Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Többkilós vakolatdarabok zuhantak az utcára - ki a felelős?

Szeged – A szegedi Nagy Jenő utca 3/a előtt a múlt csütörtökön hatalmas, többkilós vakolatdarabok zuhantak a földre, 12 méter magasból. A falon ugyan kifüggesztették: „Vigyázz, hulló vakolat!", de ettől bárkit agyonüthet a ház külső burkolata.
Múlt hét csütörtökön hívta fel figyelmünket a delmadar.blog.hu szerzője, hogy a szegedi Nagy Jenő utca egyik épületén kora délután megadta magát a vakolat egy része, és a földre zuhant. A helyszínen kiderült, az elöregedő ház külső burkolata meglazult, és a járdára esett. Csak a szerencsének köszönhető, hogy a közel 4 méteres falszakaszon leszakadt vakolat nem ütött agyon valakit. A falon „Vigyázat, hulló vakolat!" tábla hárítja át a felelősséget az utcán sétálókra.

Utánanéztünk, ki a felelős, ha baleset történik, és miért nem hárítják el ezt a veszélyes helyzetet a Széchenyi tértől alig 100 méterre található társasháznál.

Vasárnap reggel a Nagy Jenő utcai ház előtt találkoztunk Csanádi Zsolttal, aki a társasház megbízásából a vakolatot ellenőrizte, és a meglazult részeket eltávolította. A szakember – aki egyébként a kendergyár kéményének bontásában is részt vett – úgy véli, a karbantartás elmaradása és a nem megfelelő vakolóanyag a veszély oka.

– Olyan, mint a beton – fogalmazott Csanádi Zsolt, amikor a kezébe vett egy körülbelül 25-ször 35 centiméteres lehullott darabot, amit másfél-két kilósnak saccolt. – Az időjárás és az eltelt idő kikezdi a falat, valamikor túl vastagon hordták fel a misungot – ami ráadásul sokkal nehezebb, mint a normál vakolat.

Zuhanó vakolat a Nagy Jenő utcában Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Csanádi Zsolt egy kötélpáron ereszkedett le a tetőről, kalapáccsal kocogtatta végig az érintett falszakaszt – a harmadik emeletnél egy 45 centis vakolatdarab maradt a kezében, ami közel ötkilós lehetett. Ez is bármikor leszakadhatott volna, súlyos vagy akár halálos balesetet okozva.

Megfigyeltük, hogy a ház homlokzatán több helyen is hiányzik a vakolat, az erkélyek szélei is megadták magukat az időnek. Néhány erkélynél csak a vas maradt a korábbi vasbetonból – a beton az utcán landolt.

– 2008 óta ez a harmadik alkalom, hogy sérült vakolatrészt kell eltávolíttatnunk. Hiába jeleztem a lakóközösségnek, hogy a javítás elodázhatatlan, a közgyűlés nem szavazta meg a felújítást – mondta Gondi Árpád, a közös képviseletet ellátó SZISZ Szeged Kft. ügyvezetője. Hozzátette: a közös képviselő csak a tulajdonosok akaratának és határozatának megfelelően járhat el. Ha a közgyűlés nem hatalmazza fel, nem cselekedhet a saját szakállára.

A tábla nem véd meg semmitől. Fotó: Segesvári Csaba
A tábla nem véd meg semmitől. Fotó: Segesvári Csaba

– 2008. május 21-én raktuk ki a falra a vakolatomlásra figyelmeztető táblát, azóta több alkalommal készíttettünk felújítási tervet, amit a tulajdonosok elé terjesztettünk. Volt közte pályázatra épülő és csak önerőre támaszkodó ajánlat is. Mindkettőt elutasították – mondta Gondi Árpád. A közös képviselőtől megtudtuk, a korábban IKV-s ház 100 százalékban magántulajdonba került, így a tulajdonosok felelőssége és kötelessége a felújítás, aminek a költségét 7-9 millió forintra becsülik.

A szegedi önkormányzat építési irodájának vezetőjénél, Kovács Bélánál érdeklődtünk arról, mit tehet a hivatal akkor, ha ilyen esettel találkozik. Kiderült, az építésügyi törvény szerint a tulajdonos törvényi kötelezettsége az épület karbantartása.

– Ebben az esetben, amikor mások vagyoni vagy testi épségét veszélyezteti az épület omlása, a hivatal kötelezheti a tulajdonost a veszélyhelyzet elhárítására. Első esetben figyelmeztetést kap a lakóközösség – mondta Kovács Béla, majd ezt követően pénzbírságot is ki lehet szabni, ami 5 ezertől 500 ezer forintig terjedhet. Ha ez sem hat a tulajdonosokra, akkor hatósági úton is el lehet végeztetni a javítást, aminek a költségét természetesen az ingatlantulajdonosra terhelik.

Az irodavezető arról is tájékoztatta a delmagyar.hu-t, hogy Szeged belvárosában közel 70 ingatlanra rendelték el a kötelező felújítást, amit egy önkormányzati rendelet tesz lehetővé. Azonban megjegyezte, mivel sok ház korábban az IKV kezelésében állt, sok új tulajdonos azt hiszi, hogy a külső homlokzat felújítása továbbra is állami feladat. Pedig a házak kezelése, karbantartása a tulajdonjoggal együtt az új birtokosra száll.

Miskolcon meghalt egy járókelő

2008 augusztusában Miskolc főutcáján egy stukkó lezuhant, és egy sétálót megölt. Az eset kapcsán a város azonnali átvizsgálást rendelt el az önkormányzati tulajdonnal bíró épületeknél – megelőzendő a további tragédiákat. A boon.hu akkor megkérdezte Bíró Györgyöt, a Miskolci Egyetem polgári jogi tanszékvezetőjét, aki úgy nyilatkozott: „Nem hiszem, hogy a társasháznak lenne kimentési lehetősége, a csak éppen tervbe vett felújítás nem mentesít a kártérítési kötelezettség alól. Ugyanakkor viszont a társasház nem jogi személy, így büntetőjogilag nem tehető felelőssé. Ha kiderülne, hogy a mulasztásnak van személyi felelőse (például közös képviselő, vállalkozó), más lehet a helyzet."

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. bélás 2010. március 24. 12:43
  „egyszerűbb kitenni feliratozott táblát, mint pölö burkolati hibák v vakolat hullik stb, mint kijavítani”
 • 39. maradando 2010. március 24. 12:10
  „Nekem a szent és sérthetetlen "házépitő"vállalat jutott eszembe.Ha nem épiti meg :nem hullik a vakolat ! :-(”
 • 38. xilinx 2010. március 24. 11:01
  „34. hozzászólás macs 2010.03.23. 20:10

  Sajnos a gatyából való kiperelés meg bebörtönzés nem adja vissza az ártatlan életet.
  Nem szabad egyszerűen megvárni, hogy ez bekövetkezzen. Ha nincs megcsinálva, épülethasználat felfüggesztve. Irány a híd alá. Elhiszitek, hogy szerencsétlenkedés helyett egyből sikerülne megoldani a dolgokat?”
 • 37. h65535 2010. március 23. 22:04
  „Monnyon le!”
 • 36. TELSTAR 2010. március 23. 21:34
  „Hulló vakolaaaaat, lehull a házróóóól, elvitte őőőőt az őőőőősziszééééél...”
 • 35. sarabazsi 2010. március 23. 20:26
  „A múlt héten a párizsi körúton a trolimegálló mellet haladunk a lányommal az iskolából, és csak az tünt fel a szemem sarkából, mintha repülne valami felénk! Bő félméterrel előttünk egy kődarab zuhant a járdára, majd három darabra tört és gurult szét. Ha gyorsabban megyünk akkor....... még most is kiráz a hideg! Szemben jött egy férfi kicsit távolabb, és közölte, hogy ez jó közel volt!”
 • 34. macs 2010. március 23. 20:10
  „Ezt a felelőtlenséget nem értem. Ezek az emberek nem érik fel ésszel, hogy ha valaki meghal az ő hibájukból, akkor egy jó ügyvéddel a gatyájukból is ki lehet perelni őket?
  Vannak ennél érdekesebb esetek is, az ismerősőmék házában a kéményekkel gond van és csak a véletlenen múlt, hogy nem halt meg egy egész család. Két lakó minden eszközzel akadályozza a felújítást. Mi lesz, ha miattuk tényleg meghal valaki?”
 • 33. Szakértő 2010. március 23. 18:07
  „Döbbenet! Szerintem az idő a felelős! :-)”
 • 32. xilinx 2010. március 23. 16:58
  „31. hozzászólás klj_54 2010.03.23. 16:34

  Demagóg...
  Nagyapám nővérétől elvették a házát. Amit a két kezükkel gürcöltek össze. Ők maradhattak bérkőként. Melléjük beköltöztettek még 3 másik családot. Fizettek bérleti díjat. 20 Ft-ot. Idővel lehet, hogy 200-ra emelkedett. A ház a 40 év alatt tönkrement. Az idős, beteg, időközben megözvegyült asszonynak kárpótlás címén a rendszerváltás (????) után felajánlották, hogy vásárolja vissza (a saját tulajdonát)! Ő csak annyit mondott rá, hogy köszöni, nem kéri (mert neki honnan-honnan nem, volt annyi esze, hogy nem tudná fenntartani).
  HA VALAMI DEMAGÓG, AKKOR EZ AZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 31. klj_54 2010. március 23. 16:34
  „18. hozzászólás xilinx 2010.03.23. 13:07
  A benne lakótól is csak most várod el, hogy műszaki szakértővel vizsgáltassa meg, mielőtt megvenné!
  Ne légy álszent, nem áll jól.
  Aki akkor megvette (köztük pár ismerősöm), az valóban benne lakott.
  De nem ők szabták meg addig a bérleti díjat, hanem az állam!
  Tehát demagóg az álláspontod.”
 • 30. xilinx 2010. március 23. 16:18
  „28. hozzászólás Kaccat 2010.03.23. 15:47
  Apró probléma:
  az ember életet/halált nem társasházban/magánházban, nem közös képviselőben, lakógyűlésben, nem öszegyűjtött pénzben, nem szarakodásban mérik.
  Roh@dtul nem érdekel, hogy ki mit leveleik, szerencsétlenkedik. A családom életét ne veszélyeztessétek! Oldjátok meg a gondjaitokat, én is azt teszem az enyémekkel!”
 • 29. zehn 2010. március 23. 15:48
  „Lesz..nám,hogy a lakóközösség nem szavazta meg.Meg kell csináltatni és ráterhelni arra akire /akikre/tartozik.Az nem lehet,hogy időzitett bombaként bárkit agyonüthet.”
 • 28. Kaccat 2010. március 23. 15:47
  „27. hozzászólás xilinx 2010.03.23. 15:33
  mond valamit az a szó, hogy TÁRSASHÁZ?
  mert leragadtál ott, hogy te milyen gondos gazda vagy...
  a társasházat alapból nem a lakók építik, és legtöbb esetben - főleg ugye egy 60-100 éves ház esetében nincsenek is jelen...
  nem azt mondom, hogy nem a lakók a felelősek, csak jó lenne már túllátni az orrodnál, és szöveget értelmezni ;)
  elhiheted, hogy lakáson belüli felújításnál és is a szakik sarkában voltam. De ismétlem, itt és most TÁRSASHÁZRÓL van szó, azok közül is a belvárosi öreg házakról...

  Egyébként pedig ha elolvastad volna amit írtam, akkor én pont arra próbáltam rávilágítani, hogy MI azaz a tulajdonosok nem ültünk ölbe tett kézzel, viszont a közös képviseletet ellátó cég szarik az egészre... a váltás oka pl az volt, hogy éveken keresztül fizettük az emelt felújítási alapot, és mégsem volt pénze a háznak... aztán mikor végre elkezdtünk odafigyelni, hogy mégis, hogyhogy nincs pénz, akkor elkezdett szaporodni, de közben, szépen csendben - nyilván számlákkal betakarva, eltűnt a ház pénze...”
 • 27. xilinx 2010. március 23. 15:33
  „26. hozzászólás Kaccat 2010.03.23. 15:05

  Hanem? Mit mutat a hulló vakolat? Állagjavulást? Azt, hogy az ott lakó emberek igazi, gondos gazdái az építménynek?
  Megsúgok valamit: a házamat én építtettem, folyamatosan lestem, hogy mit csinálnak volt, hogy naponta többször is, ha nem volt jó, akkor visszabontattam kegyetlenül. Addig nem fizettem, amíg jól meg nem volt csinálva. 1 évembe telt, meg egy fél megőszülésbe majdnem. De minden rendben van vele.
  Ha kiég az égő, kicserélem. Ha a kémény télája kimozdul, felmászok 6m-re, és megjavítom. Ennyi. Fáradt vagyok tőle nem kevésszer. De rendben van.
  Gondolom, akire majdnem rádől a háza, az nem őszül bele az idegeskedésbe 1 éven keresztül...maximum a levélírásokba, meg a tehetetlenkedésbe, t*ketlenkedésbe.”
 • 26. Kaccat 2010. március 23. 15:05
  „18. hozzászólás xilinx 2010.03.23. 13:07 a hulló vakolat nem lelakás... természetes elhasználódás, az megkérdőjelezhető, hogy mennyire szakszerűen építették, de ne akard már nekem bemesélni, hogy te levered a vakolatot, hogy nem fog hullani mielőtt lakást vásárolsz...

  20 .
  azért szóltunk a közös képviselőnek, hogy kellene szakember...mivel társasház esetén ezt egy lakó nem intézheti, azért társasház, mert több tulajdonos van, és azért kell közös képviselő, hogy képviselje az érdekeinket... gondolkozz már mielőtt baromságokat írsz... szerinted mi lenne abból, ha mindenki össze vissza hívná a szakikat? Meg pl hullik az első emeleten az ablak körül, hív valakit, kifizeti saját zsebből megcsinálja valahogy, majd hullik a második, az is hív valakit, az is megcsinálja valahogy... városképről hallottál már? (arról nem beszélve, mekkorát szív mondjuk egy negyedik emeleti, aki felépítteti addig az állványt)

  19. makákó: sajna az ő juttatása benne van a közös költségben, így nem nagyon lehet visszatartani, + úgyis szépen átutalja magának... kb annyit lehet tenni, hogy rendszeresen zaklatjuk őket, és akkor talán előbb utóbb történik valami, na meg persze rendszeres ellenőrzés, hogy mégis hova megy el a lakók pénze...”
 • 25. varadipal 2010. március 23. 14:50
  „Ko9vács Béla főhivatalnok mire vár? Halálesetre? Ha a társasház tulajdonosai nem tudnak a javításban megegyezni, akkor rendelje el hatóságilag a kötelezettséget, hajtassa végre a javítást, ellenőrizze a kivitelezést, és hajtsa be a költségeket a tulajdonoson. Ezért fizetik.Az adómból.Az ilyen ráérős hivatalnokot már rég el kellett volna zavarni a francba.”
 • 24. flexsnake 2010. március 23. 14:49
  „Az a marha aki alá áll....”
 • 23. web 2010. március 23. 14:14
  „Természetesen a lakógyűléseken a fölújítási alapokat csökkentik, a lépcsőház festését az atomkorszak idején megkérdőjelezik(minek?), a közös képviselő díjazását megemelik, a ház falára pedig kiírják, hogy hullik a vakolat. Ha pedig meghal tőle valaki majd fizetik a lakók az életjáradékot az áldozat családjának. Egyébként nem minden házban támogatják sem a panel programot, sem a felújításokat. Ezért lett ez a vakolat darab újságcikk, ezért tartunk itt ahol tartunk.”
 • 22. bélás 2010. március 23. 14:11
  „ki a felelős?
  a gravitáció :)
  jobbik
  mszp
  szadesz
  és az összes párt”
 • 21. Agyalapi 2010. március 23. 13:54
  „Ki a felelős? Hát Botka!”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a nemzetközi zongoraverseny

Negyedszer rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara a Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyt. Tovább olvasom