Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Több tízezres fizetség – kutyaharapásért

Több tízezer forintunkba is kerülhet, ha kutyánk megharap valakit, vagy a házunk előtti jégen csúszik el és emiatt kezelésre szorul. Ha ugyanis egy baleset más hibájából vagy gondatlanságából következik be, az egészségbiztosító minden felmerülő költséget áthárít. A megyében közel hétszázan kaptak borsos számlát az elmúlt időben.
Ha betegek leszünk vagy balesetet szenvedünk, az egészségbiztosító fedezi kiadásainkat, vagyis orvosi ellátásunk költségét, táppénzünket. Csakhogy nem egyszer előfordul, hogy ezeket a költségeket az OEP cégekre vagy magánszemélyekre terheli rá – abban az esetben, ha bizonyítható, hogy valakinek a hibájából szorul a biztosított ápolásra. Így például egy munkahelyi baleset komoly költségeket okozhat a vállalatoknak. De nem csak a munkáltatókat érintik kellemetlenül az ilyen esetek: bárkivel megtörténhet, hogy több tízezer forintos számlát postáznak neki amiatt, mert mondjuk a kutyája megharapott valakit, vagy éppen nem takarította el a havat háza elől, és ott valaki elcsúszott és emiatt kezelésre szorult.

Az egészségbiztosító a jogszabályban rögzített módon a balesetért felelős személyt minden felmerülő költséggel megterhelheti. Ebbe az esetleges műtéttől a kórházi ápoláson át a táppénzre kifizetett összegig minden szerepel. Sőt: a gyógyszerek esetében a készítmény teljes, vagyis nem támogatott árát is megfizettetik a felelőssel. A fizetési meghagyás jogosságát pedig csak bíróságon lehet vitatni.

Schleining Ibolyától, a Csongrád Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatójától megtudtuk: tavaly 2110 baleseti jegyzőkönyv érkezett be hozzájuk. Ezek közül 438 esetben terhelték át a költségeket a vétkesre. Kevesebb mint negyven esetben indult azonban csak bírósági eljárás, pedig a fizetési meghagyások összértéke meghaladta a százmillió forintot. Az idei első félévben 496 jegyzőkönyv alapján 190 fizetési meghagyást postáztak. Többségében cégeknél történt balesetekről van szó, de van köztük kocsmai verekedés miatti sérülés is.

– Nem lehet meghatározni, hogy egy baleset miatt mennyi pénzt kell fizetnie a felelősnek, hiszen minden ügy egyedi – mondta az igazgató. Hozzátette: átlagot számolva 240 ezer forintra jön ki az egyes esetek miatt kifizettetett összeg, de tizennyolc ezer forinttól 2-3 millióig meglehetősen széles skálán mozog a számlák végösszege. Ez ráadásul csak az egészségbiztosító hatáskörébe tartozó kifizetéseket jelenti. Ha a sérült rokkant nyugdíjas lesz, mindehhez a nyugdíjkiadás is hozzáadódik.

A balesetek felelősei viszonylag ritkán „ússzák meg" a borsos számlát, hiszen ha valakivel történik valami és ellátásra vagy táppénzre szorul emiatt, a történteket be kell jelenteni és jegyzőkönyveztetni kell. Érdemes tehát lehetőség szerint megelőzni ezeket az eseteket, és mondjuk megkötni a kutyát, mielőtt jön a postás, vagy – ami hamarosan aktuálissá válik – felsózni a jeges utat a ház előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilónként ezer alatt nem az igazi

Év végén megnő a virslifogyasztási kedvünk. Az áruházak már 130 forint körüli áron is kínálják a… Tovább olvasom