Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Több száz milliós a tűzkár a kecskéstelepi bútorraktárban - galériával, videóval

Szeged - Hajnal fél kettőig oltották a Karnis kecskéstelepi egységét a nagy erőkkel kivonuló túzoltók, az utómunkálatok négyig tartottak. Egy épületrészt meg tudtak menteni, de a kár így is több száz millió forint.

Péntek hajnali 4 órára végeztek a tűzoltási utómunkálatokkal a Csongrád megyei tűzoltók, akiket csütörtök este 19 óra után néhány perccel riasztottak a kecskéstelepi Karikás Frigyes utcában található bútoripari kft. telephelyére.

Megírtuk: a 2700 négyzetméteres telepen eddig ismeretlen okokból keletkezett tűz; a tűzoltókat ötös, kiemelt fokozatú tűzhöz riasztották, akiknek kiérkezésekor a terület fele már lángokban állt. Dudás Miklós szegedi tűzoltóparancsnok elmondta: a Szegedről, Makóról, Hódmezővásárhelyről, Szentesről és Orosházáról érkezett 50 tűzoltó helyszíni váltással hajnali fél 2-re oltotta el a lángokat.

Leégett a kecskéstelepi bútoralapanyag-raktár. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Ezután a terület gondos átvizsgálása következett, nehogy újra fellobbanjanak a lángok. A szegedi kollégák az utómunkálatokkal 4 órára végeztek. Hasonlóan nagy kiterjedésű tűz utoljára márciusban történt Szegeden, amikor a Szegedi Tudományegyetem klinikai területén lévő veszélyeshulladék-égető égett ki az Állomás utcában. A kárérték ehhez képest ott kisebb volt. Idén főleg mezőgazdasági tüzekhez riasztottak minket. Ilyen tűzeset szerencsére nem sűrűn fordul elő – emlékezett vissza az ezredes.

Leégett a kecskéstelepi bútoralapanyag-raktár. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Dudás Miklós a helyszínen irányította a munkát: a fokozott igénybevétel miatt embereinek az előírásnak megfelelően teát, ásványvizet és élelmet kellett beszerezni és gondoskodni váltásukról. A tűzoltóparancsnok a tűz keletkezésnek okáról nem tudott még mit mondani: az eljárás folyamatban van, amelyben rengeteg tanút kell meghallgatni. A vizsgálatot elfogultság miatt nem Szeged végzi majd.

Leégett a kecskéstelepi bútoralapanyag-raktár. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Péntek délelőtt a szinte teljesen kiégett telephely elég elkeserítő látványt nyújtott: a 4 raktárhelyiség közül 2 porig égett, egyiknek csak a váza maradt meg, míg a negyediket a kereskedelmi épülettel együtt sikerült megmenteni a tűzoltóknak.

A családi vállalkozás fiatal tulajdonosa egy szemernyit sem aludt az éjszaka. Kérte, hogy nevét ne említsük meg, elég gond szakadt a nyakukba a 3 raktárépület és a benne található faáru megsemmisülésével. A férfi úgy saccolta, hogy több 100 millió forint kár érte őket.

Leégett a kecskéstelepi bútoralapanyag-raktár. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– 40 családnak adunk munkát, és az este igazán még nem tudtam azon töprengeni, hogy mi lesz velük a jövőben. Egy biztos: nem húzzuk le a rolót és nem adjuk fel. A tűzoltóknak köszönhetően egy raktárunk megmenekült, ahol sok vevők által megrendelt áru van. Hétfőn már szeretnénk nyitni, hogy ezeket az árukat kiadhassuk. A leégett raktárokat pedig mihamarabb újra akarjuk építeni: mindez a biztosító gyorsaságán múlik. Tippem sincs a tűz keletkezésének okáról, amire a vizsgálat reményeim szerint választ fog adni. A tűzvédelmi szabályt betartottuk – mondta a tulajdonos.


Csütörtökön írtuk:
A kétezer négyzetméter alapterületű telephelyen négy, egymással összeépített épületrészből három teljesen kiégett, a negyediket a tűzoltók meg tudták menteni. Az épületekben lévő bútoripari alapanyagok teljesen megsemmisültek.


Korábban írtuk:
Lángok csaptak fel a szegedi Karnis 82 Bútoripari Kft. Karikás Frigyes utca 45. szám alatti telephelyén csütörtök este - értesült a delmagyar.hu

A helyszínen tartozkodó tudósítónktól megtudtuk, hogy a telepen két épület teljes terjedelmében ég, a lángok pedig már átcsaptak egy harmadikra is. Hatalmas a füst, a levegőben 3-4 méter magasan száll a pernye.

A tűzoltók nagy erőkkel vonultak ki a helyszínre: Szegedről 4, Hódmezővásárhelyről és Makóról 1-1, Szentesről pedig 2 autó érkezett, sőt Orosházáról is érkezett egy tűzoltóautó.

Ég egy bútorraktár Kecskéstelepen. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


A telephelytől nem messze élő Deák Dezsőné Joli néni portálunknak elmondta, a szomszédjai szóltak neki, hogy ég a bútorraktár, és ne ijedjen meg, ha meghallja a tűzoltók szirénázását. Az idős nő hozzátette, azonnal kijött a házából, és elkezdte összegyűjteni az udvarára hulló, izzó pernyéket.

Tudósítónk találkozott a telephely egyik dolgozójával is, akit az itt élők értesítettek a történtekről. Elmondta, 8 éve dolgozik a telepen, ahol bútoripari alapanyagokat tároltak. Hozzátette: a telephelyen minden tűzvédelmi szabályt betartottak.

Ég egy bútorraktár KecskéstelepenA telephely közvetlen szomszédságában élő Vastag Józsefné elmondta, éppen fáért ment ki az udvarra, amikor tűzijátékszerűen felcsaptak a lángok.

Tánczos Ildikó polgári védelmi őrnagy, a Csongrád Megyei Védelmi Katasztrófaigazgatóság Tűzoltósági Felügyelőség helyettes szóvivője elmondta, egy 2000 négyzetméteres telephely égett le teljesen. – 19 óra 4 perckor hívták a kollégáimat. A telephelyen ketten tartózkodtak, egyikük telefonált. Szerencsére személyi sérülés nem történt, és sikerült megfékezni a tűz továbbterjedését. Ezekben a pillanatokban kollégáim a tüzet oltják. Négy kisebb épület volt összeépítve egy épületté, ezek közül három teljesen kiégett, és a bennük lévő alapanyagok is megsemmisültek. A külső falak még állnak, de semmi egyéb nem maradt meg belőle. A tűzeset ötös, kiemelt fokozatú volt – mondta a helyettes szóvivő.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. újratöltve 2011. december 10. 17:03
  „Ez vajon mit jelent? " A vizsgálatot elfogultság miatt nem Szeged végzi majd."”
 • 41. dorka15 2011. december 10. 12:50
  „A mai kor HŐSei.Nagyon büszke vagyok rájuk,respect nekik!!!”
 • 40. jozko 2011. december 10. 10:42
  „37. cikicakk 55:

  A #36. hozzászólásomban egyetlen szó "sugalmazás" , utalás nincs arra,
  hogy én a tulajdonost gyanúsítom bármivel!

  Abban azért talán egyetértünk:
  nehezen képzelhető el, hogy az elégett anyag öngyulladással lobbant be!

  A tűzmegelőzési biztonsági rendszabályoknak az mindenképpen célja kell, hogy legyen:
  az égés legalapvetőbb feltételei, -úgymint éghető anyag, égést tápláló anyag és gyulladási hőmérséklet- ,
  egy időben, egy helyen ne lehessenek jelen , mert akkor abból minden bizonnyal tűz lesz.
  Lett.
  Azokat a szabályokat bizony vagy vétkes mulasztással, vagy szándékosan megszegte valaki/valakik.
  Vétkes mulasztást sokan-szándék nélkjül-elkövethettek.
  A szándékossághoz -ha ilyesmi felmerült- indíték kellett.
  Egyetlen szóval sem említettem a tulajdonost, ha figyelted azt, amit írtam.

  Szép napot!”
 • 39. varadipal 2011. december 10. 10:38
  „36. Jozkó. Igazad van valóban nem kellene kampányolni, ha mindenki azt kapná a munkájáért, ami jár neki, és a tsiztességesen elvégzett munka tisztességes megélhetést biztosítana.Addíg viszont muszály, amíg nem így van.”
 • 38. SWIFTMAN 2011. december 09. 23:26
  „Én 2 órával a tűz előtt voltam ott OSB-lapért, hatalmas mennyiségű anyag volt ott. Durva.”
 • 37. cikicakk55 2011. december 09. 23:07
  „jozko: nem hinném, hogy direkt felgyújtották, hisz 40 ember munkáját elvenni a tulajdonos eész biztos nem akarta.Ráadásul ismerve a biztosítók gyorsaságát és fukarságát, a kárnak egész biztos csak egy bizonyos réaszét fizetik majd ki.Talán fél év múlva.Hozzászólásod azt sugallja, hogy szerinted a tulaj direkt gyújtotta fel az üzemet.Olvasd el a hozzászólásokat, akkor láthatod, hogy évek óta zökkenőmentesen működik, becsületesen és nem csillagászati árakért kapni tőlük bútort és alapanyagot.Aki 40 ember munkáját biztosítja már évek óta,ki van zárva, hogy megreszkírozza egy gyújtogatás lehetőségét.”
 • 36. jozko 2011. december 09. 16:39
  „Talán nem kellene reklámot / kampányt.../ csinálni egy tűzesetből! /címzett: varadipal/

  A tűzoltó tüzet olt, az asztalos bútort készít, a csemegepultnál álló eladó méri a parízert...
  A társadalmi munkamaegosztásban / ha jól csinálják/ mindenkinek megvan a maga szerepe.

  A tűzesetről:

  Ha úgy van, ahogyan a megszólalók /megszólaltatottak/ egy része állítja,
  vagyis minden tűzmegelőzési rendszabélyt betartottk- hát akkor azok szerintem semmit nem érnek!

  Vagy újra kell azokat gondolni -és hatékonyan végrehajtani-
  vagy pedig azt kell hinnem, hogy ezt a raktárt "szakszerűen" felgyújtották!
  Olyanok, akik ennek a típusú éghető anyagnak nagyon is pontosan ismerik az égési tulajdonságait!
  /És azt is tudják, hol és hogyan szokás áthágni a tűzmegelőzési óvintézkedéseket -
  hogy tényleg a véletlen látszatát lehessen kelteni!/

  Nem hiszek a fatális véletlenekben.
  Ahhoz túlságosan sok valós, megtörtént eseményt láttam.”
 • 35. varadipal 2011. december 09. 15:32
  „27., Info. Rosszul gondolod. Összesen 42 év szolgálati időm van, ebből ´69-´76-ig a vendéglátásban, ´76-´95-ig fegyveres testületnél dolgoztam, aztán nyugdíjig egy európai méretű logisztikai központot vezettem.Lehet, másképp látom a világot, mint ahogy gondolod az eladópult mögül.Sem a kristálycukor mérés, sem a fehérnemű eladás nem jelent mindennapos stresszes életveszély vállalást.Azért olyan, amilyen a kereskedelem, mert sokan gondolkodnak a te fejeddel.Csak az a hülye betérő vevő ne zavarna.”
 • 34. klj-54 2011. december 09. 14:00
  „33. maci52 2011.12.09. 13:42
  Én Németországban szállítottam olyan belvárosi üzembe, melyről el nem képzelnéd, hogy az ott van:)
  Ez az üzem (ami leégett) nem veszélyes a némethez képest!
  Miért kell hisztizni ha valahol valaki épít egy céget?
  A Lippait is kiirtották a Tisza partjáról, azóta drágábban kapod meg a fűrészárut.
  Megölték a kendergyárat, melyhez hasonlót párat fel tudok sorolni franciából, ahol vidáman megélnek!
  Mivel láttam azokat a cégeket kint melózni amiket itthon megöltek, lenne pár kérdésem azokhoz a döntéshozókhoz akik ezt lehetővé tették!
  Lásd: Növényolajgyártás.

  A benzines kannát pedig le kell takarni!”
 • 33. maci52 2011. december 09. 13:42
  „Uraim,köszönöm a felvilágosítást,de ha kigyullad egy benzines kanna ,próbáljátok vízzal oltani,rájöttök hogy mi történik.
  A tűzoltók keresték a tűzcsapokat,kevés volt a víz,volt amelyik nem is működött.Egyébként nem is oltották,csak védték a környező épületeket.Az ottlakóknak mondták,készítsék elő a kerti slagjukat??!!Mindenki tette a dolgát,egy mentős raplizott az ottlakó nézelődőkkel,akik joggal féltették a házaikat,vagyonukat.Ilyen veszélyes üzem nem való néhány méterre egy lakóházzal teli környékre.A melósokat sajnálom,Karácsony előtt rettenetes csapás.”
 • 32. balugeep 2011. december 09. 13:21
  „Bocs elfelejtettem, hogy mindenkinek ez lenne az ideális, de ők mégis csak kiemelt veszélyességű munkakört végeznek.”
 • 31. balugeep 2011. december 09. 13:19
  „Gondolom a tűzoltók se bánnák ha szerzett jogaikat csorbítanák és tovább kellene dolgozniuk, akár a tényleges nyugdíjig, ha ezt kompenzálnák a fizetésükkel és veszélyes munkakörük miatt értelmes fizetést kapnának, amiből nem megélni, hanem családot fenntartani, szórakozni, utazni lehetne, persze ésszel. Nem vagyok Tűzoltó!”
 • 30. klj-54 2011. december 09. 13:07
  „28. mango1 2011.12.09. 12:53
  Sokkal modernebb az, ha légmentesen lezárják és kicserélik a levegőt nitrogénre.
  Mert ugye, oxigén nélkül nincs égés.
  Persze van a megvalósításnak van anyagi vonzata.
  A vizesedés pont akkora kárt okoz a mai bútor alapanyagnak, mint a tűz.”
 • 29. pardon 2011. december 09. 13:03
  „spinkler-automata tűzoltóberendezés
  28. mango1”
 • 28. mango1 2011. december 09. 12:53
  „az ilyen épületbe érdemes lenne füstjelzőt beszerelni---amely tüz esetén--- vizzel árasztaná el a területet--igaz ,hogy minden elázna de nem égne el”
 • 27. info 2011. december 09. 12:37
  „25. varadipal 2011.12.09. 10:24 -nem álltál még az eladópult másik oldalán, azon emberek oldalán akik 30-35-40 évet dolgoztak le. Nincs fogalmad milyen állapotban van az idegrendszerük,dolgozni árút védeni és fizetni ha leltárhiányuk volt.-Annyi pénzért csupán, amennyiért a ma biztonsági őre ´dolgozik. Ugyanis a régmúlt kereskedelemben mások voltak a kritériumok. De, ezt csak az tudja érteni aki ebben a világban dolgozott.”
 • 26. NTK 2011. december 09. 11:18
  „25. varadipal 2011.12.09. 10:24

  Igazat szóltál!!!!”
 • 25. varadipal 2011. december 09. 10:24
  „Ilyenkor mind néma, aki eddíg a tűzoltók korai nyugdíjazása ellen károgott. Hála és dícséret jár a tűzoltóknak, amiért a mások életének és javainak mentését vállalják azért az alamizsnáért, amiért még pereskedniük és verekedniük is kell. Ideje lenne azt is tisztázni, hogy mi a különbség a katasztrófavédelem és a tűzoltóság között.
  Szerintem az előbbi a szót viszi nagy pénzért, az utóbbi megszakad a tényleges mentésért, fillérekért.”
 • 24. barsanyi 2011. december 09. 09:29
  „Az esti vonatról láttam, hatalmas lángok...........”
 • 23. ozikS 2011. december 09. 09:02
  „Maci52 : Ez a kész áru raktár volt, és a gyártó üzem, még szerencse, hogy a bútorlap raktár nem égett el. Sajnos a bútorlapokban rengeteg műgyanta van, az ha egyszer ég, nincs az a tűzoltó aki eloltja.”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi Vasari a Vatikánban

Két szegedi Vasari-emlékérmet szegedi a múzeum korábbi igazgatója, Zombori István a napokban adott át a Vatikáni Múzeumnak. Tovább olvasom