Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Toborozzák a rendőröket

Szeged - 3500 leendő rendőr jelentkezését várja október 22-éig a Belügyminisztérium az országban tapasztalható rendőrhiány miatt. A fiatalok négy helyen – köztük a már most is telt házzal működő Szegedi Rendészeti Szakközépiskolában – vesznek részt gyorsított képzésben.
Toborzó felhívást tett közzé a Belügyminisztérium, amelyben érettségizett, 18 és 34 év közötti fiatalokat keresnek – rendőrnek. A toborzás célja a létszámhiány mielőbbi enyhítése, hiszen jelenleg 3500 rendőr hiányzik az utcákról.

A februárban kezdődő új típusú képzés 4 helyszínen, köztük a Szegedi Rendészeti Szakközépiskolában folyik majd, ahol a jelentkezők 5 hónapig tanulnak elméletet, amit 1 hónap terepgyakorlat, majd a záróvizsga követ. A teljes rendőr szakképesítés megszerzésére a diákok 5 évet kapnak, vagyis azt munka mellett szerezhetik meg.

A Szegedi Rendészeti Szakközépiskolába – amennyiben a 3500 jelentkező számát négyfelé osztjuk – legalább 850 új rendőrtanonc érkezhet. Korábban már többször beszámoltunk arról, hogy az intézménybe rendre 4–5-szörös a túljelentkezés. – Már most is olyan telt házzal üzemelünk, hogy új tantermeket kellett kialakítanunk. Kollégáink folyamatosan tartják az órákat, hogy a 14 osztály mindegyikének legyen tanterme és tanára. Az első, másod- és keresztévfolyamosok 400-an vannak, ami 100-zal több a korábbi tanévekhez képest – mesélte Kozma András őrnagy.

Februárban kezdődik a hiánypótló tanoncképzés. Fotó: DM/DV
Februárban kezdődik a hiánypótló tanoncképzés.
Fotó: DM/DV

A magyar rendőrök jelenleg 2 éves képzésben vesznek részt, ezért – több szakember szerint – a pályázati kiírásban szereplő fél év kevés lehet még akkor is, ha ennek letelte után a tanoncok csak objektumőr-kísérő részszakképesítést szereznek. Véleményük szerint rossz irányba vezet az is, ha a rendőrség lazít a testületbe kerülés feltételein: nem a rendőrök számával, hanem képzettségével és hozzáállásával van probléma. A most pályázók ugyanis megússzák a műveltségi tesztet, amelyen a hagyományos képzésre készülőknek át kell esniük.

Kozma őrnagynál rákérdeztünk az elmaradó teszt nehézségére, de konkrét feladatsort nem tudott adni, mert a tesztlapokat a tanulmányi osztály szigorú szabályok szerint kezeli. Általánosságban annyit mondott: nem árt tisztában lenni azzal, hogy ki a magyar miniszterelnök, belügyminiszter és országos rendőrfőkapitány. A legtöbb kérdés témája a történelem.

3500 rendőr hiányzik. Fotó: DM/DV
3500 rendőr hiányzik.
Fotó: DM/DV

– Nem érezhetik magukat átverve a hagyományos képzésre jelentkezők, hiszen ezzel a szakképzettséggel csak őrzési feladatokkal kapcsolatos beosztásokat lehet majd betölteni – magyarázta Kozma András. Mégis akad egy nem éppen elhanyagolható különbség: a szakközépiskolások az első év elvégzése, míg az új típusú képzésre jelentkezők már fél év után jogosultak lesznek illetményre.

A Belügyminisztérium arra számít, hogy a szakközépiskolások nem akarnak majd nagyobb számban áttérni az új képzésre, és nem okoz minőségi romlást az új rendszer.

Egészségügyi és fizikai alkalmassági

A leendő rendőrnek egészségügyi alkalmassági kérdőívet kell kitöltenie, amelyben többek között arra kell válaszolnia: iszonyodik-e a halottól, vértől, volt-e öngyilkossági kísérlete, mennyi alkoholt iszik, és vizelt-e ágyba. Ezen kívül pszichológiai vizsgálaton esik át. A fizikai alkalmassági 2000 méter síkfutásból, felülésből, fekvőtámaszból és négyszer tízméteres ingafutásból áll a kornak, nemnek megfelelő besorolás szerinti darabszámban, illetve szintidőre. A sikeres vizsgához egyik gyakorlatból sem lehet megbukni.

Olvasóink írták

90 hozzászólás
 • 90. g28 2010. szeptember 29. 09:40
  „Aki bajban van, azon a legritkábban segítenek. Tisztességes munka lenyúlni munkaidőben a külföldieket, hazaiakat saját zsebre, rendőrvezetőnek kasszát fúrni, havert kiképezni rablónak, lopni, csalni, hazudni, ártatlan emberekre lőni?
  Ha egyetlen törvénytelen eset után kirúgnák az állományból, akkor egy megtisztult szervezet sok mindent tehetne az emberek javára, amíg ez elmarad, addig a közvélemény joggal ágáll ellenük.”
 • 89. Pecás1225 2010. szeptember 20. 23:16
  „Akik a zsarukat fikázzák egyértelműen mind irigy nulla emberek, itt meg előadják, hogy nincstelen szegény emberek, akik a rendőröket eltartják!!! Okosok szereljetek fel majd rájöttök!!!!!”
 • 88. szilléri 2010. szeptember 20. 17:50
  „Zeppelin 2010.09.20. 12:09 és majdnem elfelejtettem, mindazon vállalkozók, akik szegények veszteségesek, csőd eljárást kérnek maguk ellen, de valahogy mégis dúskálnak a földi javakban

  Na ez ám a demagógia!

  Egy: az APEH szokott csődeljárást indítani ellenünk, általában olyan összegekért amit még ki sem fizettek!
  Kettő: az Szegeden nem komoly vállalkozó akit nem szívatott meg az előző kurzus seftes, csókos vállalkozói.
  Három: Vállalkozó és vállalkozó között legalább akkora a különbség mint zsaru és zsaru között !
  Négy: Ha ez ilyen k. egyszerű miért nem vagy vállalkozó ?????????”
 • 87. jozko 2010. szeptember 20. 13:04
  „ZEPPELIN!

  Általánosítasz, és ez nagy hiba!
  Egy kalap alá veszel minden rendőrt-a szarháziakat és a becsületes hivatásteljesítőket is!
  A vállalkozókkal ugyanezt csinálod!
  Elragadnak az indulataid-vagy egyszerűen kellő tapasztalat híján handabandázol!

  Öregem, a spanyol viaszt már régen kitalálták, lekéstél róla!”
 • 86. Zeppelin 2010. szeptember 20. 12:09
  „...és majdnem elfelejtettem, mindazon vállalkozók, akik szegények veszteségesek, csőd eljárást kérnek maguk ellen, de valahogy mégis dúskálnak a földi javakban...Bocsi, de ez is hozzátartozik az igazsághoz.”
 • 85. Zeppelin 2010. szeptember 20. 12:07
  „Még egy gondolat a közteherviselésről. Én szívesebben adom az adóm bizonyos százalékát a rendőrök fizetésébe, mint a mondvacsinált rokkantnyugdíjasoknak, munkanélkülieknek, szociálisan halmozottan hátrányos helyzetűeknek. Itt fontos megjegyezni, hogy tisztelet a kivételeknek, de kis hazánkban nagyon jól tudja mindenki, hogy kik tartoznak ebbe a csoportba.”
 • 84. Zeppelin 2010. szeptember 20. 12:04
  „g28!
  Olyan kíváncsi lennék, hogy Te milyen "tisztességes" munkát végzel? Szerinted mitől tisztességes egy munka? Miért nem tisztességes foglalkozási ágazat a rendvédelem? Jobb lenne olyan társadalomban élni, ahol mindenki azt csinálhatna, amihez csak kedve van? Így is sokan leszarják a törvényeket, nem hajlandó szinte senki sem az önkéntes jogkövetésre. Elárulom, hogy Te sem mehetnél ki az utcára, mert kirabolnának vagy megerőszakolnának. Gondolkozz mielőtt hülyeségeket írkálsz!”
 • 83. Zeppelin 2010. szeptember 20. 11:57
  „szilléri!

  Hülyeséget írsz, mert ugyanúgy adóznak, mint bárki más (sőt), ha pedig szeretnéd megtudni, hogy a sógorod miért mehetett el korábban nyugdíjba, mint egy civil, akkor javaslom próbáld ki milyen rendőrnek lenni!”
 • 82. gróf 2010. szeptember 20. 09:32
  „77. hozzászólás Pecás1225 2010.09.18. 22:37

  :D:D:D
  És honnan van az adójuk amit befizetnek? Más adójából...
  Ezzel nincs gond, mert a munkájukért az adófizetők fizetnek...akkor van gond ha nem dolgoznak meg érte vagy azzal kérkednek, hogy csak ők fizetnek adót...esetleg amikor még többet akarnak a kevesebből...”
 • 81. g28 2010. szeptember 20. 08:17
  „Elsősorban azért lesznek rendőrök, mert nem szeretnek dolgozni, élvezik, hogy ők a hatalom emberei, és nem utolsó sorban, talán inkább elsőként, betegállományban is teljes fizetés jár nekik, hamar szeretnének nyugdíjasok lenni, és utána még hozzá biztonsági őrként dolgozni (kétkezi munka nem megy nekik). Családi nevelés is ilyen volt náluk, megfigyelésem, hogy dolgos, tisztességes emberek gyerekei nagyon ritkán mennek el rendőrnek, ők inkább "dolgoznak".”
 • 80. szilléri 2010. szeptember 20. 06:07
  „Bocs 150 000 Ft/hó.

  Mezei ,,botos" volt !”
 • 79. szilléri 2010. szeptember 20. 06:03
  „,,77. hozzászólás Pecás1225 2010.09.18. 22:37 "

  A rendőrök és a többi kb. 800 000 közszolga egy fillér adót sem fizet!
  Az más kérdés, hogy valamiféle ,,virtuális" pénz elszámolásban szerepel.

  Közszolgákra természetesen szükség van, csak azt nem értem miért húzhatott el a sógorom negyven valahány évesen 105000Ft nyugdíjjal!”
 • 78. Morpheus_RexXx 2010. szeptember 19. 11:15
  „74. g28 2010.09.18. 09:08
  - Igen. sajna sokféle töltelék jut be a rendőrség állományába is. Az igazán veszélyeseket még a teszt sem tudja kiszűrni, hiszen 100%-os színészi és manipulációs képességekkel rendelkeznek... Viszont a legtöbb embernek ezen felül is megvan az ára/értéke. Vannak akiknél ez pénzel is könnyen kifejezhető. :)
  Reméljük, nem a különféle komplexusoktól szenvedő fiatalság lesz többségben a jelentkezők között.”
 • 77. Pecás1225 2010. szeptember 18. 22:37
  „A rendőrök több adót fizetnek, mint a nagymenő vállalkozók a bejelentett minimálbéres fizetésükkel, mert a rendőrtől a fizetési jegyzéken lévő felvehető fizetésének másik felét adóra lefogják!!!”
 • 76. web 2010. szeptember 18. 17:38
  „67. hozzászólás novaklaszlo56 2010.09.17. 22:52

  "Aki nem alkalmas mindenképpen kiszűrik".-Ha felvételt nyert,van benne becsület tovább tanul, csak élni kell a lehetőségeivel.”
 • 75. Zeppelin 2010. szeptember 18. 14:17
  „g28!

  Köszönöm a kioktatást!”
 • 74. g28 2010. szeptember 18. 09:08
  „Tisztelt Zeppelin!

  Nem nézem a tv-t, nagyon butának sem érzem magam, igazságosnak inkább, én a saját és baráti körömben tapasztaltakat tudtam leírni, amit még finomítottam is. Ha elmondhatnám, hogy mi mindent képesek némelyek megtenni, meglepődnél, (szerencsés vagy hogy téged elkerültek az ilyen esetek) és már nem védenéd annyira az összes ott dolgozót. Jellemtelenségük révén férjem fiatalon meghalt, nekik köszönhetjük, ő volt a sértett, de az elkövető egy egyenruhásnak a hozzátartozója volt, meglévő ujjlenyomatok eltűntek, stb. A bünözőt védő rendőr kikészítette teljesen a férjemet, életével fizetett érte, (ő volt a károsult) azóta magas vezető beosztásban dolgozik az illető egyenruhás. Ez az egyik eset, a többit nem is említem most.
  Talán félreértettél, nem a ranglétra alsó fokán szolgálatot teljesítőkre gondoltam. Bár minden szinten vannak odavaló és nem odavaló emberek, pszichológiai teszteket kellene talán komolyabban elvégezni. Nagyon sok rendes ember is van természetesen az állományban, remélhetőleg a mostaniak is azok közé fognak számítani. Biztosan te is közéjük tartozol, bár akinek nem inge nem veszi magára, az szokott felháborodni akinek ég a háza.”
 • 73. sztoncsi 2010. szeptember 18. 00:03
  „Jó éjt jozkó:D
  Na ez a másik csoport.”
 • 72. jozko 2010. szeptember 17. 23:58
  „70, pontosítva:
  A szimulánsokat nálam jobban nem utálhatja senki!
  Esteledik!
  Jó éjszakát Mindenkinek!”
 • 71. sztoncsi 2010. szeptember 17. 23:54
  „Bocs.
  Az előző hozzászólásomból kifelejtettem, hogy annyi nyugdíjból sőt tőbb mint egy alkalmazott 45 évi munkaviszony után.
  És lehet, hogy még nekik tekintélyük is lehetne nem pedig lejáratnák a rendőrséget.”
90 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bojkottot hirdet a szegedi Fidesz a Délmagyarország ellen

Semmilyen kampányrendezvényére nem hívja meg a szegedi Fidesz a Délmagyarországot és a delmagyar.hu-t – tudatta a párt sajtóközleményében. Tovább olvasom