Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Több tonna szerhulladék várható

A szegedi gyógyszertárakba is megérkeztek a gyűjtődobozok. Decembertől ugyanis a patikák visszaveszik a lejárt szavatosságú gyógyszereket. Volt, aki a visszavitt áruért pénzt kért.
A szegedi Kabay gyógyszertárban is úgy döntöttek, nem az eladótérbe helyezik a gyűjtődobozt. Fotó: Frank Yvette
Decembertől minden patikában kötelező visszafogadni a lejárt szavatosságú gyógyszereket. Ezekből – becslések szerint – több száz tonna található a magyar otthonokban. A fel nem használt gyógyszerek veszélyes hulladékok, tilos kidobni azokat a szemétbe. A lejárt gyógyszerek összegyűjtésére azért is szükség van, mert fennáll a veszélye, hogy a hulladék közé került szereket később piacokon értékesítik. A visszagyűjtés 200 millió forintos évi költségét a gyógyszergyártók állják. Azt ígérik, hogy ettől nem emelkedik a készítmények ára, mivel a visszagyűjtés költsége az éves forgalmuknak csak egy ezrelékét teszik ki.

A több mint kétezer magyar gyógyszertárba folyamatosan szállítják a konténereket. Információnk szerint Szeged harminckilenc patikája megkapta az ötvenliteres „egyutas" dobozokat. Ezekből utólag nem lehet kivenni semmit: ami belekerül, az mind a veszélyeshulladék-égetőben végzi. A nyáron elfogadott jogszabály értelmében azt a gyógyszertárak dönthetik el, hogy a tartályba a vásárlók dobhatják bele a lejárt szavatosságú gyógyszert, vagy azt átveszik a patikusok. A patikák döntési szabadsága azért került a jogszabályba, mivel a gyógyszerészek többsége attól tartott, hogy a tartályba mindenféle szemetet beledobálnak majd.

A szegedi Vasas Szent Péter gyógyszertárban az edény nem az eladótérben van. Fodor Szilárdné vezető azt mondta: aki igényli, hátravisszük, és megmutatjuk, hogy a gyűjtőbe kerül a gyógyszer.
– Több idős ember félreértette a rendeletet. Azt gondolták, ha visszahozzák a fölösleges gyógyszereiket, pénzt kapnak érte. Ez tévedés! Mindenkitől kötelesek vagyunk átvenni, de ingyen – jelenti ki a gyógyszerész.

A gyártók becslése szerint évente körülbelül ötszáz tonna veszélyes hulladéknak számító gyógyszert gyűjthetnek vissza. A patikusok úgy gondolják: néhány év óta nem halmozódik fel akkora mennyiségű gyógyszer, mint korábban. Az orvosok jobban kiszámítják, hogy a betegnek mennyire van szüksége.

– Sajnos a magyar ember általában rossz beteg. Gyakran próbálja saját magát kezelni, viszont az is előfordul, hogy nem szedi be az előírt szeradagot, és később ugyanazt használja fel. Fájdalomcsillapítókból sokat raktároznak – magyarázza Mód Péter, a Kabay gyógyszertár gyógyszerésze. Itt az eladótérben helyezték el a gyűjtőedényt, de kétnapos tapasztalat után úgy döntöttek, hogy nem ez a megoldás. Az egyik vevő ugyanis nehezményezte, hogy neki kell berakni a konténerbe a gyógyszereket. De azt sem szeretnék, ha gyúlékony, törékeny anyag kerülne a dobozba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gaált fegyelmivel bocsátották el

Fegyelmi terhe mellett elbocsátották tegnap a szegedi rendelőintézetből Gaál Istvánt, az intézmény… Tovább olvasom