újra próbálkozik.

– Az évben egyszer elutazom külföldre pihenni. Ez nem újévi fogadalom, de enélkül is igyekszem minden évben betartani. Az elmúlt 5 évben sikerült, remélem, idén is lesz rá pénzem – árulta el a 28 éves Miklósi Szilvia. A fiatal lány szerint az életmódra vonatkozó elhatározásokat nem kell szilveszterre időzíteni, bármikor el lehet határozni a fogyókúrát vagy a sportolást. Ez inkább elhatározás kérdése.

Ön mit fogadott meg 2011-re? Illusztráció: www.marmalade.hu
Ön mit fogadott meg 2011-re? Illusztráció: www.marmalade.hu

– Én minden szilveszterkor megfogadok valamit. Az idei fogadalmam az, hogy nem sajnálok havi tízezer forintot elkölteni magamra, vagyis fodrászra, kozmetikusra, ilyesmire – mosolygott a negyven év körüli Ildikó. Azt mondta, hogy a két gyerek és a munka mellett hajlamos elhanyagolni saját külsejét, s ezen szeretne változtatni 2011-ben. Igaz, eddig még nem jutott el egy szépségszalonba sem, de messze van még január vége – magyarázta. Tavaly azt fogadta Ildikó, hogy lead legalább 5 kilót – körülbelül 8-tól sikerült megszabadulnia. Ahogy mondta: reméli, hogy „a sikersorozat idén is folytatódik".

Ön tett újévi fogadalmat? És be is tartja?

Újévi fogadalom-toplista

A fogyás a legnépszerűbb (vagy legalábbis a leggyakoribb) újévi fogadalom - derült ki egy világhálós felmérésből. A több mint ötezer megkérdezett közül 1057 tette ezt első helyre elhatározásainak, kívánságainak toplistáján. Második lett a boldogság 684 szavazattal (hogy
 

ezt miként vélik elérni, arra nem tért ki a Yahoo amerikai honlap beszámolója.) Harmadik a pénzmegtakarítás 636 szavazattal, negyedik a szerelembeesés (szintén inkább kívánság, semmint fogadalom), amelyet 554-en jelölték meg, ötödik a munkahelytalálás, ez 515 szavazatot kapott.

Hatodik helyre került a "többet fogok olvasni" elhatározás, ez 433 megkérdezett számára a legfontosabb. A hetedik hely gasztronómiai jellegű, ebben az evéssel, ivással kapcsolatos fogadalmak állnak, de nem fogyás céljából, hanem az újdonságok felé való nyitásként - 378-an választották ezt legfontosabb elhatározásuknak.

Nyolcadikak a dohányzásról leszokni akarók, 345-en sorolták a feladást fogadalmaik élére. A 9. helyen 266 szavazattal azok vannak, akik minden áldott nap akarnak készíteni egy fotót, a 10. hely 255 szavazattal a maratoni futásra vágyóké.

(MTI)

Olvasóink írták

 • 3. Hunny24 2011. január 06. 22:12
  „Mért pont szilveszterkor kell megfogadni a dolgokat? Ha az ember valamin változtatni szeretne, azt az év bármely napján megteheti. Lehet, hogy még nagyobb is az esély hogy betartja.
  Ildikónak grat azért, hogy sikerül betartani a fogadalmait:)
  Pétert meg nem értem, hogy ha le akar szokni, akkor miért hord magánál cigit???”
 • 2. Atipapa 2011. január 06. 19:39
  „ha megfogadtam volna is valamit arra tuti nem emlékszek... :))))”
 • 1. Mike3 2011. január 06. 16:02
  „nem fogadtam meg semmit. keményen sportolok és bagózom továbbra is :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lézerközpont: döntés 10 napon belül?

A csehek és a románok pályázata már megérkezett Brüsszelbe – a magyar projekt késésben van, de még nem végzetes a helyzet. Tovább olvasom