Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Több száz milliót nyert az ÁOK Sebészeti Intézete

Nagy jelentőségű, két nyertes pályázattal járul hozzá az SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézete ahhoz, hogy az általános, illetve szakorvosjelöltek a lehető legtöbb gyakorlatot szerezzék meg, még mielőtt „élesben" megkezdenék hivatásukat.
Régebben egyszerű volt a sebészettel kapcsolatos gyakorlati ismeretek elsajátítása: a végzett orvostanhallgatók – a rezidensek, s a sebész szakorvosjelöltek – konkrét beavatkozások kapcsán, a műtőben leshették el a szakmai fogásokat. Ma – mikor a technika fejlődése eredményeként hatalmas metszések helyett sokszor csupán apró nyílásokat kell vágni a betegen, és ezeken keresztül jutnak be a testbe a különböző eszközök, például mikroszkóp, kamera – a műtét folyamatát csak képernyőkön keresztül kísérhetik figyelemmel a leendő orvosok.

Ez alapján azonban nagyon nehéz elsajátítani a műteni tudást. Ezen a helyzeten segít az a nyertes európai uniós pályázat, amit a Humán Erőforrás Operatív Program (HEFOP) részeként hirdetett meg az Oktatási Minisztérium, s melyet a szegedi, a pécsi és a debreceni orvoskar sebészeti műtéttani intézetei nyertek dr. Boros Mihály tanszékvezető egyetemi tanár vezetésével. A három intézmény mint konzorcium nyerte meg a sebészeti gyakorlati alap- és szakképzési rendszer fejlesztését szolgáló pályázatot.

A több mint 222 millió forint kétharmada a szegedi intézetet illeti. A frissen az egyetem padsoraiból kikerült orvosjelöltek virtuális műtőben sajátítják el a modern technika által lehetővé tett, újfajta műtéti beavatkozásokat. Október végén már indul is az első, ilyen kurzus.
A másik pályázat – a Regionális Oktatási Program (ROP) keretében – a gyakorlati képzést és készségfejlesztést segíti elő; a hatvanmillió forintos összeget a sebészeti műtéttani intézet nyerte. Segítségével a hallgatók még a diploma megszerzése előtt megtanulnak technikákat számítógépes szimulációs rendszerek, illetve oktatómodell segítségével.

A sebészi varrás, kötözés mikéntjét éppúgy elsajátíthatják, mint például a légcsőmetszést, vagy akár az injekciózást. Mindezt élethű környezetben – ám betegek nélkül. Betegeket csak akkor láthatnak el a hallgatók, amikor a „betegmodelleken", „fantombetegeken" már begyakorolták a szükséges műveleteket. Az intézet Magyarországon első a betegek nélküli gyakorlati képzés bevezetésében – és Közép-Kelet-Európában is az elsők között van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged és Szentes a nyertes

Csongrád megyéből két település kap címzett támogatást. Szegeden oktatási és kulturális intézményt… Tovább olvasom