Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Tojásos Guinness-rekord: nyolcezer kinderfigura

Ki gondolná, hogy nemrégiben az egyik legnagyobb üzlet volt a csokitojásban található mesefigurák közül Pumukli esernyőjét hamisítani? A magyar figuragyűjtő Guinness-rekorder szezonálisan háromszáz tojást vásárol. Nyolcezres eredeti kollekciója – ami Szegeden látható – a világon a legnagyobb.
Révész Krisztina szinte mindegyik figurát szemügyre vette. Fotó: Karnok Csaba
A világ legnagyobb kinderfigura-gyűjteménye egy magyar fiatalemberé. A 38 éves Fauszt Márton húsz éve kategorizálja, csereberéli, veszi, űzi-hajtja a megjelenő figurákat. Nyolcezres palettája egyedülálló és 1996 óta Guinness-rekord. A kereskedelmi és protokoll diplomás budapesti férfi tíz éve rendezte meg első kiállítását, ami azóta bejárta a világot. A gyűjtemény most először látható Szegeden, a Százszorszép Gyermekházban.

– Ez itt Spongyabob, ez meg a Hihetetlen család – talál rá kedvenceire Révész Krisztina a kiállított darabok között. Barátja, Bojti Gábor szívét a focizó Törpök és a Frédi-Béni sorozat dobogtatja meg. Fauszt úr azt a taktikát követi, hogy szeptemberben, karácsony előtt és tavasszal megvesz négy-öt karton tojást. Azt mondja: a háromszáz darab nyolcvan százaléka különböző, de a hiányzó részért nagyon meg kell küzdeni. Bolhapiacra jár, felveszi a hazai komoly gyűjtőkkel a kapcsolatot, és átböngészi a Németországban alkalmanként kiadott nyolcszáz oldalas katalógust. Ebben szerepel olyan hetvenes évekbeli fafigura, amiért 1500 eurót is elkérnek.

Útmutatók albumban

A rekorder gyűjteményéből 400 darab figura hiányzik. A kedvencei azonban hiánytalanul megvannak: 1983-ból a tapsi teknősök, a rózsaszín párduc kollekció és a fémöntvényből készült korok harcosai féltve őrzött kincsek. Ki hinné: néha a figurák értékét is meghaladják azok az összerakási útmutatók, melyek a legtöbb háztartásban a hulladékgyűjtőbe kerülnek. Fauszt Márton ezeket is albumban tartja.

– Az a figura ér a legtöbbet, amely nagyon sok törékeny alkatrészből áll, és csak aprólékos munkával lehet felmatricázni – teszi hozzá a kétgyermekes családapa, aki magát megszállott gyűjtőnek titulálja. Úgy saccolja: míg Németországban egymillió gyűjtő van, addig itthon közel tízezer. Ennél sokkal többen vannak, akikről nem tudnak, pedig igen nagy a kollekciójuk. Ilyennek számít a szegedi Madách-iskolába járó Faragó Bálint is, aki ezer darabra teszi az autók, állatok, mesefigurák sokaságát a polcán és a dobozokban. Keresztanyjának, Sepp Angelikának annyira tetszenek a tojás alakú vitrinek és terepasztalok, hogy fotókat is készít.
Fauszt Márton szerint külön tervezőcsoport találja ki, mi kerüljön a csokikba. Az elmés szerkezeteket aztán Európa minden táján csomagolják – többek között Csongrádon is volt összeszerelő részleg.

Arra azonban gondosan ügyelnek – főként az orgazdák miatt –, hogy egy sorozatot legalább Európa négy pontján rakjanak össze. Hamisítják is a ritka alkatrészeket és azokat a korlátozott számban kiadott maketteket, amiért a gyűjtők megvesznek. A Guinness-rekorder elárulja, nem is olyan régen a legnagyobb biznisz volt Pumukli esernyőjét koppintani. A kis bozontos fejről általában letört az esernyő és elveszett. Így pedig már nem ért a kedves torzonborz háromszázezer forintot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tart ki végig a fizetés

A megszorító csomag első nyomait októberi fizetésükön már érezhették az emberek, de sokan csak… Tovább olvasom