Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Több százezer forinttól estek el a halászok

A rendkívüli árvíz miatt elrendelt halászati tilalom lehetetlenné tette a szezon kihasználását a dél-alföldi régió folyóin dolgozó halászoknak. Az év további szakaszában már csak az elmaradt haszon töredékét tudják megkeresni.
Családonként három-négyszázezer forinttól estek el a halászok – mondja Újhelyi Dezső, a Tisza Halászati Szövetkezet elnöke. A tilalom – amelyre a soha nem látott, rendkívüli árvízzel kapcsolatos védekezési munkák zavartalanságának biztosítása miatt volt szükség – épp a halászat főszezonjának idejére esett. Április 22-e óta tart, és a rendkívüli árvízi veszélyhelyzet megszűnésével ér véget. – Ez az időszak a halászok számára a „cseresznyeszezon" – mondja a szövetkezeti elnök. Ilyenkor szerzik meg a az adott évi megélhetéshez szükséges összeg legnagyobb részét.

Áradáskor azért eredményesebb a szokásosnál a halászat, mert a víz ilyenkor sok lebegő hordalékot hoz magával, és a hal számára láthatatlanná válik a varsa, a háló, tehát könnyen belemegy. – Most már, ha föl is oldják a tilalmat, kisebb eredményre számítunk. Bár még mindig nagy a víz, kezd „lezöldülni", letisztulni, kevesebb hordalékot hoz, a halak elkerülik a halfogó eszközöket. A főszezon kimaradását aligha lehet bármiképpen is ellensúlyozni. A halállománynak természetesen nagyon jót tett az hosszú ideig tartó áradás: leívhattak a halak, s ha nem hirtelen, hanem továbbra is lassan vonul vissza a víz, az ivadékok föl is tudnak nevelkedni. Csakhogy a kis halból nem azonnal lesz nagy hal, az eredmény csupán évek múlva jelentkezik a hálóban. – Azt pedig még meg is kell érnünk – jegyzi meg keserű iróniával a szövetkezeti elnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyenes Kálmán harmadik az Ezüstgerely sportfotó-pályázatán

Harmadik díjat szerzett az Ezüstgerely sportfotó pályázatán Gyenes Kálmán, a Délmagyarország… Tovább olvasom