Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Több tízezerbe kerül a nyelvvizsga

Az év elején megnő a nyelvvizsgázni szándékozók száma, hiszen az egyetemi felvételihez pluszpontokat jelent, a felsőoktatási intézményekben pedig a diplomaszerzés feltétele a középfokú, C típusú bizonyítvány. Megnéztük, mibe kerül megszerezni.
Az év elején mindig megnő a nyelvvizsgára jelentkezők száma, egyeseket az egyetemi felvételikhez szerezhető pluszpontok motiválnak, mások a diplomához kénytelenek papírt szerezni nyelvtudásukról. Arra voltunk kíváncsiak, milyen költségekkel jár a nyelvtanulás, mennyibe kerül eljutni például angol nyelvből középfokú szintre.

– Megnőtt az érdeklődés az utóbbi hónapokban, januárban 300, márciusban 500 vizsgázónk volt – tudtuk meg az SZTE Idegen Nyelvi Központjának intézeti előadójától, Belovics Ildikótól. A növekedés oka, hogy áprilisban van az utolsó lehetőség arra, hogy az egyetemisták megszerezzék a bizonyítványt a júniusi diplomázásig, hiszen általában két hónapot kell várni a papírokra. A vizsgadíj pont március 1-jétől emelkedett, középfokon 17 ezer 800 forint. Az intézeti előadó elmondta, angolból és németből indítanak nyelvvizsga-előkészítő kurzusokat. A hat- és tízhetes foglalkozásokon 7-8 fős csoportoknak tartanak heti két alkalommal két órát, 18, illetve 30 ezer forintért.

A hagyományos állami mellett hazánkban további tízféle általános, akkreditált nyelvvizsgatípus létezik angolból, de ezenfelül külön vannak gazdasági, jogi, közigazgatási, orvosi, katonai, diplomáciai szaknyelvi vizsgák is. Szegeden hatféléből lehet választani, ebből négy típus általános, kettő szaknyelvi.

Az egyik legnépszerűbb például az ECL nyelvvizsgarendszer. Ez a Rigó utcaival ellentétben egynyelvű, tehát nem kéri számon a fordítási készséget. Kozma Nikolett, az egyik szegedi nyelviskola vezetője úgy tapasztalta, februárban kiugró volt az érdeklődés, a megszokottnál 4-5-ször többen akartak vizsgázni. Náluk egy középfokú bizonyítványért 22 ezer forintot kell fizetni. A siker érdekében 80 órás tanfolyamokat is szerveznek, heti kétszer két órában fél év alatt lehet középfokig eljutni, 59 ezer forint ellenében.

Akadnak viszont, akik nem nyelvtanfolyamot választanak, hanem magántanárhoz mennek. Sokan vállalnak ugyanis nyelvvizsgára felkészítést, ezer és ezerötszáz forint között óránként. A tapasztalatok szerint minimum 300 órát kell vennie egy teljesen kezdőnek, így a felkészülés akár 300-450 ezer forintba is kerülhet. És akkor még nem beszéltünk a nélkülözhetetlen segédeszközökről: a tankönyvekről, munkafüzetekről, szótárakról, feladatgyűjteményekről.

Egy angol–magyar nagyszótár CD-melléklettel 16 ezer 500 forint. A legnépszerűbb angol nyelvkönyvből, a Headwayből a kezdő és a középhaladó kiadást is meg kell vásárolni a középfokú tudáshoz, a tankönyvek és munkafüzetek ára együttesen 11 ezer 200 forint, de az írásbeli és szóbeli vizsgára speciálisan felkészítő segédkönyvek is további ötezerbe kerülnek. Vagyis: aki nulláról indul, félmilliót is kifizethet egy középfokú nyelvvizsgáért.

R. T. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt egy építőmunkás - tizenhat méter magasból zuhant le

A szegedi Budapesti körút egy felállványozott panelházának hatodik emeletéről lezuhant egy munkás… Tovább olvasom