Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Tojástúra: huszonöt az átlagár

A piacon állítólag csak egy forinttal ment fel a tojás ára, 23-ba kerül most a legkisebb. Ugyanez a méret a boltokban meghaladja a harmincat. Sokan vásároltak tojást már ezen a hétvégén is, húszasával, hatvanasával vitték.
A Mars téren három méretet különböztetnek meg az árusok: van a kicsi, a közepes, és a legnagyobb – ez utóbbi 27 forintba kerül, a kisebbek 23-ba és 25-be. Sokan vinnék a hatalmas tyúktojásokat, de sokszor hiába keresik, annyira népszerűek ugyanis, hogy azok fogynak el legelőször. A törzsvevőknek megígérik, ha megint jönnek, addigra lesz a hatalmas méretűekből is.

Kevesebb a tyúk, kevesebb a tojás

Magyarországon tavaly mintegy 3 milliárd tojást állítottak elő, szemben a korábbi évekre jellemző 3,3 milliárd darabbal. A visszaesés az Európai Unióból érkező olcsó importtal magyarázható. Emiatt az elmúlt években csökkent a termelői kedv Magyarországon, a termelők száma 20-30 százalékkal, a tojóállomány pedig 20 százalékkal mérséklődött.

A nyugdíjas Nagy Jánosné csak húsz tojást vesz. Nem tartja korainak a vásárlást, mert ez a jó termelői áru három hétig is eláll. Még a hűtőbe se kell betenni, elég lerakni a spájzban a kőre. Mellár Erzsébet árulja a tojást, keze villámgyorsan jár, egy darabot sem ejt el. A tojástartókat befőzőgumival fogja át, nyújtja a vevőnek, miközben beüti a pénztárgépbe az árat. A bűvészmutatványokhoz különös érzék kell.

Mellár Erzsébet szegedi, a tojások azonban Kondorosról származnak, az unokatestvérétől. Közben újabb vevő érkezik, ő Kissné Katalin Tiszaszigetről: hatvanat kér egyszerre. Mint mondja, azért, mert nagy a család, szétosztja, amikor hazaér. Szereti időben megvásárolni a húsvétra valót, mert akkor később nincs rá gond. Kabai Istvánné szinte mindennap vesz tojást: sokat süt, ezért sok fogy belőle. Húsvétkor meg főleg. Nem is tudja kiszámolni, a hátralévő időszakban még mennyire lesz szüksége, szerinte hatvan biztosan elfogy. Ezért azzal távozik a Mars térről: pár nap múlva viszlát, ővele, ugyanitt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka: Oláh javaslata szerepel a kiírásban

Oláh János szerint a polgármester, Botka László szerint a Fidesz frakcióvezetője vezeti félre a… Tovább olvasom