Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Több törlesztőrészletet fizetünk, mint egy éve

Szeged - Mintegy 1400 milliárd forint a magyar háztartások hitelállománya. Akik devizában adósodtak el, akár 70 százalékkal is többet fizethetnek havonta a forint gyengülése miatt. A kormánypárt egy évre befagyasztaná az elbocsátottak hiteleit.
– Az előzetesen kalkulált 45 ezer helyett már majdnem 100 ezret kell fizetnünk a japán jen alapú lakáshitelért. Mikor felvettük, 158 forint volt a jen, most 250. Ezt nem fogjuk bírni éveken keresztül – panaszolja a szegedi Sándor. Zsuzsa és párja 20 évre vette fel svájci frank alapú lakáshitelét. A harmadik esztendőt tapossák, 29 ezerről 35-re emelkedett a havi törlesztőrészletük. Testvére férjével együtt 30 évre vett fel 6 millió forintos, svájci frank alapú lakáshitelt – januártól 32 helyett 44 ezret fizetnek.

Megannyi hasonló történetet hallani manapság: a lakásra, autóra, műszaki cikkre vágyók többsége a kedvezőbb havi törlesztés miatt nem forint-, hanem valamilyen devizaalapú – zömmel svájci frank, euró vagy jen – hitelt választott. A Magyar Nemzeti Bank 2008. októberi adatai szerint a magyar háztartások banki hitelállománya több mint 1400 milliárd forint – ennek jelentős része, mintegy 70 százaléka devizahitel. Csakhogy az ilyen típusú hitelek havi részleteit a kamatláb változása mellett az árfolyam változása is emelheti, illetve csökkentheti, attól függően, hogyan alakul az adott deviza árfolyama, valamint hogy miképp alakul az adott ország jegybanki alapkamata. A forint jelentősen gyengült az utóbbi hónapokban – így pénznemtől függően tíz-húsz, de akár hetven százalékkal is emelkedtek a devizahitelek törlesztőrészletei. A jelenleg 300 forint felé közelítő euró jó 20 százalékkal erősebb, mint nyáron. A svájci frank több mint 20 százalékot „drágult" egy év alatt. Így aki tavaly júliusban vett fel frankalapú hitelt, az most csak az árfolyammozgás miatt nagyjából harmadával fizet többet.

Romlik a hitel hitele a válságos hónapokban. Fotó: Segesvári Csaba
Romlik a hitel hitele a válságos hónapokban.
Fotó: Segesvári Csaba

Bel- és külföldön egyaránt számos forgatókönyv készül arra, hogyan dobjanak mentőövet az eladósodottaknak. A svájci jegybank például bejelentette, hogy tovább kívánja gyengíteni a frank árfolyamát. Az MSZP pedig arra kéri a Magyar Bankszövetséget, javasolja tagjainak, hogy a csoportos létszámleépítéssel elbocsátott embereknek adjon 12 hónapos moratóriumot lakáshiteleik törlesztésére – jelentette be Juhászné Lévai Katalin, a párt országgyűlési képviselője. Frakciójából néhányan plafon bevezetését javasolják a teljes hiteldíjmutatóhoz (THM), hogy ne lehessen hitelt adni irreálisan magas kamatokkal.

Müller János, a Magyar Bankszövetség szóvivője elmondta, várják az MSZP írásos javaslatát. Szerinte azonban számos kérdést vet fel a kezdeményezés: például azt, hány embert érinthet, illetve hogy ki finanszírozza a moratórium ideje alatt a bankokat.

Nem állami segítség, fizetés kéne

– Mintegy másfél havi törlesztőrészlet mindig van a számlámon, ha bármi történne, pedig egyébként nem vagyok takarékos – mondja a cikkünk elején idézett Zsuzsa, hozzátéve: nem vár az államtól segítséget. Inkább olyan fizetést szeretne, ami biztonságot ad neki a hasonló helyzetekben.

Olvasóink írták

 • 2. KolompárRómeó 2009. január 26. 18:45
  „1. hozzászólás LukSzusz 2009.01.26. 18:13

  Neeeem, az audit a vámokból vették, csak mivel ennyivel kevesebb folyik be az álamkasszába, ezért kell felvenni a hitelt is. Mert a cuslágféle szarháziak továbbra is működnek, továbbra is csapolják az adóforintokat. Igaz, egyre kevesebb van, így majd megszüntetik a családi pótlékot (az adófizetőknek, az Indiából idereinkarnálódottaknak persze nem, sőt, nekik emelnek is).”
 • 1. LukSzusz 2009. január 26. 18:13
  „Újabb nagy összegű hitelt vett fel Magyarország
  Hétfő, 2009. január 26. 14:04 - Frissítve: Hétfő, 2009. január 26. 15:13
  MTI
  Címkék:

  * pénzügyi válság
  * hitel
  * ÚMFT
  * EIB
  * Európai Beruházási Bank

  Az őszi 20 milliárdos mentőcsomag után ismét jelentős kölcsönt kap Magyarország, ezúttal az Európai Beruházási Bank adja a hitelt. A több százmillió eurós összegből az unió által támogatott projektek nemzeti önrészét finanszírozhatja az ország. Az állam is ezt csinálja,ebből vesz új AUDI_kat,”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felakasztotta magát egy férfi Kistelek közelében

Kistelek - Felgyújtotta tanyaépületét, majd öngyilkos lett egy 35 éves férfi szombaton este Kistelek… Tovább olvasom