Délmagyar logó

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 28°C Még több cikk.

Több százezer embert várnak Csíksomlyóra - Fazakas Attila plébános: zarándoklat és lelki élmény is a búcsú

Gyerekkora óta jár a csíksomlyói szentmisére Fazakas Attila, a Szeged-Móravárosi templom plébánosa, akinek lelki élményt jelent a részvétel. Szombaton több százezer embert várnak a Kissomlyó-hegy és a Nagysomlyó-hegy közötti nyeregbe.
– Számomra a csíksomlyói búcsú és szentmise egy olyan zarándoklatot jelent, amit a kis családommal – a szüleimmel és a testvéreimmel – teszek meg a nagy családomhoz, az egész magyarsághoz és Szűz Máriához, akihez az életünkért esedezünk, és hálát adunk neki – mondta Fazakas Attila, a Szeged-Móravárosi templom plébánosa, akit a szombati, a Kissomlyó-hegy és a Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben megrendezett szabadtéri szentmiséről kérdeztünk.

A csíksomlyói búcsú a székelyek 1567-ben kezdődött, katolikus hitük megvédéséért hálát adó fogadalmi zarándoklata, amely 1990-től mára már az összmagyarság legjelentősebb keresztény eseményévé vált, a magyar katolikus és keresztény hívők által minden év pünkösdjén, több százezer résztvevő jelenlétében megtartott búcsú és szabadtéri szentmise a két hegy közti nyeregben.

– Ez a tömeg hatalmas lelki élményt ad, mert látjuk, nem vagyunk magányos farkasok az úton. Én sepsiszentgyörgyi vagyok, onnan zarándokolunk a családommal. A tömeget elkerülve csütörtökön hazamegyek, majd szombaton, ahogy édesapám szokta mondani, elhagyjuk a kocsit valahol, eszünk-iszunk, majd elindulunk a hegyre – avatott be minket a részletekbe Fazakas atya.

 A plébános gyerekkora óra, a 90-es évek elejétől jár Csíksomlyóra, csak egy-két alkalommal fordult elő, hogy elmulasztotta a zarándoklatot. Tavaly a szentmisét rendszeresen látogató köztársasági elnökkel, Áder Jánossal sikerült közös fényképet készítenie.

– Nem szeret szelfizni senkivel, ezért amikor odamentem hozzá, engem is elutasított, de ott volt vele Eperjes Károly színművész, akit még Orosházáról ismertem. Végül ő fotózott le minket – mesélte a plébános.
 
Van, ahol már nincs lej
Mivel idén lapunk is tudósít a búcsúról és a szentmiséről, fotóriporter kollégánk az egyik Kárász utcai pénzváltóban szeretett volna lejt vásárolni, de az üvegablak túloldalán üldögélő fiatalember azt közölte, hogy náluk már elfogyott a román lej. Hozzátette, hogy a valószínűleg a csíksomlyói szentmisére induló szegediek és környékbeliek már több mint egy hete elkezdtek lejt váltani, ezért fogyott ki a tartalékuk szerda délelőttre.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pünkösd lezárásokkal, kabrióbusszal - változások a szegedi közlekedésben a hosszú hétvégén

Pünkösd lezárásokkal, kabrióbusszal - változások a szegedi közlekedésben a hosszú hétvégén
A pünkösdi hétvége, illetve a Szeged napjához kapcsolódó ünnepségsorozat miatt több változás is lesz… Tovább olvasom