Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Több százan emlékeztek Cozmára Szegeden

Szeged - Vasárnap az ország több pontján tartottak gyertyás megemlékezést, így az újszegedi sportcsarnok előtt is. Másfél óra alatt közel ötszázan tették tiszteletüket a gyertyák mellett virágokkal is Marian Cozma fotója előtt.
Huszonéves lány üldögélt az újszegedi sportcsarnok betontraverzén. Csak nézett maga elé. Veszprém-sál volt szépen, nyakkendőszerűen a nyakában. Lehet, soha ilyen alaposan és akkurátusan nem tette még fel kedvenc csapata relikviáját magára. Pedig már sok nagy csatát megélt. Bajnokik, nemzetközi kupameccsek – igen gazdag a programja a veszprémi férfi kézilabdagárdának. Ám most nem ezekre gondolt. Nem tudott ezekre a találkozókra gondolni. Egy emberre, egy játékosra gondolt csak. Marian Cozmára. A sírás kerülgette. Markolászta a zsebkendőjét, néha elmorzsolt egy könnycseppet, amely rakoncátlanul lecsorgott az orcáján. Ezen a szürke vasárnapon számtalanszor feltette már magának a kérdést: miért?

Sokan voltak így ezzel vasárnap délután. Csak hajtogatták: miért? Miért kellett meghalnia Cozmának? Ha mindenki kimondta volna ezt a kérdést, talán egy Pick-meccs hangulatával is vetekszik a hangzavar. Ám csend volt az újszegedi sportcsarnok környékén. 16 órára volt meghirdetve a gyertyás megemlékezés, de a szervező, Rea Attila jól tette, hogy már korábban előkészült. Egy széken Marian Cozma fotója látszódott, amely előtt háromnegyed négykor már többen is álltak. Jöttek a megemlékezők, ki virággal, ki gyertyával, ki zászlóval – Szeged mellett például Orosházáról is. Düh, döbbenet, értetlenség – nagyjából ez volt leolvasható az arcokról. Miért?

A honfitárs, Adrian Petrea is a könnyeivel küszködött. Fotó: Karnok Csaba
A honfitárs, Adrian Petrea is a könnyeivel küszködött.
Fotó: Karnok Csaba

Katzirz Dávid autójával halkan parkolt le. Zubai Szabolcs és kedvese, Nagy Ivett nagyjából Katzirtzcal együtt érkezett meg. Fegyelmezett csapat a Pick, hiszen nem sokkal ezután a keret az emlékhely előtt állt. Arcuk fakóbb volt, mint a felhős ég. A legmegrázóbb jelenet azonban mind közül Adrian Petreához fűződött. Állt, sírt, a falhoz támaszkodott, aztán lehajolt, gyertyát tett az egykori válogatott társ képe elé, majd elfordult, arcát kezébe temette. Nem értette. Miért?

A kenus olimpiai bajnok Vajda Attila és edzője, Vécsi Viktor is elhelyezett egy virágot a kép előtt a földön. Így tettek a szegedi vízilabdázók, Baksa, Lehmann, Varga Péter, az egri, de szegedi Kiss Csaba, a két kick-box edző, Papp Róbert és Stricz Richárd, de láthattunk tekést, labdarúgót, röplabdást is. A sport egy nagy család. Most a család egyik gyereke elment. Örökre. Miért?

A veszprémi lány sírt. Nem látta, mi folyik körülötte. Nem érdekelte, mi zajlott a közelében. Körülbelül ötszázan mentek el mellette az eltelt majdnem másfél órában, de őt ez nem érdekelte. Barátja próbálta vigasztalni, ám a lány vigasztalhatatlan volt. A kedvenc nincs többé.

Miért?

Pistrui László: Ez már sajnos nem kézilabda

Pistrui Lászlót, a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának tulajdonosát is megviselték a veszprémi események: Marian Cozma halála, Zsarko Sesum és Ivan Pesic súlyos bántalmazása.

– Döbbenettel értesültem az MKB Veszprém játékosainak tragédiájáról – kezdte a beszélgetést a sportvezető –, főként azért, mert Cozmával és Sesummal is kiváló kapcsolatban voltam. Mariannal Szegeden többször is beszélgettem, söröztem; egy végtelenül rendes srácot ismertem meg benne. Zsarkót pedig évekkel ezelőtt szerettem volna leigazolni, még a lakásában is tárgyaltam vele.

A Pick Szeged ma délután sajtótájékoztatót tartott volna a No. 1 pubban, amelynek címe A nagy tavaszi hadjárat lett volna. Természetesen elmarad az összejövetel.

Pistrui László szerint ez már sajnos nem kézilabda. Fotó: Karnok Csaba
Pistrui László (balról) szerint ez már sajnos nem kézilabda.
Fotó: Karnok Csaba

– Ebben a pillanatban nem lett volna szerencsés a nagy terveinkről beszélni, hiszen a hátralévő időszak már biztosan nem a kézilabdáról szól, hanem Cozma elvesztéséről. Az itthoni győzelmek semmit sem érnek. Most marad nekünk a KEK, ott kell nagyot alkotnia a Pick Szegednek.

A tragédia miatt az MKB Veszprém nehéz helyzetbe került. Három játékosát vesztette el.

– Beszéltem a veszprémi vezetőkkel. Ha kell, játékosokkal segítjük őket. Mivel Julian Stamate és Lele Ákos nem játszott a Bajnokok Ligájában, így őket ajánljuk fel az MKB-nak. Még olyan kikötésünk sem lesz, hogy ellenünk nem játszhatnak.

Együttérzés

Ujhelyi István, a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának társadalmi elnöke is letörten nyilatkozott a szegedi megemlékezés után.

– Emberileg is tragikus, ami történt, de legfőképpen a magyar sportélet szempontjából megdöbbentő. Félek, sokan sokféleképpen akarják majd magyarázni a közönséges, brutális bűncselekményt. Szeged együtt érez a veszprémiekkel.

A nagy barát

Julian Stamate (25 éves), a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának román válogatott beállósa Marian Cozma egyik legjobb barátja volt. A Tisza-parti játékos könnyeivel küszködve, elcsukló hangon beszélt róla.

Julian Stamate Marian Cozma egyik legjobb barátja volt. Fotó: Karnok Csaba
Julian Stamate Marian Cozma egyik legjobb barátja volt.
Fotó: Karnok Csaba

– Kilenc éve kötöttünk barátságot. Nagyon sokat voltunk együtt, ha itt volt Szegeden, akkor mindig nálam aludt, de én is sokszor elugrottam hozzá. Hihetetlen, hogy már nincs közöttünk. Hajnalban Ádival (Petrea, a szerk.) útra keltünk, elmentünk Veszprémbe. Szörnyű érzés volt Marian lakásában ülni. Nem is nagyon tudtunk beszélni. Milyen fiú volt? Egy nagy gyerek, nagy szívvel. Nagyon jó barát és kézilabdás. Nehéz most nekem, még mindig nem akarom elhinni az egészet.

Ilyés: sokk

Ilyés Ferenc, az MKB Veszprém magyar válogatott játékosa is ott volt Marian Cozma meggyilkolásakor. A Pick Szeged egykori játékosa annak köszönheti, hogy vele nem történt semmi, hogy éppen a kabátját vette ki a ruhatárból. Több híradás is megemlítette, hogy Cozma Ilyés kezei között halt meg.

„Jól vagyok!" – küldte Ilyés az SMS-t cimborájának, Süli Andrásnak, a Rádió 88 sportriporterének.

Vadkerti Attila is sokat beszélgetett legjobb barátjával.

– Teljesen maga alatt van Feci. Sokk hatása alá került, sok mindenre nem is emlékszik, kiesnek neki dolgok. Nem látta, amikor Cozmát leszúrták, a barátomnak most az legfontosabb, hogy lelkileg rendbe rakják, mert teljesen padlón van.

A meggyilkolt Marian Cozmára emlékeztek Szegeden - Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Vélemények

Vajda Attila, a Démász Szeged Vízisport Egyesület  olimpiai bajnok kenusa: – Szörnyű! Döbbenten állok a hír előtt, felfoghatatlan számomra. Nem hittem, hogy ilyen a mai világban megtörténhet. Cozma azért dolgozott, hogy sikeres legyen, egy városnak, egy nemzetnek szerzett örömet, embereket szórakoztatott, és most már nincs többé. Miért kellett megölni? Ezt soha sem fogom megérteni!

Risztov Éva, egykori olimpikon úszó: – Nehéz ilyenkor megszólalni, sohasem jó, ha ilyenről kell beszélni. Borzalmas, merre tart a világ.

Baksa László, a Szeged Beton férfi vízilabdacsapatának válogatott kapusa: – Reggel erre a hírre ébredtem, és először nem akartam elhinni. Az ember azt gondolja, hogy ilyen nem történhet meg, erre tessék, itt, nálunk, 2009-ben Magyarországon történik ez a tragédia. Nagyon remélem, hogy a tettes, vagy tettesek megkapják méltó büntetésüket, mert nagyon megérdemlik, hogy hosszú időre hűvösre kerüljenek.

Kiss Zsolt (a Szedeák nevelése), a Paks NB I A csoportos férfi kosárlabdacsapatának játékosa: – Párommal, Laluska Eszterrel reggelizés közben értesültünk a hírről. Egyből az internet elé ültünk, és tájékozódtunk a szörnyű esetről. Nem igazán tudtunk megszólalni. Szomorú, hogy ez nálunk megtörténhet. Döbbenet, ez jut eszembe az egészről.

Cozmára emlékeztek Veszprémben

Cozmát szíven szúrták

Szörnyű tragédia történt Veszprémben. Vasárnap hajnalban meggyilkolták Marian Cozmát, az MKB Veszprém román válogatott beállósát.

Egy veszprémi szórakozóhely előtt vasárnap hajnalban megtámadták az MKB Veszprém férfi kézilabdacsapatának játékosait; a román válogatott Marian Cozmát szíven szúrták, a 26 éves sportoló a kórházba szállítást követően életét vesztette.

A csapat horvát kapusát, Ivan Pesicet szintén megkéselték, el kellett távolítani a veséjét, de már túl van az életveszélyen. A szerb Zsarko Sesumot fejen rúgták, aminek következtében eltörött az arccsontja, és állapotától függően hétfőn vagy kedden rekonstrukciós műtéten esik át.

Vasárnap este fél hétkor már körülbelül ezer ember állt a Veszprém Aréna előtt, ahová szurkolók csendes megemlékezést szerveztek.

Virágok és mécsesek a gyilkosság helyén.
Virágok és mécsesek a gyilkosság helyén.

A mécsesekkel és virágokkal érkező szurkolók között a legkülönfélébb történetek keringtek arról, hogyan és miért következett be az értelmetlen tragédia. Volt, aki egyszerű verekedésnek gondolja az esetet, de a többség szemében tartja magát az a verzió, hogy a város éjszakai életének egyik ismert figurájával keverték össze Cozmát, akit így tévedésből öltek meg.

Este nyolc órakor érkezett a hír: egy enyingi és egy sárbogárdi férfit keres a rendőrség Marian Cozma brutális meggyilkolásával kapcsolatban; a gyanúsítottak ellen körözést adtak ki.

A nyomozás eddigi eredményei alapján a bűncselekmény elkövetésével két férfi gyanúsítható. Raffael Sándor körülbelül 170 centiméter magas, izmos, erős testalkatú, rövid sötét hajú, társa Sztojka Iván körülbelül 165-170 centiméter magas, izmos, sportos testalkatú, kopasz, feje borotvált.

Olvasóink írták

82 hozzászólás
 • 82. lacipapa68 2009. február 09. 20:49
  „"Egy gondolat bánt engemet".Miszerint "még nem vagyunk érettek a demokráciára".Miért nem?Mert nem tetszik egy népcsoport viselkedése?Attól,hogy nem minden roma bűnöző /sőt vannak köztük tisztességes emberek is/,még túlnyomorészt jellemző rájuk az,hogy csak a saját törvényeiket hajlandók elfogadni.Akkor ki nem érett a demokráciára?Én,aki soha senkit és senki tulajdonát nem bántottam /pedig volt olyan időszak,hogy semmim sem volt/,vagy pedig ők,akik pl. ma délután az utcán parkoló autóm első fényszóróját merő szórakozásból betörték?Mire kimentem,már 100-rel odébbról vigyorogtak vissza.Pedig nekem soha konfliktusom romával nem volt.Szóval ha most érett lennék a demokráciára,akkor meg kellett volna dícsérnem őket,hogy milyen ügyesek voltak és köszönöm nekik?Vagy akkor lennék érett a demokráciára,ha a betörőt puskával fogadnám /lásd USA/?Nem demokratikus papolás kell ennek az országnak,hanem kőkemény büntetések.A romák már így is régóta röhögnek rajtunk.Most még jobban,hogy külön rendőri erőket vezényeltek ki a védelmükre.Üzenetet küldött nekik az állam:"bármit csinálhattok,én megvédelek titeket".”
 • 81. smalltown 2009. február 09. 19:05
  „76
  csak kis adalek: Hitler irtotta a ciganyokat is, melegeket is....ugyhogy o a te embered, sird vissza.”
 • 80. Norman_Bates 2009. február 09. 16:20
  „szegedi 1 jól mondod! Pusztuljanak a rohadt cigányok!”
 • 79. csakhogy 2009. február 09. 12:47
  „Most már értem miért csökken a benzin ára legközelebb”
 • 78. achilleus 2009. február 09. 11:22
  „77. hozzászólás KilgoreTrout 2009.02.09. 11:07
  Én? Nézzél már körül!”
 • 77. KilgoreTrout 2009. február 09. 11:07
  „75. hozzászólás achilleus 2009.02.09. 09:16

  ember, te beteg vagy”
 • 76. szeged1 2009. február 09. 10:51
  „Ha rajtam állna, én építenék egy lágert a cigányoknak. Ott őldöshetnék egymást. Nem valók normális emberek közé.Nem azért utálom őket mert cigányok, hanem ahogy viselkednek. Undorítóak. Nem emberek. Még az állatoknál is állatabbak. Hitlernek nem a zsidókat kellett volna írtani, hanem őket.”
 • 75. achilleus 2009. február 09. 09:16
  „29. hozzászólás KilgoreTrout 2009.02.08. 20:46
  Szemforgatás! Legtöbben nem szeretnének újra és újra gyászolni!
  Más az, ha jéghegynek ütközik egy hajó, és más az, ha hetente - újabban naponta -
  esnek meg gyászra okot adó események.
  Értsd meg ember, már gyászolni sincs idő, mert jön az újabb gyilkosság ...”
 • 74. KolompárRómeó 2009. február 09. 08:05
  „Az R. Sándor alapján korábban én Rostásra tippeltem, de a lényegben nem tévedtem... Támogassuk őket még több adóforinttal, ugye? Mohácsiviki felszólalt már az ügyben?”
 • 73. Norman_Bates 2009. február 09. 07:14
  „Gusztos Péter ! remélem ez az eset után befogod a pofádat!!!”
 • 72. .suhym. 2009. február 09. 06:48
  „Az osztrák rendőrök elfogták Raffael Sándort, a veszprémi gyilkosság egyik gyanúsítottját - közölte Váradi Piroska, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Az osztrák rendőrség a magyar határtól nem messze, az ausztriai A2-es autópályán tartóztatta fel, majd azonosította a férfit.

  www.index.hu”
 • 71. szablya2009 2009. február 09. 06:46
  „Zarko Sesum édesapjának jó egészséget és sok sikert kívánok. ha már bennünket Kállai Ernő kisebbségi ombudsman és hibás törvényeink gúzsba kötnek.”
 • 70. andrisne 2009. február 09. 04:59
  „Miért is voltam benne szinte biztos,hogy az elkövetők nem az idén barnultak le??????!!!!!!!!!!!!!nagyon sajnálom szegény srácot,értelmetlenül és fiatalon halt meg!!!!!!!!!”
 • 69. nagypappa 2009. február 09. 04:32
  „Nem kellene bevezetni az ilyen esetnél is a ZÉRÓ toleranciát!?”
 • 68. smalltown 2009. február 09. 02:33
  „Reszvetem a csaladnak! :(( Borzalmas az egesz ugy!:((((

  En is ugy gondolom, hogy a romak is megosztottak, s a becsuletes reszuk ugyanugy eliteli ezt es semmifele kozosseget nem vallal ezekkel a bunozokkel. Ahogy en,mint "feherboru" elhatarolodom a Magyar Gardatol, skinhead mozgalmaktol.
  Jo lenne egy mainal sokkal hatekonyabb rendorseg is....es meg ezer dolog, hogy ilyesmi ne tortenhessen meg.
  Felo,hogy ennek is nem azok a romak isszak meg a levet,akik megerdemelnek.......”
 • 67. GöreGábor 2009. február 09. 01:10
  „A szerb B-92 Tv bemondta,hogy 2 roma a körözött,és még fényképet is mutatott a szolárium barna gyilkosokról.”
 • 66. petite_etoile 2009. február 08. 23:39
  „Az RTL szerint R. Sándort fogták el.”
 • 65. zoltanz 2009. február 08. 23:34
  „Idézek
  Az osztrák rendőrség tartóztatta fel a Marian Cozma meggyilkolásával gyanúsított egyik férfit, mondta az Index kérdésére Váradi Piroska, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A szóvivő azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy a két gyanúsított közül melyiket fogták el, jelenleg az adatokat egyeztetik.
  A rendőrség tanúkat keresett és adatgyűjtést végzett Enyingen, tekintettel arra, hogy Sztojka Iván a Fejér megyei község lakója - közölte a rendőrség. A gyilkosság másik gyanúsítottja, Raffael Sándor sárbogárdi lakos.
  Ezzel párhuzamosan az igazságügyi és rendészeti miniszter az MTV A szólás szabadsága című műsorában jelentette be a veszprémi kézilabdázókkal szembeni hajnali brutális támadás gyanúsítottjainak elfogását

  Hozzászólások (1)
  1 2009. február 08. vasárnap, 23:25
  hánsz
  ha kedves neki a szaros élete, reménykedhet benne, hogy sokáig elhúzódik a kiadatás

  holnap pedig úgy lesz teljes a hír, hogy "A másik elkövetőt a szerb szabadcsapatok fogták el - ő nem érte meg a tágyalást"”
 • 64. EAM 2009. február 08. 23:28
  „Most ertettem meg, es igaza van "flexsnake"-nek!
  "...nem vagyunk erettek a demokraciara".
  Igy igaz!
  Mikor eltünk is mi demokraciaban?
  Az Osztrak-Magyar Monarchia alatt?
  A Tanacsköztarsasag alatt?
  Horthy alatt?
  Rakosi alatt?
  Kadar alatt?

  Soha!

  Allitolag 20-eve!

  Nos, ha igaz ez, akkor a demokracia meg gyerekcipöben jar!!!”
 • 63. EAM 2009. február 08. 23:21
  „Kedves "Lacipapa"!
  Irod, egy kicsit gunyosan: "....alszentsegnek tartom "kulturaltan" kell...."

  Nos.
  Minden demokratikus orszagban csak EGY eröszak jogos,
  az "allami". (Rendörseg, birosag, ügyeszseg, stb).
  Azaz, a jogokkal törvenyekkel szigoruan elöirt "eröszak".
  Ez azt jelenti, hogy eröszakot, csak az allam hasznalhat!!!!
  Az USA-ban lehet fegyvered, agyud, pancelöklöd, meg tankod is.
  De, ha jogtalanul hasznalod,
  "önbiraskodas" miatt akar ki is vegezhetnek!!”
82 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Válságban - 1750 millió a munkahelyekre

Szeged - A munkaügyi központnál, a foglalkoztatási szolgálatnál és az adóhivatal kirendeltségein… Tovább olvasom