Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Több száz pedagógus veszíti el a munkáját

A megye nagyobb városaiban már túl vannak az önkormányzatok az oktatási rendszer átalakításán. Az átszervezések és a szeptemberi kötelezőóraszám-emelés miatt több száz pedagógus veszíti el az állását.
Csongrád megye nagyobb városaiban már túl vannak az önkormányzatok az oktatási rendszer átalakításán. Az átszervezések és a szeptemberi kötelezőóraszám-emelés miatt több száz pedagógus veszíti el munkáját a megyében a tanév végeztével. Az iskolabezárásokat és -összevonásokat mindenhol a gyermeklétszám csökkenése indokolta.

Az alap- és középfokú oktatási rendszer átalakítását a gyermeklétszám csökkenése indokolta a megye nagy városaiban. Az intézményfenntartó városi önkormányzatok az átszervezéseknél célként tűzték ki a gazdaságosabb működést és a kihasználtság növelését.

Mamutintézmények alakulnak

A megyeszékhelyen az óvodától a középiskoláig alakították át az intézményhálózatot. Bezárták a Rigó utcai óvodát, a Hóbiárt basa utcai óvoda pedig a katolikus egyház tulajdonába került. Az alapfokú intézmények közül jogutód nélkül megszüntették a Kodály és a Kolozsvári téri iskolát, valamint az alsóvárosi iskola klebelsbergtelepi tagiskoláját. Összevonták a tápai Bálint Sándor, valamint a petőfitelepi Hunyadi János és Petőfi Sándor Általános Iskolát. A középfokon is egyesítettek intézményeket: az összeházasított Tisza Lajos Könnyűipari Szakközépiskola és Kossuth Zsuzsanna Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola a kiürített és nyáron felújított Kodály téri iskola épületébe költözik, s Kossuth Zsuzsanna Középiskola és Szakiskola néven kezdi el működését szeptembertől. A helyén marad, de július elsejével egyesül a két szomszédvár, a Móra Ferenc és a Tápai Antal szakközép- és szakiskola. Az így születő új, Szeged-Móravárosi Szakközép- és Szakiskola a megye legnagyobb középfokú oktatási intézménye lesz.

Csongrád: 2004 óta integrált rendszerben oktatnak

Csongrádon a hónap végén bezárják a Síp utcai Általános Iskolát. A Tisza-parti városban 2004 óta integrált rendszerben folyik az általános iskolai oktatás. Tagintézmények vannak, amelyek szakmailag önállóak, de csak egy igazgató irányítja a munkát. Szeptembertől öt tagintézményben tanulhatnak majd a diákok. Csongrádon négyen vonulnak nyugdíjba a tanév végeztével, öten pedig korengedménnyel mennek pihenni a tanárok közül.

Mamutintézmény lesz a szegedi kistérség nyolc településének akaratából ősztől létrejövő oktatási komplexum is, amelyet tizenegy iskola és hét óvoda alkot. A 3200 óvodással és iskolással négyszáz pedagógus foglalkozik majd. A szegedi iskolabezárások és -összevonások miatt mintegy ötven pedagógus került utcára. Szeptembertől a tanárok kötelező óraszámának emelése miatt további százötven – többségében nyugdíjaskorú – pedagógusnak szűnik meg az állása. Szegeden ebben a tanévben több mint 2300 pedagógus tanított közel 24 ezer általános és középiskolás diákot.

Vásárhely: szeptemberi keresztelők

Vásárhelyen a gyermeklétszám csökkenése mellett a hátrányos helyzetű diákok esélyeinek növelésével indokolták az oktatási rendszer átszervezését. Szegedhez hasonlóan itt is átadtak városi fenntartású óvodát az egyháznak. Az evangélikusok a Dömötör Géza Óvoda Zrínyi utcai tagóvodáját kapták meg. Az önkormányzati intézményként megszüntetett Tornyai János Általános Iskolát a katolikus egyház működteti szeptembertől. A József Attila Általános Iskolát beolvasztották a Németh László Gimnázium és Általános Iskolába. Az összevont iskola képzése szeptembertől kibővül felmenő rendszerben a Kossuth Zsuzsannából ide kerülő négy évfolyamos gimnáziumi képzéssel. Ugyanis a Kossuth Zsuzsanna Műszaki Szakközépiskola és Gimnáziumot összevonták a Gregus Máté Mezőgazdasági Szakközépiskolával. Az új intézmény Gregus Máté Középiskola néven működik tovább.

Megszüntették a Szántó Kovács János Általános Iskolát, amelynek jogutódja a Szent István-iskola lett, amely eddig Szent István Általános Iskola és Halmay Zoltán Sportiskola néven működött. A Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola és a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény viszont szeptembertől önálló iskolaként működik tovább. A Tarjáni Általános Iskola új nevet kapott. A névadó a fejlesztő matematika kidolgozója, Varga Tamás: a Tarjániban már több mint tíz éve alkalmazzák a módszereit. A Kiss Lajos és a Klauzál Gábor Általános Iskolát, valamint a külterületi általános művelődési központhoz tartozó intézményeket szeptembertől a vásárhelyi többcélú kistérségi társulás működteti tovább. Vásárhelyen idén 776 pedagógus álláshely volt. Az önkormányzat eddig nem döntött arról, hány tanárt bocsátanak el a város iskoláiból.

Kötelező óraszámemelés, kötelező elbocsátás

A nagyobb megyei városokban összesen öt iskolát zárnak be a tanév végén, Szegeden hármat, Szentesen és Csongrádon pedig egyet-egyet. Ennél lényegesen több, összesen 14 iskolát vonnak össze Szegeden, Vásárhelyen és Makón. Az átalakítások és a kötelező óraszámemelés miatt több száz pedagógus veszíti el munkáját a megyében. Szegeden mintegy kétszáz – többségében nyugdíjaskorú – tanár kerül utcára. Vásárhelyen és Makón még nem döntöttek a pedagógus elbocsátásokról. Szentesen és Csongrádon úgy oldják meg a leépítéseket, hogy nem töltik be a nyugdíjba vonuló tanárok álláshelyét. A fenti városokban több mint harminc pedagógus távozik így a tanév végeztével a városi intézményekből.

Szentes: lakat kerül a Széchenyire


Szentesen is hozzányúltak idén az óvodai rendszerhez, két gyermekkertet bezárnak – a Szarvasi úti és volt ruhagyári óvodát – az óvodai körzeteket pedig összevonják szeptembertől. A városban egy iskolára kerül lakat a gyermeklétszám csökkenése miatt. A Gróf Széchenyi István Általános Iskola, ahová többségében roma gyermekek jártak, jogutód nélkül szűnik meg a hónap végén. A város hat általános iskolájában több mint 1800 diákot oktatnak. A Széchenyiben hatvanketten tanultak, itt már a harmadik és hetedik évfolyamon nem volt oktatás. A szülők dönthettek arról, hogy melyik szentesi iskolába íratják be gyermekeiket. A megszűnő iskolából nem bocsátották el a pedagógusokat, akiknek az önkormányzat keresett állást a város többi intézményében. Szentesen az óraszámemelésből adódó létszámleépítést úgy oldják meg, hogy nem töltik be a nyugdíjba vonuló tanárok álláshelyét. A városi oktatási intézményekből huszonketten mennek nyugdíjba.

Makó: egy nagy városi iskola

Makón az utóbbi években kétezerről ezerhatszázra csökkent az általános iskolások száma. Ezért az önkormányzat úgy határozott, hogy összevonja a Belvárosi, a Kertvárosi és az Almási utcai Általános Iskolát. Makón összesen három városi fenntartású alapfokú iskola működik. Az új intézmény Makói Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Logopédiai Intézet néven működik majd szeptembertől. A Maros-parti városban még nem döntöttek arról, hogy az önkormányzati fenntartású oktatási intézményekben most alkalmazásban álló 160 pedagógusból mennyit bocsátanak el a kötelező óraszámemelés miatt. Más városokhoz hasonlóan ezt úgy kívánják megoldani, hogy nem töltik be a nyugdíjba vonuló tanárok álláshelyét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ujjnyi por az életmentő műszereken

Folyamatosan dolgoznak a munkások a szegedi Traumatológiai Klinika Baleseti Sebészeti Ambulanciáján.… Tovább olvasom