Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Többet ésszel: hallgatói juttatások

Az idei tanévtől a felsőoktatásban tanuló rászoruló hallgatók már az első félévben kaphatnak szociális támogatást. Az államilag finanszírozott helyeken jár nekik egyebek mellett kollégiumi vagy lakhatási, tankönyv- és jegyzettámogatás, mint ahogy szociális ösztöndíj is megilleti a rossz körülmények között élő diákokat.
Az egyetemek és főiskolák évente 116 ezer 500 forintot kapnak az államtól minden államilag támogatott hallgató után. Ennek az összegnek legföljebb 60 százalékát tanulmányi ösztöndíjakra fizetik ki, a többit pedig a szociálisan rászorulók kapják meg. Évente ugyanekkora összeggel támogatja az állam a hallgatók kollégiumi vagy diákotthoni elhelyezését is.

A felsőoktatási törvény rögzíti azt is, hogy a költségvetés évente 11 ezer 650 forintot ad minden államilag finanszírozott képzésre beiratkozott egyetemi vagy főiskolai hallgató után tankönyv- és jegyzettámogatásra, sport- és kulturális tevékenység finanszírozására. A jogszabályokban meghatározott módon a 11 ezer 650 forint 20 százalékát sport- és kulturális tevékenységre, 56 százalékát jegyzetkészítésre, 24 százalékát pedig szociális juttatásokra, vagyis közvetlen, személyre szabott támogatásra fordíthatják az intézmények. Ez utóbbi kiegészíti a többi szociális jellegű juttatást.

A szociális ösztöndíj és a jegyzettámogatás mellett lakhatási támogatást is kaphat az, aki bár jogosult lenne arra, hogy bekerüljön a kollégiumba, diákotthonba, de nem jutott be. Lakhatási támogatásra 2006 óta évente 60 ezer forintot ad az állam. 2007. szeptember 1-jétől ennek 70 százalékát férőhelybérlésre, 30 százalékát sima szociális támogatásra használhatják az intézmények. Ezzel a megoldással az egyetemek, főiskolák további kollégiumi férőhelyeket biztosíthatnak a hallgatóknak. A lakhatási támogatásnál azok részesülnek előnyben, akik nagyobb távolságra laknak.

További kedvezmény, hogy idén szeptembertől már a frissen beiratkozott rászoruló hallgató is kaphat szociális támogatást: ezt iskolakezdő alaptámogatásnak hívja a törvény. A doktori képzésben részt vevők is hallgatók, ők is részesülhetnek szociális juttatásban. Az államilag támogatott teljes idejű képzésben részt vevő doktoranduszhallgatók után évente több mint egymillió forintot kap az egyetem.

Ezeknek a hallgatói juttatásoknak a rendszeréről a Felsőoktatási Kerekasztal tagjai állapodtak meg egymással idén januárban. A megállapodást a Magyar Rektori Konferencia és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke is aláírta a minisztériumban. A tanulmányi és a szociális ösztöndíjak összege 2008 őszén tovább emelkedik, amikor az első befizetett képzési hozzájárulások felét a felsőoktatási intézmények visszaforgatják az ösztöndíjrendszerbe – ahogyan ezt a felsőoktatási törvény alapján az intézmények eldöntötték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árulja autóit és összevon a megye

Hatvankilenc autójából harminckilencet elad, kis kincstárat hoz létre, és szociális intézményeit is… Tovább olvasom