Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Többet fizetünk a vasúti és autóbusz menetjegyekért

Egységesítették az autóbusz- és a vasúti díjakat május elsejétől. Mindez áremeléssel járt. Az autóbusz menetdíjak négy, a vasúti jegyek ára átlagosan tizenhét százalékkal emelkedik. Szegedről a fővárosba mindazonáltal olcsóbban lehet autóbusszal utazni, mint vonattal.
Egységesítették az autóbusz- és a vasúti díjakat május elsejétől. Mindez áremeléssel járt. Az autóbusz menetdíjak négy, a vasúti jegyek ára átlagosan tizenhét százalékkal emelkedik. Szegedről a fővárosba mindazonáltal olcsóbban lehet autóbusszal utazni, mint vonattal. Gyorsjáratú buszokkal ráadásul harminckilenc perccel hamarabb érhetünk célba, mint a vasúton.

Élelmeseknek

Aki előre tudja, hogy utazni fog, az jól teszi, ha már most megváltja a menetjegyet. Ha április 30-áig valaki menetjegyet vesz, három hónapig nem érzi meg az áremelést, ugyanis az elővételben megváltott jegyek három hónapig érvényesek.

Ugyanannyi lesz a tarifa a vasúton, mint a távolsági buszon május elsejétől. A Volán-társaságok busztarifái átlagosan négy százalékkal drágulnak, míg a vonatdíjak 17 százalékkal emelkednek. Heintz Ferenc, a Tisza Volán Zrt. kereskedelmi és közönségkapcsolati osztályvezetője elmondta: a Szeged–Budapest közötti járaton a 2470 forint helyett ezentúl 2540 forintot kell fizetni. Ugyanezen a szakaszon a vasúti tarifa 2440 forintról 2780 forintra módosul – közölte a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága. Aki IC-kocsiban szeretne utazni, annak továbbra is 520 forintos pótjegyet kell váltania.

Rongáltak, ezért késtek a vonatok

Megrongálták a biztosítóberendezés kábeleit Ceglédnél, ezért késtek tegnap a vonatok. A kora délutáni helyreállításig negyven perccel tovább tartott az út Budapest és Szeged között. Both Ferenc, a MÁV ügyeletese elmondta, a vonatok körülbelül negyven perccel később érkeztek meg Szegedre. A vasútvonalon reggeltől kora délutánig sebességkorlátozást vezettek be, illetve várakozniuk is kellett a vonatoknak. Zsúfoltság nem alakult ki, mert nem sokan utaztak vasárnap. Délután két órára a MÁV szakemberei elhárították a hibát, a rend helyreállt és a vonatok menetrend szerint érkeztek Szegedre.

A hivatalos menetrend szerint a vonat menetideje Szeged és Budapest között 2 óra 49 perc. A Tisza Volán autóbusza, ha végig autópályán közlekedik és nem áll meg útközben, harminckilenc perccel hamarabb, 2 óra 10 perc alatt ér célba. Ilyen gyorsjárat kétszer indul Szegedről Budapestre és vissza.

– Tavaly nyáron még háromszor indítottunk gyorsjáratot, mert az igényfelmérés alapján erre jó okunk volt. A gyakorlat viszont nem igazolta a feltevést, ezért az idén a késő délután Szegedről induló járatot és a Budapestről 23 órakor visszaindulót töröltük – tájékoztatott Csaba István, a Tisza Volán Zrt. közlekedési vállalkozási divízió-igazgatója. A cég még egy olyan járatot közlekedtet a fővárosba, amely több települést is érint, és csak Kecskeméttől megy a sztrádán. Ennek menetideje 3 óra 5 perc.

Az autóbuszok kihasználtsága maximális, még a hétköznapokon is minden ülőhely foglalt a 61 és a 45 személyes járműveken. A vonatok átlagban 2100 utast szállítanak a fővárosba és ugyanennyit vissza. Hétfőtől csütörtök délig az utazók száma harminc százalékkal kevesebb, mint a hét végén. A legnagyobb tömeg a vonaton vasárnap este van, amikor a diákok visszaindulnak Szegedre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 240 millió forintból újult meg a kisteleki iskola

Az elmúlt napokban már az utolsó simításokat végezték a kisteleki általános iskola új részlegében:… Tovább olvasom