Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Többet kellene költeni a kutatásfejlesztésre

Azokat a kutatásokat is támogatni kell, amelyeknek nem látni azonnal a közvetlen hasznát – mondta Szekeres Imre. Az MSZP elnökhelyettese tegnap a témáról tartott előadást Szegeden.
A Magyar Szocialista Párt tudományos tagozata Szegeden tartott tegnap kihelyezett ülést. Ezen Szekeres Imre, a párt elnökhelyettese, Solymosi Frigyes akadémikus, és Rakusz Lajos, az Ipari Parkok Egyesület elnöke szólt a hazai kutatásfejlesztés jövőjéről.

Szekeres Imre lapunknak adott interjújában elmondta: nemcsak a hasznosság, hanem a kiválóság alapján is támogatni kell a kutatásokat. Ha nem látjuk egy kutatásnak az azonnali, közvetlen hasznát, akkor is biztosítani kell, hogy az anyagi háttere meglegyen, és eredménye itthon hasznosuljon. Ez szerinte azt jelenti, hogy meghatározott témájú alapkutatásokat kell támogatni: célorientált alap- és alkalmazott kutatásokra van szüksége Magyarországnak. A kiemelt célokat kell jelentős összeggel támogatni, hogy a magyar tudás eredményei hasznosulhassanak.

Szekeres kifejtette: hazánkban a GDP növekedését nem követi a kutatásfejlesztésre fordított összegek növekedése. Ez azonban nem elsősorban az állam felelőssége, hiszen a közpénzekből – a GDP arányában – nagyjából annyit fordítanak ilyen célokra, mint a nyugat-európai országokban. A nem állami szféra ráfordításait már most is ösztönzi az állam különböző eszközökkel, de további pénzekre van szükség – a multik költési hajlandósága azonban nő, egyre több kutató- és fejlesztőrészleget telepítenek hazánkba. Az alelnök szerint külön támogatni kell a mozgékony, az egyetemről leváló fejlesztőcégeket, és elérni, hogy kockázati tőkéhez is hozzájussanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lába kelt a Dóm téri macskaköveknek

Foltokban szedték fel a rongálók a Dóm tér díszburkolatát. A terület kezelője gyerekes poénkodókat… Tovább olvasom