Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Tojásokkal fogadták Gyurcsányt Szegeden

Szeged - Két embert őrizetbe vettek pénteken Szegeden, amiért tojással próbálták megdobálni Gyurcsány Ferencet. A miniszterelnök a TIK-ben tartott előadást, majd részt vett az MSZP küldöttgyűlésén.
– Az egyetemisták majd biztos lelövik, nem? – ironizált két diák a SZTE tanulmányi és információs központja előtt pénteken, a Gyurcsány Ferenc érkezése miatti rendőrségi készülődést látva. A miniszterelnök egy konferenciát nyitott meg két órakor. Fél kettőkor Tóth Péter, a Jobbik szegedi elnöke megpróbált bejutni a rendezvényre. Mivel a részvételt előzetes regisztrációhoz kötötték – szerdáig bárki jelentkezhetett –, nem járt sikerrel.

– Hallgató létemre nem engednek be az egyetemi könyvtárba? – kérdezte Tóth, mire Bódi György, a konferenciát szervező Táncsics Alapítvány igazgatója közölte: a rendezvényt az egyik konferenciateremben tartják, így a könyvtárba nyugodtan bemehet.

A kormányfőre az egyetemistákon, a konferencia résztvevőin, rendőrökön és kormányőrökön kívül körülbelül tizenöt tüntető várt. Amikor a miniszterelnök kiszállt az autóból – akárcsak csütörtökön Szekszárdon – , néhányan tojással próbálták megdobálni, amit a rendőrök megakadályoztak. Egy idősebb, hátizsákos férfi kiabálva megindult a kormányfő felé, ekkor két rendőr a földre teperte. Őt, és később egy fiatalabb társát rendzavaró magatartás miatt őrizetbe vették. Úgy tudjuk, mindketten budapesti állandó lakcímmel rendelkeznek, de Szegeden élnek.

Mire költ az állam?

A miniszterelnök az Utak a tudásalapú társadalomhoz című konferencián arról beszélt, hogy ma Magyarországon két ellentétes eszme él egyszerre: az emberek azt szeretnék, hogy védje meg őket az állam, másrészt elvárják, hogy versenyképes legyen az ország. Szerinte hagyományos jóléti eszközökkel védeni a polgárokat olyan, mint „megfosztani őket attól, hogy saját teljesítményük bázisán, hosszú távon is saját urai legyenek önmaguknak, és versenyképesek legyenek." A védekező társadalmak ideje lejárt. Magyarország nem lesz erősebb attól, hogy arról beszélünk, mit ne csináljunk – fogalmazott Gyurcsány. Szerinte azt kell eldönteni, hogy mire fordítsuk erőforrásainkat. A hagyományos felfogás szerint az államnak főleg jóléti kiadásokra kellene költeni, míg a fejlesztő típusú állam alapvetően intézményfejlesztésre költ, és a legfiatalabbakra figyel – mondta a kormányfő.

Közvetlenül az akció után a helyszínen tartózkodó Németh Károly ezredest, a megyei rendőr-főkapitányság közbiztonsági igazgatóját arról kérdeztük, miért vitték el a két tüntetőt.
– Nem láttam pontosan, hogy mi történt. Az intézkedő kollégák döntése volt, ők az adott helyzetben ezt látták a helyes megoldásnak – válaszolta.

Míg a konferenciateremben Gyurcsány Ferenc előadást tartott, a TIK előtt néhány szekszárdi is csatlakozott a tüntetőkhöz. Elégedetlenek voltak, azt hitték, Szegeden több tiltakozóval találkoznak majd. Amikor a kormányfő kijött az épületből, a lépcsők előtt álló demonstrálók kiabálni kezdtek, de ezúttal nem ők, hanem a bámészkodók és az egyetemisták közt elvegyülő társaik dobáltak tojást. Nem találtak el senkit. Ezúttal senkit nem vettek őrizetbe.

A miniszterelnök Újszegedre, a Szegfű Klubba hajtott, ahol az MSZP megyei és városi küldöttei várták. A küldöttgyűlésre a sajtó nem mehetett be, és Gyurcsány Ferenc nem adott interjút. A gyűlés után a rá várakozó újságíróknak odaszólt: „Hogy vannak?", de a választ és kérdéseket nem várta meg.

Információink szerint a miniszterelnök a küldöttgyűlésen megkövette a polgármestereket, amiért a sajtóból úgy tűnt, hogy a városvezetői és országgyűlési képviselői posztot szétválasztó javaslat része a korrupció ellenes tisztasági csomagnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatalmas dugó az 5-ösön

Szeged - Óriási forgalmi dugóba kerültek csütörtökön a főváros felől az M5-ösön Szegedre érkezők. A… Tovább olvasom